Боян – връх на нацията! Завърши пътя си на върха

Д-р Петър Берон и Георги Торнев за "джентълмена на планините"
17 май 2018 11:15,
105

Д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей, където 20 години е работил с Боян Петров, определи алпиниста като един от върховете на нацията ни.

"Райнхолд Меснер, най-големият алпинист, който първи изкачи 14-те осемхилядника, специално го поздрави за това, което извърши. Боян Петров е герой", каза д-р Петър Берон в студиото на "България сутрин".

Ученият от Националния природонаучен музей разказа също, че българският алпинист е бил наричан от един от шерпите, който участва в издирването на Петров - "Джентълмен на планините".

Д-р Петър Берон увери също, че в природонаучния музей ще има кът, който ще се посвети на работата на Боян Петров и призова такъв да бъде направен и в Музея на българския спорт.

Режисьорът Георги Торнев, който се запознава с Петров през 2014 година, когато прави филм за него, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че алпинистът правеше това, което обича, по най-добрия човешки начин.

"Аз продължавам да не говоря за него в минало време. Не е хубаво да закачим Боян на стената на един портрет и да напишем някакви героични неща отдолу", каза режисьорът. По думите му животът на алпиниста е показал нещо много просто, което може да върши работа за всеки.

"Да имаш цел, която да я постигаш с абсолютно всички средства, които имаш, във всичко, което правиш", категоричен беше Георги Торнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази злоба, защо? Човекът е имал мечти,.. но за жалост си отиде устремен към поредния връх. Оставете го да почива в мир!
75
1
 
7
 
! Отговори
До ксментиращ преди 5 години
Спелеоложе, по някаква случайност и аз бях такъв в много младите си години и познавам добре Берон. Даже ме е споменал в една от книгите си. Наскочих ти, защото не ми хареса думата "фира". Пети е емоционален, понякога говори неуравновесено, но е искрен и дълбоко честен човек. Безкрайно го уважавам, макар, че политическите ни възгледи се разминават. Пример, че последните са пяна, а хората могат да бъдат приятели въпреки различията. Ужасното в тези форуми е колко мътилка, колко омраза се е събрала!
74
12
 
6
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Това, че някои са прости и с ниска обща култура си е техен проблем..Но като не са чували за Боян да почетат за него, да се поинтересуват, а не да хейтват ез причина из форумите.Мижитуркувци.Доста проста нация сме явно.Направо е отчайващо..
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чавдар това говори много за вас и за масата с която общувате. Много жалко за вас!
72
14
 
7
 
! Отговори
Чавдар преди 5 години
съжалявам ако съм груб,но съм сигурен че 99% от нас за пръв път чуват за този човек? Не ви ли е срам вече да преигравате с тази новина! Умрял и тва е . по въпроса .... няма никаф кяр
71
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
CHAK PYK VRYXNA NACIQTA SILNI PRIKAZKI MA PRAZNI
70
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно си от хората които са тотални аутсайдери и самотници, нямат собствена среда и приятели с които да общуват на живо и са принудени да си изливат напредничаво личните емоции пред цял свят само в интернет форумите под статиите наред с цялата форумна помия.
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен ми е много мъчно за теб. Когато човек изпитва искрена тъга заради загубата на любим човек или приятел се моли за душата му, а не прави от това панаири по интернет форумите, хеле пък за България се загрижил. Другото е позьорство.Интернет е част от днешното време и е нормално хората да изкажат мнение социално! Но ти явно си от хората израстнали преди време без цветни телевизори дори и всяко мислене различно от твоето те дразни. Време е да се адаптираш и да не бъдеш назадничав.
68
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия май-нещо се подиграват. На едно място самият Боян казва - "добрият алпинист е живият алпинист, моля се само да остана жив". Тия двамата само си разменят суперлативи а оня брадатия дори нарича *** тези които не се кланят на великия алпинист. Даже накрая взе да се опиянява от думата ***, да разплюнчи се взе да я повтяря монотонно, докато водещата не го прекъсна.
67
7
 
6
 
! Отговори
в. Ленин - слизане преди 5 години
До Еверест-изкачванеА колко ти взеха да ти сменят чаршафите?
66
14
 
4
 
! Отговори
Ала-бала преди 5 години
И аз се казвам Боян, що не пишете за мене? Вчера и аз изкачих един връх- върха на цицката на една чехкиня и после страстно я засмуках. Мммм, вкусотия... :P
65
3
 
7
 
! Отговори
Лимонадения Джо преди 5 години
Прави впечатление неистовата провокация на всички медии спрямо техните читатели.Едва ли никой от тях не разбра,че с преекспонирането на случая възбуждат непоносимостта на читателите от лавината с която ни затрупаха за този абсолютно нещастен случай. Бог да прости Боян ! Бог да прости българските сладникави,лимонадени медии !
64
8
 
6
 
! Отговори
Еверест-изкачване преди 5 години
Когато го изкачих преди 5 г. ползвахме Американски туроператор като цената беше 29500$ която включва -двупосочен билет,Чикаго-Пекин-Катманду.Полет с хеликоптер до първи базов лагер на височина 5500 м. и връщане,както и 4-*** професионални алпинисти водачи. За кислород дадох 1500 $ за 5 бутилки, за шерп 4000$ след пазарлък.Екипировка взех под наем за 500$ иначе и там още 5000 щяха да отидат.Други разходи още 2500$. Бяхме група от 21 човека пълни аматьори и всичко бе професионално и безопасно !
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 100% съм убеден ,че победил в наградата за мъж на годината 2018 ще бъде Боян. За днешния ден перфектна възможност да се отклонява вниманието от проблемите на деня. Проблемите ги четем от сайта- застаряваме бързо, бебета по-малко от колкото през военно време, болници наподобяващи също военно време с бягащ персонал и условия в тях. А иначе гостуващи политици ни потупват по рамото смеейки ни се на ум защото добре сме ги нагостили. Пледираме за чужди интереси не гоним своите такива.
62
6
 
7
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Мишоците пак са връз клавишите...Кво да правиш...мишоци
61
11
 
9
 
! Отговори
шшшшш преди 5 години
Млък чалгари ! Въревте да лижете зад.ниците на григор димитров и на бербатов, боян никога няма да го разберете, той е висш пилотаж !
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много ми е тъжно за Боян Петров, голяма загуба за България! Добър спортист и Човек!"И на мен ми е много мъчно за теб. Когато човек изпитва искрена тъга заради загубата на любим човек или приятел се моли за душата му, а не прави от това панаири по интернет форумите, хеле пък за България се загрижил. Другото е позьорство.
59
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тоя е връх на нацията ни по-добре всички българи да се запътим към Хималаите и кротко да си замръзнем там. Ама кой тогава ще ни хвали колко сме велики?
58
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който не се възхищава от този "герой" и изрази друго мнение за неговите "геройства" веднага бива заливан със вълни от слюнки и персонални обиди. Това ясно показва какво е нивото на неговите поддръжници и на хора като него.
57
3
 
6
 
! Отговори
коментиращ преди 5 години
до 51Аз съм спелеолог и питая огромно уважение към Петър Берон. В случая коментирам най- вече тази му медийна изява и предхождащите я, където у зрителя остава впечатлението за несвързан изказ и ретро мисъл.