Провал: Рози има, розоберачи няма! А реколтата много добра

Собственици на градини се оплакват от ниски изкупни цени
Обновена: 17 май 2018 07:14 | 17 май 2018 07:08, Елка Василева
69
Провал: Рози има, розоберачи няма! А реколтата много добра
Снимка: Facebook

Тазгодишната кампания за прибиране на маслодайната роза в полетата на Казанлък е на прага на провала, твърдят  собственици на градини с Роза Дамасцена, пожелали анонимност.

По думите им заради изключително ниската изкупна цена от 1,80-2,00 лв. няма мераклии за берачи. Собствениците можели да предложат не повече от левче за килограм цвят, докато миналата пролет са давали по 2 лв., пише „Монитор“.

„Никой не е съгласен да идва на полето към 3,30-4,00 часа заранта, да гази калта и да си дере ръцете за такъв надник, а реколтата е много добра, от декар се набират по над 400-450 кг цвят…“, коментират стопани, които са се видели в чуд .

При тази изкупна цена сме на път да зарежем всичко и да обявим годината за нулева, твърдят повечето от тях и открито говорят за създаден картел от притежатели на розоварна в региона.

От фирма „Дамасцена розбио“, която събира цвят от 300 дка край село Голямо Дряново, обаче са категорични , че изкупната цена е тръгнала нагоре и в сряда е била в рамките на 3,30-3,50 лв /кг. За пръв път там събирали цвета от засадени миналата есен резници върху 80 дка.

По думите им обаче  имало договорка големи количества от  родното масло да замине за Турция, където да бъде смесено в почти равни пропорции с тамошно, за да се осредни и след това препродадено  на западни  компании като … българско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
21
 
! Отговори
да живей живей труда преди 5 години
Това ако беше по времето на бай Тошо, държавата щеше да юрне учениците на бригада/ангария и срещу 40ст/ден да съберат реколтата.
38
3
 
14
 
! Отговори
пчеличката преди 5 години
До ЗемеделецАми жив и здрав бе пич.Прав си, всеки си гледа интереса.Щом няма кинти в розовия бизнес, зарязваш и пускаш кепенците.Търсиш си друго препитание.Що се сърдиш на другите?
37
9
 
19
 
! Отговори
Земеделец преди 5 години
Ама големи разбирачи, само съветници и професори в България. Мислите ли че не искам да плащам на работниците и по 100 лв на ден, искам така ще са мотивирани и ще живеят по добре. Но няма как просто не може, аз ще работя на загуба по този начин. Ако вие можете садете каквото намерите и плащайте по 5000 лв на месец на общака.
36
4
 
8
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До Анонимен31Значи ти лазиш в калта за стотинки, независимо дали в БГ или Англия, а разправяш, че бизнесмените толкова им е акъла.Това е закачката.Сам се сети кой има акъл и на кого му е толкова.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те,****, берат докъм 20 лв. След това , докато ги изпият, минат 2-3 дни. Докато изтрезнеят и то седмицата минала. Но и реколтата прецъфтяла.
34
1
 
2
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До Анонимен33В мюнхен карат БМВта - местен патриотизъм.Къде има повече джипки порше отколкото в мюнхен? В Карлово и зазанлък ли?Не пиши гпупости.Отваряш сайт за автомобили и вждаш, че джипка порше можеш да си купуиш и за 15-20000лв.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В общия европейски трудов пазара има стотици милиони хора, плюс поне още 2 милиона дошли наскоро, все още без работа. Щом могат българи да берат ягоди на острова, грозде по Франция и т.н., що да не берат рози англичани, испанци и всякакви други европейци? Соца отдавна свърши, няма го крепостничеството ("житеството"). Или се съобразявате с условията на пазара в Европа (условия на труд), или сте вън от пазара (фалирате). Кое не е ясно още?
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно...цената вдига ли се или е ниска...на статията й липсва смисъл.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234За бентлита не се сещам. Но джипките порше са повече отколкото в Мюнхен.
30
6
 
4
 
! Отговори
розата преди 5 години
Името роза-дамасцена идва от Дамаск/Сирия.Там е родината на розата, там розата расте и дава най-много.Заради войната производството е паднало в пъти, съответно търсенето на българско масло е голямо за компенсация на липсата на сирийско.Та по-вероятно да смесват българско с турско и да го продават за сирийско.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не намирам разлика дали ще газя кал в България или Англия...Освен заплащането естествено
28
9
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До Поручик РжевскиЩото на БГ бизнесмена толкова им е акъла, пък твоя е много, затова ти лазиш в калта в Англия да береш ягоди и живееш с други жалки нещастници по 5 в бунгало.
27
8
 
7
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До Поручик РжевскиКолко бизнесмени имат бентлита?Обзалагам се, че в карлово и казанлък няма ни едно.Що тогава приказвате глупости?Кому е нужна тъпотията ти - бентлита, та бентлита.Сигурен съм, че ако видиш на улицата бентли, няма да го познаеш.Ама си повръщяш тъпотиите.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сладкото от рози как прокарва... не е истина.
25
4
 
25
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Гледах един филм за френски хотелиер. Човека има хотел, обаче бизнеса не върви през зимата и той отива да работи като камериер в Шамони.Сега си го представете това с бг бизнесменче и как ще отиде с бентлито да сменя чаршафи?Затова икономиката в западна европа работи - там срамна работа няма.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21 - Бе съм съгласен, че сезонната работа, трябва да се плаща по-високо или по-ниско от редовната такива. Работата, трябва да се заплаща според труда и възможностите на бизнеса. Закона постановява минимално заплащане за различните видове работа и така. Но това, че работата е сезонна, не означава нищо.
23
1
 
16
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
Собствениците на масиви винаго спестяват, че ако не бяха *** до сега отдавна да са се бяха преориентирали в друг бранш. Само *** се хващат да берат розата през последните години. Но когато настане време за фествала на розата, пред камерата застават само 'бели' розоберачки. Лицемерие!
22
0
 
6
 
! Отговори
ds преди 5 години
Време е! Вадете "Резерва на икономиката" и го пускайте с пресни сили в масивите. Само че досега на "резерва" му давахте по 1000 лева на месец срещу нищо. Сега искате да им дадете 1000 лева срещу едно мигване с очите. Но "резерва" казва "помощ, увеличават ми нормата".
21
2
 
8
 
! Отговори
English man преди 5 години
Ами 70-80 паунда на ден как ви се струват на ягодите.Тия ша ми дават 20 лева хахах.Да гният там по къра розите,боли ме испанския
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега са важни Западните Балкани! Не ни ни занимавайте с глупости!