Меркел, Макрон, Мей - пеш по Моста на влюбените и при Борисов

Премиерът ни очаква подкрепа за инфраструктурата на Балканите
Обновена: 17 май 2018 11:44 | 17 май 2018 11:05, Екип на Dnes.bg
65
Меркел, Макрон, Мей - пеш по Моста на влюбените и при Борисов
Снимка: Reuters

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се отказаха от комфорта на автомобилите и дойдоха пеша по Моста на влюбените до НДК. Пред сградата ги посреща премиерът Бойко Борисов.

Тримата участват в историческата среща на върха на страните от ЕС и от Западните Балкани. Тя е кулминацията на Българското председателство на ЕС. Домакини са Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди началото на форума Борисов коментира, че всички знаят колко е важна темата за Западните Балкани и заради това 15 години след срещата в Солун тя отново е на дневен ред.

Премиерът подчерта, че се очаква подкрепа от международните институции за инфраструктурата на Балканите.

"Пътищата са ясни - 8,4,10 са безспорни. Те са и магистрали и жп линии, дигиталната инфраструктура също е ясна, газовата инфраструктура е ясна - интерконектор с Гърция за втечнен газ и съответно газовият хъб "Балкан", интерконектор със Сърбия, с Румъния си имаме, с Македония действаме", обясни той.

В срещата на върха участват шефът на ЕП Антонио Таяни, шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и ръководители на страните от Западните Балкани.

Единственото премиерът на Испания Мариано Рахой отсъства от форума, макар че той участва в неофициалната вечеря на евролидерите в сряда вечер в Технопарка.

Причината е, че Мадрид не признава Косово, което също е поканено на софийската среща и вижда в отделянето му от Сърбия прецедент за мераците на Каталуния да получи независимост.

Испания участва на по-ниско ниво на форума, а останалите четири държави, които не признават Косово – Румъния, Словакия, Кипър и Гърция, изпратиха лидерите си - Виорика Дънчила, Петер Пелегрини, Никос Анастасиадис и Алексис Ципрас.

Темата на разговорите на срещата ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика и цифровизация.

Очаква се Европейският съюз да предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави - Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово.

Според висш европейски служител нещата на Балканите не дават достатъчно положителни доказателства за разширяване и в ЕС няма нужното единство за отваряне на вратите на Съюза, дори в очертаните от Еврокомисията перспективи за 2025 г.

Брюксел е подготвил декларация от Софийската среща, в която на страните се обещава "европейска перспектива", но не и членство.

Въпреки че няма да даде дати за членство, ЕС е готов да съдейства за изграждане на нужната инфраструктура в региона, както и да съдейства за подобряване на отношенията между хората, става ясно от черновата на заключителната декларация от София.

Според Туск Европа "трябва да демонстрира, че е загрижена за икономическото развитие на Западните Балкани днес и веднага", което е от интерес и за Съюза.

Премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се очаква да се видят на четири очи по въпроса с името.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас !!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Панаир на суетата!
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Народа е със Герб!!!герб-ковчег.......
53
5
 
5
 
! Отговори
Народа е със Герб!!! преди 5 години
Ето Европа е пак при премиера генерал Борисов! Виждате големите успехи и ни признаха от целия свят.!Народа е доволен и ще гласува пак за нашия водач и баща на народа ген Бойко Борисов!!!
52
2
 
4
 
! Отговори
aкуд преди 5 години
а каде са великия олитик от крушовица нинова и "генерала'' радеф . може би се рахождат по червения площад на кремал, въпреки , че и там няма да ги допуснат
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младежи ГЕРБ са пуснати по форумите да хвалят, но предъвкват едни и същи шаблонни фрази. Никаква фантазия и слаб правопис, момченца. :)))))
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 43"ротацията и протокола" са направени за страните членки на ЕС и ние сме в този съюз на равна основа със всички останали.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахахахахаа.... 47Това никак не е малко. Цивилизованите страни са с нас и ние сме с тях.
48
5
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 43 преди 5 години
Анонимен 43: "Тази разходка е уважение към страната ни." Те не са тук от уважение, а заради ротацията и протокола. Анонимен 43 сигурно плаче на турските сериали. :))))))))
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40 "Ние сме в Европа и Европа работи за нас."ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХААААААА.........................
46
5
 
6
 
! Отговори
хахахахахаа.... преди 5 години
До Анонимен 43 "Тази разходка е уважение към страната ни."колко малко ви трябва.....
45
4
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Абе че са минали, минали са. Да не са се минали това най-важното. *** сега щом са влюбени та и да се вземат. Голема любов голямо чудо.
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на България и все така със самочувствие и авторитет...Пак сме на сцената ,както сме и били...Толерантно с партньори ,и неутралитет но с други....На правилният път сме....
43
7
 
8
 
! Отговори
ЕДНА ЖЕНА преди 5 години
ПРЕДПОЧИТАМ ТРИМАТА *** НА ДОНЬО ДОНЕВ. ТЕ ПОНЕ НЕ БЯХА ЗЛИ И ОБРАТНИ А ТЕЗИ СА...
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази разходка е уважение към страната ни.
41
1
 
3
 
! Отговори
ангел преди 5 години
Общите енергийни и инфраструктурни проекти ще скрепят Балканския съюз , както при Четворката , тогава по друг начин ще гледат на нас и от Запад и от Изток , а колкото до ЕСъюза , то му се видя на къде отива !
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е на световната сцена. Това никак не се харесва на предателите в България.
39
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме в Европа и Европа работи за нас.
38
10
 
10
 
! Отговори
ИзвънЗемен преди 5 години
На снимката горе: Трите верни пудела на САЩ.
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След приема на България в ЕС другите държави от Балканите доста ще почакат!България показа как на практика се торпилира всичко европейско и демократично от вътре в ЕС- никакво правосъдие,кражби на фирми,корупция, олигарси бедност картели, мафия. Никакви реформи,само имитация и то ако ни притиснат че ще ни спрат еврофондовете. Ако имаше процедура щяха да ни са изхвърлили от ЕС. Така че причина за спиране на разширението е Бойко и България.