Шумотевица, скъпи европейски гости... А мъчениците от Батак?

Депутати с минута мълчание в знак на почит, ДПС напусна залата
17 май 2018 14:45,
82
Шумотевица, скъпи европейски гости... А мъчениците от Батак?
Снимка: архив, БулФото

17 май, освен денят на голямата евросреща на върха в София, е и денят на мъчениците от Батак. Това припомни в парламента депутатът от "Атака" Павел Шопов. 

От 2011 година на 17 май Българската правослвна църква почита паметта на мъчениците от Баташкото клане, извършено след разгрома на Априлското въстание през 1876 година. 

"Днес е най-тъжният ден, в шумотевицата посрещаме скъпи гости, спорим за ЧЕЗ, но май малко от нас се сещат, че днес е денят на Баташките свети мъченици", каза Шопов от парламентарната трибуна. 

Той заяви, че върху костите на жертвите от Батак е дошла свободата. 

Шопов обясни и че днес сме техни длъжници, защото сме признали геноцида над много народи, но не и геноцида над българския народ. 

"Не мога да разбера докога ще отлагаме това признание. То е важно не само от почит към мъчениците, но и за да осъзнаем някои процеси, които са актуални и днес. Да се знае, че османското робство е върнало народа ни назад", каза атакаджията. 

Според Шопов признаването на геноцида ще даде отправна точка за осъзнаване на робството и на османската империя. 

Депутатът призова парламента да отдаде почит на мъчениците на Батак и на османското робство. Депутатите станаха за едноминутно мълчание, без тези от ДПС, които напуснаха пленарната зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари