За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори Чо Йо пише за силаат на духа на Боян Петров
16 май 2018 07:00,
145
За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!
Снимка: Facebook

Поклон, Бояне! Осиротях!

Тези думи отправи към Боян Петров алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори осемхилядникът Чо Ойо.
Близките на Скатов скрили от него лошите новини около Боян, за да го предпазят по пътя му към върха. На слизане обаче, в Лагер 2, той научил за трагедията и изля мъката си със силни думи в емоционален пост в социалната мрежа.

В него той разказва, че първоначално не е повярвал и му е трябвало време да асимилира чутото. След като разбрал от колко време липсва Боян, започнал да осъзнава какво се случва.

"Боян беше алпинист с огромен опит ,от който аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции", пише Скатов. Двамата с Боян са изкачили връх Манаслу през 2015 година и година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

Още по темата

"Бях много горд, че имахме много силно българско присъствие през онзи сезон в Хималаите. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер. Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения", спомня си още Скатов.

Той пише още, че да имаш до себе си човек, който си е поставил толкова високи цели, които да мотивират и теб и да ти дават увереност, е една от предпоставките за успеха.

"За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, имаше увереност, имаше сила. Беше много добър стратег и тактик. Предценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена ,прогнозата и всички обстоятелства свързани с атаката към върха", разказва алпинистът.

Той допълва, че Боян е бил винаги много целеустремен и никога не се е отказвал.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме”. И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою.", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов.

Той разказва и че приятелят му никога не се е страхувал от нищо.

"Поклон Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му", пише Скатов.

И не спира:

"Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
5
 
! Отговори
пецо преди 5 години
да живей футбола...само левскиhttps://soccermania.alle.bg/
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Животът по върховете е ужасно ветровит" казва Боян.Върхове много и различни има в живота на всеки. Колко истина има в това изречение.Не всеки обаче може да достигне до тази сентенция и да я разбере, а само тези които са били високо високо...Поклон пред Боян!
15
17
 
9
 
! Отговори
Св.Петър преди 5 години
Боян е вече в казана и се пържи в адски мъки .
14
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските герои са хората с деца които бъхтят по цял ден в офисите да изхранват куп старци оставени ни от така наречения "цвят" на нацията който гордо е емигрирал и мрънка от вънка а в същото време се връща в бг да се оперира и да си оправи пломбите. Какво геройско има обаче във едно самоубийство?
13
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До inedТова, че ти не си чувал за Скатов, при условие, че медиите отразяваха и неговите изкачвания, си е твой проблем, злобно човече!
12
8
 
4
 
! Отговори
Ски преди 5 години
Боян е готино име идва от боя като махнеш н . Кой го е измислил това име незнам. Божидар - Божи - дар . Всички алпинисти ли не се дават лесно. Понякога трябва да знаеш кога трябва да си тръгнеш от масата. Няма срамно от това и пак ще задам въпроса всички алпинисти ли не се дават лесно?
11
15
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 5 години
Аз съм българче, обичамХималаи заледени,моята изгора виждам,ще опише в книга мене.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 100 статии за Боян , накрая една смислена статия браво, но това не променя факта че се опитвате да губите времето ни с 99 безсмислени статии
9
15
 
12
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
Филмът продължава, очакваме следващия епизод.БеееееБеееееееееееБеееееееееееееееее
8
16
 
51
 
! Отговори
Ментолка Ефраимова преди 5 години
Огромна част от популацията в тази държава са прости, злобни и завистливи мижетурки, търкащи талони за лотарията. Те не разбират Боян и тези които му се възхищават. Те не разбират защо се говори за него. Те се радват ако от телевизията ги информират за промоции в магазина.
7
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви поклони бе грешници ако не се поклоните на Господ Иисус Христос и не му отдадете Славата цяла вечност ще ви изтезават в вечния Ад жалки човечета
6
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книгата на Боян Петров - Първите седем е прекрасна: вдъхновяваща, поучителна, приключенска и много вълнуваща. Поклон пред този достоен българин!
5
31
 
20
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
Народа каза Байгън вече от тоз пишман герой
4
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова съм развълнувана...Не бях чувала за Боян Петров предиСега имам чувството, че сме били заедно на фризьор
3
9
 
45
 
! Отговори
re преди 5 години
първите 2 коментара показват какви кухи *** има по тези земи, наред с големите Човеци, като двамата на снимката
2
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родените да пълзят, не могат да летят!
1
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво става с Гинка и ЧЕЗ?