Провал: Рози има, розоберачи няма! А реколтата много добра

Собственици на градини се оплакват от ниски изкупни цени
Обновена: 17 май 2018 07:14 | 17 май 2018 07:08, Елка Василева
69
Провал: Рози има, розоберачи няма! А реколтата много добра
Снимка: Facebook

Тазгодишната кампания за прибиране на маслодайната роза в полетата на Казанлък е на прага на провала, твърдят  собственици на градини с Роза Дамасцена, пожелали анонимност.

По думите им заради изключително ниската изкупна цена от 1,80-2,00 лв. няма мераклии за берачи. Собствениците можели да предложат не повече от левче за килограм цвят, докато миналата пролет са давали по 2 лв., пише „Монитор“.

„Никой не е съгласен да идва на полето към 3,30-4,00 часа заранта, да гази калта и да си дере ръцете за такъв надник, а реколтата е много добра, от декар се набират по над 400-450 кг цвят…“, коментират стопани, които са се видели в чуд .

При тази изкупна цена сме на път да зарежем всичко и да обявим годината за нулева, твърдят повечето от тях и открито говорят за създаден картел от притежатели на розоварна в региона.

От фирма „Дамасцена розбио“, която събира цвят от 300 дка край село Голямо Дряново, обаче са категорични , че изкупната цена е тръгнала нагоре и в сряда е била в рамките на 3,30-3,50 лв /кг. За пръв път там събирали цвета от засадени миналата есен резници върху 80 дка.

По думите им обаче  имало договорка големи количества от  родното масло да замине за Турция, където да бъде смесено в почти равни пропорции с тамошно, за да се осредни и след това препродадено  на западни  компании като … българско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
А ТАКА преди 5 години
До Keyser - Розопризвод..... преди 2 години като имаше търсене И МНОГО СПЕКУЛА от тарикат фермери и прекупвачи, цената стана 6 лв , нали ?????? розоварните трябваше или да останат без стока за търговия или да получат масло на безумна себестойност - познато нали? сега е същото ама за розарите и с обратен знак.... всяка година си е неква драма. ПАЗАР да го *** !
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, защо това сладко от рози е толкова скъпо? То е едно от най-скъпите. Има и сок с аромат на рози - също е чудесен. Знам, че на чужд гръб лесно се дават съвети, но и това е реализация. И бих искала да поздравя разсадниците на рози - невероятни екземпляри съм взимала за градински рози последните години - страхотни цветове, огромни, без аромат да събират пчелите, цъфтят до октомври. Само да можете и без бодли да ги правите, че се изподрах. :-) И им отчупих бодлите, да видят те как ще бодат
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми берете си го сами бе!Що, мързи ли ви? Нали миналата година ви бях на празника и гледах кой се навива да ви работи - ***.т.е. Щом тази година и те не се навиват, значи не сте конкурентни.....
56
1
 
8
 
! Отговори
ист русофила. преди 5 години
От розовото масло печелят купувачите на маслото.В природата животните се делят на жертви и хищници. Нали се досещате кои са жертвите и кои хищниците.
55
2
 
9
 
! Отговори
Keyser - Розопризвод преди 5 години
Извинявай разбирачо, но пропускаш момента, че розата трябва да се превари на деня, тоест продукцията трябва да се реализира в деня на брането. Всички розоварни, не само в района, но и в цяла България дават същата изкупна цена, как да си намеря пазар за продукцията? Говоря за смемен бизнес между 20 и 50 дка, който уж трябва да е гръбнака на икономиката по малките населени места.Очаквам адекватен отговор!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез рози са златото на България. Ще го провалят.Както стана с тютюна, лавандулата, киселото мляко, виното, агнешкото месо...Не сме голяма страна, но имахме продукти, ценени от векове, с традиции. Продуктите, които на пръв поглед не са съществени, но бяха с най- добро качество тук и имахме утвърдени пазари за тях. Най- важното подчертавам- качество и пазари- го имахме наготово в наследство. И него затрихме.
53
0
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Навремето преди 1945г., когато България произвеждаше десет пъти повече розово масло от сега, селяните не чакаха, а сами си беряха розите. После не продаваха цвят, а сами си варяха цвета в казаните. Така стигаха до маслото, което го съхраняваха в мускалчета и си го продаваха цяла година където си искат. Розите им бяха нежду другото и им запълваше поминъка през май.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Keyser - РозопризводЩе договориш по- добри изкупни цени. Преди да предприемеш каквото и да е, ще проучиш пазара, ще създадеш контакти, ще го направиш сам, ако имаш потенциала, ако ли не- ще платиш на консултанти, икономисти и пр. да ти я свършат тая работа. Как се захващат с ДЪЛГОСРОЧНА заетост без нужните стабилни партньори? Кой да им изкупи розите- държавата ли? Кой да ти създаде бизнес- партньорствата? Държавата ли? Комунизма си отиде отдавна. Вие чакате на държавата. А сте частници.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото розово масло е за износ. Ако не ви бива да договорите добри цени от богатите страни, като САЩ, Япония, Франция и Южна Корея, значи не ви бива за капиталисти. Комунистите само на планова икономика виреят.
50
3
 
9
 
! Отговори
Keyser - Розопризвод преди 5 години
При изкупна цена 2,50 лв за килограм и при положение, че най-добрите берачи на рози обират между 20 и 30 кг максимум на ден, какъв надник да се плати на работника и колко да остане за собсвеника на масива, при положение, че създаването и поддържането на розов масив е изпълнено с много ръчен труд (основно) и разходи в порядъка на 4000-5000 лв на декар за първите три години, през които насажденията израстват и реколтата е минимална
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всеки *** с пари, добър търговец не става.
48
6
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 5 години
Бълагрите станахме по-изискани и претенциозни, мръщим се на такава работа. Затова братята роми може да се навият.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малките производители в България не наемат икономисти да им защитават интересите, а разчитат на случайни прекупвачи и случайни партньори. Затова и печалбите им са малки и за работници не могат да плащат.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е виновен, че не можете да си отстоявате добри изкупни цени за най-качествените маслодайни рози в света? Да не би работниците да са ви виновни, че не ви бива за бизнесмени. Затова ли им плащате толкова малко?
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У цел свет нещо е на печалба и ората забогатяват с честен труд, само у Абсурдистан червените "капиталисти" ще затрият държавата, но няма да пуснат кокала.Накрая ще се изнесат в друга държава (както мнозина червени *** направиха) и толкова.Ама кой е виновен?Какво стана в Полша, Унгария, Чехия, Румъния?Защо те сега са по-добре?
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са виновни хората, че не искат да берат рози за без пари.Не са виновни прекупвачите за ниските изкупни цени.Не е виновна Турция, че изкупува гюла на ниски цени, пък го препродава изгодно.Виновни са си българските меринджеи, че подписват неизгодни договори с прекупвачите. Нямат стабилни търговски партньори. Като няма изградени партньорски връзки, къде е тръгнал? Защо турчинът има изградени партньорски отношения в тия среди, а нашенецът няма? На кого чака, че не си върши работата сам?
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЯХ В 9 КЛАС КОГАТО НИ ЗАВЕДОХА ДА БЕРЕМ РОЗИ- ОТ 2 ч през нощта до 7 сутринта беряхме рози, а после вързвахме и окопавахме лозя- да живеят безплатните роби- чистили сме хотели, сгради на летища, нови квартали- ей така за родината- а после едни синове на ПАРТИЯТА МАЙКА СЕ УСЕТИХА ЧЕ ОБИЧАТ ДА СА КАПИТАЛИСТИ И СЕГА СА КАПИТАЛИСТИ СОЦИАЛИСТИ, КОИТО ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ ИСТОРИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗМА.
42
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономика да първи клас - голямо предлагане, стабилни нива на търсене, равно на ниска цена. Обилната реколта сваля цената - така работи пазара! И стига вече с тези прекупваче и изкупни цени, живеем в 21 век, отваряш интернет и си предлагаш продукта на целия свят!
41
3
 
10
 
! Отговори
kaka goshu преди 5 години
Не слагайте всички собственици под общ знаменател.Има и читива и разбрани хора.Проблема е в картела , тези които изкупуват продукцията.Вие ако сте един производител и вас ви удрят в цената какво бихте направили и да искате лично да давате по големи надници.Не ги защитавам , просто говоря с факти.Но така е като няма държава гарантирано от ГЕРБ!
40
1
 
11
 
! Отговори
Земеделец преди 5 години
До пчеличкатаНе се занимавам с рози, имам малко тряйни насаждения и основно зърно, тъй като там всичко е механизирано и няманужда да разчитам на работна ръка. То за това ручаме полски ябълки и турски домати!