Боян – връх на нацията! Завърши пътя си на върха

Д-р Петър Берон и Георги Торнев за "джентълмена на планините"
17 май 2018 11:15,
105

Д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей, където 20 години е работил с Боян Петров, определи алпиниста като един от върховете на нацията ни.

"Райнхолд Меснер, най-големият алпинист, който първи изкачи 14-те осемхилядника, специално го поздрави за това, което извърши. Боян Петров е герой", каза д-р Петър Берон в студиото на "България сутрин".

Ученият от Националния природонаучен музей разказа също, че българският алпинист е бил наричан от един от шерпите, който участва в издирването на Петров - "Джентълмен на планините".

Д-р Петър Берон увери също, че в природонаучния музей ще има кът, който ще се посвети на работата на Боян Петров и призова такъв да бъде направен и в Музея на българския спорт.

Режисьорът Георги Торнев, който се запознава с Петров през 2014 година, когато прави филм за него, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че алпинистът правеше това, което обича, по най-добрия човешки начин.

"Аз продължавам да не говоря за него в минало време. Не е хубаво да закачим Боян на стената на един портрет и да напишем някакви героични неща отдолу", каза режисьорът. По думите му животът на алпиниста е показал нещо много просто, което може да върши работа за всеки.

"Да имаш цел, която да я постигаш с абсолютно всички средства, които имаш, във всичко, което правиш", категоричен беше Георги Торнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименбезотговорно поведение на Боян.....да тръгнеш диабетик на такова натоварване с риска да оставиш друг да *** жена ти.....*** е за съжаление
35
5
 
1
 
! Отговори
мая преди 5 години
До Анонимен нещо дрънкаш глупости ми се струва......познавам хора с его до небесата но са ту на земята правят лошотии на хората лицемери долни същества, но са ту не са умрели а има такива дето само добрини правят но отиват ненавреме при Бог той си ги прибира,така че не се опитвай да разгадаваш неща от небесния пройзход грешни са твоите твърдения! заблуда!
34
1
 
20
 
! Отговори
ист преди 5 години
Чак пък връх на нацията..... Ние с гайдите какви сме, ниско долу под върха ли сме.Излиза че които произвеждаме сме ниско долу. Тези които не произвеждат, а само се катерят са върха.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всяка човешка душа е вложена Божествена Искра. Когато човек е слаб егото надделява и човек се проваля. За да запази душата му Всемилостивият го прибира на размисъл. На човека му остава избора или да си почива в мир или да продължи да работи и добре да размисли, и там трябва сам да избере, както и когато е имал същата възможност на Земята.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връх в неизвестна падина.
31
4
 
3
 
! Отговори
sdffg преди 5 години
Берон е голям,само той пророни сълза за приятеля си!Такъв онакъв,алпинистът е българин и ми е тъжно за него ,че остана някъде там.Съдба!!!!!
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, не пак за тоя, стига бе, моля ви се бе...
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян, Боян, Боян ... хайде стига вече!Дайте нещо ново за Роската П. и Деската Б., че ги забравихме!Защо не следите как се развива бебето, детските консултации, как е майката, плете ли вече чорапки ... :)
28
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промивка на мозъци отвсякъде. Нищо не е направил а е вече връх на нацията.Връх на нацията са Левски, Ботев, Раковски, и всички други които са умрели или ще умрат за да защитят България. Този е просто поредния нехранимайко.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И гроб ле нема да има..
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7"Като всеки спортист той прославя държавата си, не само себе си."---Да, бе! Ти го изкара като Левски: "Ако спечеля, печели цял народ; ако загубя губя само себе си." :)
25
4
 
21
 
! Отговори
ох преди 5 години
Ако този е връх на нацията,тогава какво е детето от 4-ти клас /даваха го в сутрешен блок/,което има купчина медали от състезания по математика, а сега не може да събере една келява сума за следващото състезание ?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах от Надежда Й., има ли надежда. Или само върховни дитирамби?
23
6
 
11
 
! Отговори
ицо преди 5 години
*** си е боян.тука е крал крал баща му е крал крал а тоя си харчи парите по бали и по разни планини..не става в тая криза демогравска да ни занимавате с непорасналото дете боян дето щъка по планините като муха без глава..приятелката му изглежда като наркоманка..
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
връх на простотията е това заглавие
21
5
 
14
 
! Отговори
k преди 5 години
аман от този крадлив и продажен еко-с_опол !!!
20
6
 
6
 
! Отговори
Боян преди 5 години
ей аре веее, на кочан станах
19
1
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Така и не се разбра дали спасители са стигали до върха, или не. Не е ясно Боян въобще къде е. Ясно е, къде не е.
18
6
 
14
 
! Отговори
Поправете Заглавието преди 5 години
Завърши пътя си някъде под върха !Нали спасителите се качиха на върха и не успяха да го открият там!
17
15
 
14
 
! Отговори
65 преди 5 години
Дали се е качил или не,лошо е че не е слязъл.И думите на шерпа че ,,Боян е джентълмен в планината просто да затвори устата на всички злоби и безразлични изказвания