За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори Чо Йо пише за силаат на духа на Боян Петров
16 май 2018 07:00,
145
За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!
Снимка: Facebook

Поклон, Бояне! Осиротях!

Тези думи отправи към Боян Петров алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори осемхилядникът Чо Ойо.
Близките на Скатов скрили от него лошите новини около Боян, за да го предпазят по пътя му към върха. На слизане обаче, в Лагер 2, той научил за трагедията и изля мъката си със силни думи в емоционален пост в социалната мрежа.

В него той разказва, че първоначално не е повярвал и му е трябвало време да асимилира чутото. След като разбрал от колко време липсва Боян, започнал да осъзнава какво се случва.

"Боян беше алпинист с огромен опит ,от който аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции", пише Скатов. Двамата с Боян са изкачили връх Манаслу през 2015 година и година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

Още по темата

"Бях много горд, че имахме много силно българско присъствие през онзи сезон в Хималаите. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер. Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения", спомня си още Скатов.

Той пише още, че да имаш до себе си човек, който си е поставил толкова високи цели, които да мотивират и теб и да ти дават увереност, е една от предпоставките за успеха.

"За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, имаше увереност, имаше сила. Беше много добър стратег и тактик. Предценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена ,прогнозата и всички обстоятелства свързани с атаката към върха", разказва алпинистът.

Той допълва, че Боян е бил винаги много целеустремен и никога не се е отказвал.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме”. И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою.", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов.

Той разказва и че приятелят му никога не се е страхувал от нищо.

"Поклон Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му", пише Скатов.

И не спира:

"Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
17
 
12
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
Tpoлете тpoлове, тpoлете!Всички парички за плюeнетo по Боян, за свещи да дадете!!!
36
5
 
14
 
! Отговори
Az преди 5 години
Обожавам планината, винаги когато мога съм там заради красотата и, зеленината, цветята, поточетата.... В същото време винаги съм се чудела на алпинистите, които изкачват Еверест, това са нечовешки усилия и надбягване с времето, за да хванеш прозорец да се качиш до върха и за 10 минути евентуално, ако времето позволява да погледнеш от върха. Тези хора заслужават адмирации за стоицизма си и куража да рискуват живота си. За Съни мога да кажа само, че душата ми се къда. Поклон!
35
9
 
15
 
! Отговори
д преди 5 години
Адриана,а защо всеки ден ни заливат с новини ЗА НЕГОВОТО ХОБИ,от камък да си ще се ядоса човек и ще напише това дето му викаш злоба.Престанете,това е негова лична трагедия.С какво е допринесъл за науката и спорта в БГ ,с едно голяма НИЩО .Бог да опрости греховете му ,вече е в другия свят .
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До загриженаTaka e ! Какво да направим ?
33
5
 
5
 
! Отговори
СССР преди 5 години
До Анонимен Тръгвай хипита не ни трябват
32
9
 
9
 
! Отговори
загрижена преди 5 години
А за децата....за децата някой помисли ли?Тези в Африка, Индия и Пакистан!За децатаЗа децата мислете!Божичкоооо
31
10
 
20
 
! Отговори
Адриана преди 5 години
Научете се да си гледате собствената паница и да уважавате достойните хора. И един човек може да е достоен дори и ако не споделя вашия светоглед.
30
2
 
6
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
...BURYATA UTIHNA....CHUVASHE SE SAMO TISHINATA.....IN MEMORIAM TO BOYAN...R.I.P
29
11
 
25
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
О бедни ми Скатов тъжиш за своя приятел с когото на хималайски вятър пръскате последните стотинки на България. какво да кажат близките на онези женички на които не им стигнаха парите да останат живи.В това бурно време не ни трябват ветровито върхове,а снижаване с плотяване сдобряване зада оцелеем.
28
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета злобните коментари и на мен ми идва да хвана някой баир и да не се връщам..Никога не съм си представяла, че може да съществува толкова простотия, завист и злоба.
27
7
 
4
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
..BOYAN RADEV....JERTVA NA EGOTO SI....NA SLAVATA....MOITE CHUVSTVA SA KUM DISHTERYA Y...BUDI GORDA.....EDNA ZVEZDA ...OSHTE V NEBETO....
26
20
 
24
 
! Отговори
Адриана преди 5 години
Злобни, ужасни хора! Смирете се, бе! Замълчете! Защо я изливате тая оторова? Защото един човек е направил избор да не живее живота, които вие живеете - от 9 до 17ч. в прашен офис, мрънкайки перманентно за какво ли не? Все някой ви е виновен за нещо. Дни наред ви чета безумните коментари. Не забравяйте едно: като сочите с пръст към някого, другите 4 пръста сочат към вас самите. Никога няма да се "опрай България", щот там са останали предимно комплексари, които не виждат по-далеч от носа си
25
4
 
19
 
! Отговори
Дани преди 5 години
И за каква кауза го преживявате това?И кому и защо е нужно да знае какво преживявате,сякаш сте пратени на война?Да си причиняваш сам беди и да търсиш съчувствие,е меко казано шизофренично.Един да ми отговори какво се постига като се стигне този връх!Връх е,ама на планина!Мисля,че болните мозъци са го превърнали в удол заради самата дума"връх" и си мислят,че като стигнат там и те са върха...Ама това е чисто и просто най-високата точка на един чукар!Нищо повече!Няма величие,има изпитване...на Бог!
24
17
 
15
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Боян Петров е новия Левски. Падна в неравната битка с Шиша Пангма. Героят загина за нас, за да ни има, да има Българска държава. Истински национален герой, който живя в днешно време редом с нас. Китайците е редно да наименоват върха в негова чест.
23
5
 
33
 
! Отговори
С преди 5 години
Върховете в живота не са само тези в планините.Важно е всеки да се стреми към своя връх.Боян Петров , освен алпинист е и учен-зоолог.Някои от експедициите са свързани с научната му дейност.Явно страстта му към алпинизма е пристрастие, затова аз добре разбирам порива с който тръгва , въпреки здравословното си състояние.Да му отдадем нужната почит !
22
26
 
5
 
! Отговори
Бог преди 5 години
Ада ви чака българи .Съдбата на Сирия ви очаква до 10 г .
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже мъртъв наши държавата със стотици хиляди левове да го търсят .
20
6
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Кой ли ще краде сега от еврофондовете ,желаещи има много .
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама детето на Силния бегач остава без баща, нали?
18
16
 
14
 
! Отговори
ЕК преди 5 години
Един крадец на еврофондове по -малко .