Провал: Рози има, розоберачи няма! А реколтата много добра

Собственици на градини се оплакват от ниски изкупни цени
Обновена: 17 май 2018 07:14 | 17 май 2018 07:08, Елка Василева
69
Провал: Рози има, розоберачи няма! А реколтата много добра
Снимка: Facebook

Тазгодишната кампания за прибиране на маслодайната роза в полетата на Казанлък е на прага на провала, твърдят  собственици на градини с Роза Дамасцена, пожелали анонимност.

По думите им заради изключително ниската изкупна цена от 1,80-2,00 лв. няма мераклии за берачи. Собствениците можели да предложат не повече от левче за килограм цвят, докато миналата пролет са давали по 2 лв., пише „Монитор“.

„Никой не е съгласен да идва на полето към 3,30-4,00 часа заранта, да гази калта и да си дере ръцете за такъв надник, а реколтата е много добра, от декар се набират по над 400-450 кг цвят…“, коментират стопани, които са се видели в чуд .

При тази изкупна цена сме на път да зарежем всичко и да обявим годината за нулева, твърдят повечето от тях и открито говорят за създаден картел от притежатели на розоварна в региона.

От фирма „Дамасцена розбио“, която събира цвят от 300 дка край село Голямо Дряново, обаче са категорични , че изкупната цена е тръгнала нагоре и в сряда е била в рамките на 3,30-3,50 лв /кг. За пръв път там събирали цвета от засадени миналата есен резници върху 80 дка.

По думите им обаче  имало договорка големи количества от  родното масло да замине за Турция, където да бъде смесено в почти равни пропорции с тамошно, за да се осредни и след това препродадено  на западни  компании като … българско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
22
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТОВА Е сезонна работа и трябва да се заплаща тройно по-високо от редовната работа. В противен случай, никой няма да работи за 25 лв на ден.
18
0
 
33
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Като няма какво да се яде, дори селяците се научиха да си стегнат куфара и да отидат да берат нещо в Гърция, Франция или Испания.Цените в БГ са европейски, така че или ще се плаща европейски или куфара...И след няколко години и бизньесмените ще го стягат да ходят да берат зарзали в Гърция.То толкоз им е акъла на бг бизнесменче.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80 евра на ден как ви звучат :)
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KATO NYAMA KAKVO DA YADE SELYAZITE SHTE BACKAT I ZA 10 LV.
15
20
 
23
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Като е голяма "лапачка" бизнеса,садете рози и карайте бентли-та :))Ама не на всеки му стиска да остави в полето ... стотин хиляди лева в корени рози. Иначе роби винаги ще се намерят да приберат реколтата,на една или друга цена.Ама българина така е научен, да го мързи, да го е страх да инвестира, да гледа в чуждата паница и да реве по форумите, как няма работа или не е платена, колкото на него му се иска. Бодливи били розите, пък в кал се работи, рано се ставало... ами учете за "меринджеи".
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Съгласен съм с теб, но трябва да се вземе под внимание и факта, че това е много апетитен бизнес, което ще рече, че производителите са притискани д апродават на тази цена и не могат, да изнасят продукцията си, без сериозна опасност за живота и здравето си. Сега, не твърдя, пемакк реализираха големи печалби, щяха да плащат големи заплати, просто казвам,че още не са имали шанс да се докажат.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да се плаща повече от 50 лева на ден за тази работа .
12
2
 
23
 
! Отговори
*_* преди 5 години
Глупости, мой близък иска да бере, не го вземат щото им била пълна бройката..
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги проблема е в прекупвачите. Големи тарикати са ,ако има начин за без пари да ти вземат продукцията ,ще го направят. Заради такива почти всички браншове копаят дъното в бегето.
10
2
 
41
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Ето за това не бачкайте за бг "бизнесменин", защото ще им развалите бизнесЪ климатЪ. Т.е. ако плащат повече, тази година няма да могат да купят на синчето и щерката ново Порше. Бг "бизнесмен" е средно между робовладелец и цар, ама найс вече няма кой!
9
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самите фермери -земеделци(повечето от които са с по 2-3 Бентлита) заедно с роднините им защо не ходят те да си събират розите? Или е далавера да хвърлиш 15 лева за 8 часа-без осигуровки, без да му даваш работни дрехи и обувки друг да си дере ръцете, а капиталистът да събира приходите. Е не става така. Пазарна икономика. Плащайте по 20 лева на час-и кандидати ще има. Или си събирайте сами розите. Още ли не сте разбрали-безработица няма, и никой вече не работи без пари.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо се кара в Турция, а не се продава по-скъпо, като по-качествено директно на големите потребители?
7
2
 
51
 
! Отговори
балами няма преди 5 години
За без пари-балами няма. ХПлащат 2 пъти по-малко от миналата година, и се чудят,че няма кандидати. За сведение-работата освен че почва в 3 през нощта, освен ,че се работи и в събота и неделя, освен,че работата е крайно тежка, берачите сами си осигуряват работните дрехи. А след такава работа в калта работните дрехи(дори и да са стари)и работните обувки не стават за нищо, и ги хвърляш на *** после. Е къде излиза сметката-изкарваш никакви пари, с които да си купиш дрехите с които си работил?
6
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е същото като с млечните продукти - производителите и работниците за стотинки се трепят, търговците печелят и дерат кожата на потребителите с абсурдни цени.
5
1
 
41
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Бюрото по труда да вземе списъците и да ги праща на полето ....Ха Ха 3.00 ставане До 11.00 бране в драките,бодилите и тревите (8ч.)без осигуровка ,храна,облекло и това за 15-25лв.....
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащайте им по 20 лв на час и ще се намерят хиляди розоберачи! За 20 лв на ден обаче розите ще си останат на полето.
3
3
 
51
 
! Отговори
Разпад преди 5 години
Скоро няма да има и пари за пенсии,защото няма кой да работи за тези изедници.
2
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в България на кое ли няма картел
1
1
 
36
 
! Отговори
Льольо преди 5 години
едните лапат, другите гледат