История на боклука: Ценни томове – в кофата!

Намира ги млад мъж, дари ги на родното си училище
17 май 2018 09:00, Боряна Павлова
32
История на боклука: Ценни томове – в кофата!
Снимка: bTV

Млад мъж от Силистра се натъкна на неочаквана и тъжна гледка. Шест тома от академичното издание на История на България - захвърлени до контейнер. Георги Марков забелязва купчина книги до контейнера за боклук.

"Звъннах веднага на моята учителка по история и тя много се зарадва, прибрах ги вкъщи и проверих в интернет. Оказа се, че са доста редки – това са само 6 от девет тома и струват наистина доста пари", разказа той пред bTV.

Георги без да се замисля, решава да ги подари на библиотеката на родното си училище – Природоматематическата гимназия "Климент Охридски" в Силистра. Най-развълнувана от жеста е преподавателката му по история.

"Бях много приятно изненадана, когато Георги ми съобщи, че иска да направи дарение. В същото време – възмутена, когато ми каза къде е намерил тази поредица от българската история", посочи Маргарита Александрова.

Историкът Веселин Аврамов коментира, че тези книги са обобщението на българската история и нейните достижения до края на 20 век и по думите му е изхвърлянето им е посегателство върху това, което наричаме самочувствие на българина. От друга страна това е и липса на ценностна система в нас.

Когато Георги публикува в личния си профил в социалните мрежи новината за находката, заваляват най-различни коментари – от възмущение за изхвърлените книги, до подозрение в постановка. Има обаче и такива, които смятат, че това са издания от комунистическо време и вече не са актуални. Историците не приемат това твърдение.

"Първият том е история на траките, която все още не е променена на базата на данните от специалиста професор Александър Фол. Втори и трети том са средновековната българска история, която не може да бъде променена на базата на изворовия материал", каза Александрова.

"Вярно е че времето се промени. Сега има нови открития, особено в археологията, във възрожденската ни археология.  И трябва да го кажа че тези томове които са изхвърлени на боклука, буквално, те са основата, базата, върху която се правят днешните открития", посочи Веселин Аврамов.

Оказва се, че томовете на БАН са с висока цена и днес. В момента някои от тях се продават в антикварни книжарници, като единият том варира между 600 и 1000 лева.

"Знам, че имат стойност като книги, като история, защото не можем да изхвърляме историята си в контейнера, но за миг не ми е минавало през главата да ги продам", заяви Георги.

Едва ли издания с подобна стойност присъстват в други училищни библиотеки.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези томове се намират лесно, струват не повече от няколкостотин лева всичките и като информация не са нищо особено, тъй като са пълни с преиначени факти. Историите и енциклопедиите от комунизма не струват и пет пари, защото в тях няма почти нищо вярно.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хубав си беше комунизма. Жалко до къде стигнахме. Деградирала нация пълна с омраза. Скотове а не хора. Сигурно това си заслужаваме. Наркомани , проститутки ,бандити и оскотели хора. Пълен разпад.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клошарите ги взимат от кофите и ги издават на вторични суровини за хартия.
27
12
 
4
 
! Отговори
Абе ей преди 8 месеца
Комунисти такива, стига сте манипулирали. Том от 1 до 7 в компект се намират з а80 лв. Средно за по 10 лв на книга. Нищо ценно, а компанията алкохолици и комунистическите ДС мекерета начело с Фол са писали някакви небивалици. Моля ви се, нищо скандално няма тук, освен че журналята се хваща да си изкарва хляба с евтин патрЕотизъм като опъне някоя друга носталична струна в душите на измъчения 80%ов матр'Ял... И какво като на някоя книга с изписана дума "България" е в кофите? Това нещо променя ли?
26
2
 
10
 
! Отговори
тнт преди 8 месеца
Има някои от коментиращите,които са ги купували да си украсяват секциите и никога не са ги чели. Но имат мнение за тях?! Те и сега не четат история в нови издания,но пък "знаят" всичко за нея. Що се отнася до Интернет, той помага много, но не може да е главен източник за познания по история. Печален пример е Уикипедия,където може да откриеш много недостоверни факти. Който не чете книги няма да разбере това.
25
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 8 месеца
Има пазар за тези томове, но при комплект от 1-6 том цената е не повече от 200 лева. Без значение каква е цената - за изненада на доста хора има и такива, които не само ги купуват, но и ги четат...
24
23
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
некой решил че смуканите от пръсти "факти" на александър фол и останалите водкаджии не стават и за в печката, а гоуемия патреот ги извадил от боклука и ги дарил на...училище. да ги беше занесъл в родилното, да е сигурна инфекцията със стрептококи
23
22
 
5
 
! Отговори
брее преди 8 месеца
Нищо ценно не виждам и аз.
Вместо ИСТОРИЯ може просто да изучаваме морал и любов между хората.
22
21
 
5
 
! Отговори
НА СЛАВЕЙКОВ преди 8 месеца
Преди да почнат ремонтите де, ги продаваха по 5 лв тома, а като не са в колекция по 1 лв. Тези комунистически издания не представляват никакъв особен интерес за колекционери или историци. Какво дарение е направил младежът - неща намерени на боклука, както каза някой по-долу, не знам. Клик байт новини. Нищо скандално няма тук. Все едно утре някой да снима на боклука кофичка кисело мляко, на което има български трикольор и да ревнат "Аааау! Ужас! Българското знаме е в боклука!"...
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боян Радев намери разни иманета и ги дари на НИМ....по логиката на 16 това дарение ли щом е намерено в земята или не е дарение?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дарение може да направиш след като си намери нещо навсякъде. Единственото условие е да напишеш, че го даваш ти самият. как си се сдобил с него е без значение. може да изкопашеш имане от земята и пак да го дариш.
Всяка антикварна рядкост струва ужасно скъпо.
Официалната цена на тези книга е 80 лева, но от тях има запазени по 1-2 бройки, нормално е на черния пазар да са над 200-300 лева.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
91-ва така се горха десетки тонове книги от читалища и библиотеки, още го помня като бях студент във Варна. Някой се опита успешно да заличи част от българсакта история...
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
6 - може да са минали през редакцията на Политбюро, но в тези томове има само факти. те са писани от най-големите умове за времето си. например ние имаме един голям левскиевед, по отновав реме - Уван Унджев - и именно той е писал за Левски . за траките е писал Фол и т.н., хора, доказали се в науката. Да, естествено че не е можело да се пише лошо за Русия, но на фона на цялата наука това е било най-доброто от всичко. Тук има и много сериозен анализ на битките и културата на България.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този, който ги е изхвърлил сигурно най-патриотично се бие в гърдите: ***, ***.
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо - дарение ли е нещо, намерено на боклука? Второ - не мисля, че тези книги след като се отзоват в библиотеката, някой ще седне да ги чете. Трето - не мисля, че струват 600лв..

Поредната безмислена Фейсбук новина..
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България беше достигнала своя културен апогей по време на социализма. За разлика от СССР, където се отричаше миналото до революцията, България се будеше всяка сутрин със средовековната песен Зора Зазорила. Сега пренаписването на историята е факт - турско присъствие, комунизъм в учебниците и ежеседмичните скандали в МОН за съдържанието им. Някаква външна сила жестоко напира да се измени родовата памет на българина.
14
14
 
5
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 8 месеца
Гарантирам Ви, че тези комунистически издания са с някаква изродена версия на нещата. Не виждам защо се вдига толкова много шум за нищо.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
официлната цена на един такъв том е 80 лева, но на Славейков можеш да го намериш и за 300 лева, защото са антикварна рядкост
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тези истории са писани от най-добрите учени, но днес всичко това го има в интернет, а томоте са много обемни, да не говорим, че част от информацията е остарял, затова много хора си изхвърлят книгите, защото не им се занимава. Иначе има много училища, читалища, библиотеки, които биха купили такива книги, но те искат опис, да не е драскано по тях и т.н.
11
5
 
19
 
! Отговори
бл.134 Зап. парк преди 8 месеца
Не томовете , а цял народ е отишъл и то отдавна на боклука .
Оцелелите ,като мене и тебе , ще ни рециклират като панелките
И дори всичките томове взети заедно не се доближавт дори и наполовина на написаната в статията цена.