Шумотевица, скъпи европейски гости... А мъчениците от Батак?

Депутати с минута мълчание в знак на почит, ДПС напусна залата
17 май 2018 14:45,
82
Шумотевица, скъпи европейски гости... А мъчениците от Батак?
Снимка: архив, БулФото

17 май, освен денят на голямата евросреща на върха в София, е и денят на мъчениците от Батак. Това припомни в парламента депутатът от "Атака" Павел Шопов. 

От 2011 година на 17 май Българската правослвна църква почита паметта на мъчениците от Баташкото клане, извършено след разгрома на Априлското въстание през 1876 година. 

"Днес е най-тъжният ден, в шумотевицата посрещаме скъпи гости, спорим за ЧЕЗ, но май малко от нас се сещат, че днес е денят на Баташките свети мъченици", каза Шопов от парламентарната трибуна. 

Той заяви, че върху костите на жертвите от Батак е дошла свободата. 

Шопов обясни и че днес сме техни длъжници, защото сме признали геноцида над много народи, но не и геноцида над българския народ. 

"Не мога да разбера докога ще отлагаме това признание. То е важно не само от почит към мъчениците, но и за да осъзнаем някои процеси, които са актуални и днес. Да се знае, че османското робство е върнало народа ни назад", каза атакаджията. 

Според Шопов признаването на геноцида ще даде отправна точка за осъзнаване на робството и на османската империя. 

Депутатът призова парламента да отдаде почит на мъчениците на Батак и на османското робство. Депутатите станаха за едноминутно мълчание, без тези от ДПС, които напуснаха пленарната зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
8
 
! Отговори
ДОЛУ ДПС/ГЕРБ преди 5 години
ДПС=ГЕРБ=НА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ. ГЕРБАВИ КРЕ ТЕНИ И ПРЕДАТЕЛИ.
56
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трвбва да спрем с това робство. Нима испанците още говорят за маврите? Всеки народ някога е бил владян от друг народ. Ами византийското робство? Даже и религията им приехме.
55
0
 
26
 
! Отговори
MK преди 5 години
Тези, които са напуснали залата - те не са Българи !Това са народоотстъпници и не заслужават никаква милост!Предатели !
54
2
 
15
 
! Отговори
ДПС преди 5 години
се КИЧАТ със званието БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН.НО не СМЕЯТ да УПРЕКНАТ Османската империя.Какво ли ще стане , ако КОМПАКТНА група депутати от пакистански произход( но граждани на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ от 2-3 поколения) в англ. Парламент изразят недоволство с напускане , ако се каже нещо против Пакистан.Ще продължат ли да бъдат депутати, още повече и да имат ПАКИСТАНСКА Партия, а пък са граждани на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ?
53
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканските народи опраха пешкира на отоманските варвари. А сега тея дето се изсипаха в София режат хляба. Щях да ги видя ако бяха под сянката на султана 500 години как щяха да са сега. Ах че не падна Виена... Двулична колониална евроагитка.. 1000 години нищо не се е променило. Само декора
52
1
 
18
 
! Отговори
Васил преди 5 години
До !Що за учебно заведение е това НБУ - от кога съществува?
51
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво за мъчениците? Ще ги върне обратно ли? Тъпотиите край нямат...
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56 чети и не лъжи. 5000 души. Остават 1000 убити от башибозук / побъркана глава/ в превод. Помохамеданчване християни. ОТ ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, а някои благоговееха пред ДПС докато бяха на власт с любимците им от БСП...
48
1
 
27
 
! Отговори
пх преди 5 години
Маченическото им е, че от 10 хиляди население Батак е останал едва хиляда след клането. Помисли си колко живота са били отнети. Отзвукът в западна Европа е голям и много по-благосклонен към това българите да живеят в тяхна държава. Защо ДПС напуска за това клане пък постоянно напомня за смяната на имената?
47
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от ДПС нали са българи и са избрани в парламента от българския народ, защо излизат. Явна ползват само това което им изнася.
46
4
 
30
 
! Отговори
к преди 5 години
пред Софийския университес стоят Евлоги и Христо Георгиеви - те са били богати търговци по реме на "османското робство"Те дбамата даряват 2 000 000 златни Тусрки лири за построяване на университета и за издружката муседа да сметаме: 2 000 000 х 6 грама = 12 000 000 грама = 385 000 унции х 1300 $ = 500 МИЛИОНА $да змаете сега някой Българин да може да бръкне в джоба и да извади 500 $ милиона !?
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Турчина"Япония се съвзе след атомни бомби, но вече уж българина е "независим" вече 140 години и пак е на задните места."Япония е бивша империя - по подобие на османската! по време на втората световна са окупирали половината Азия и са воювали с половината свят! Ако ще 5 атомни бомби да са им хвърлили, пак ще са по-добре от България благодарение на заграбеното от окупираните територии по подобие на всички настоящи и бивши империи! Така че не е я сравнявай с България, а с твоята Турция!
44
5
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Преди да обвинявате някой в лъжа, измама и преиначаване на историята, редно да прочетете дописките на Джанюариъс Макгахан, ей така, за информация. И после да казвате кой, кога, какво е излъгал, съчинил и измамил. Не бъдете неграмотни. Неграмотни хора се лъжат лесно.
43
14
 
37
 
! Отговори
к преди 5 години
и накрая промити мозъци :1) Сърбия ни взе Ниш и Скопие2) Румъния ни взе Влахия и Черноморското крайбрежие до сегапна Костанца (казвал се е Кюстендил преди 150 години !)3) Гърция ни взе Беломорска Тракия защо промити мозъци не марзите Сърбите, Румънците и Гърците а все след Турция лаете !?
42
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези от дпс с излизането си са показали, че и сега биха направили същото.... как може хора родени в България да се турчеят, що за изкривено мислене, че са и в българския парламент
41
4
 
24
 
! Отговори
к преди 5 години
историята ну беше пренаписана 2 пъти за последните 70-80 години пред очите ни !представи си колко пъти историята е била пренаписвана за последните 400-500 години
40
35
 
25
 
! Отговори
л преди 5 години
всеки студент по медицина ще ти каже че това не са черепи на 150 години !на някой от тях се виждат (доколкото мога да видя през бинокъл) следи от паднали мостове и пломби !на нито един от черепите не се виждат травми от хладно оръжие !за сметка на това има повреди който доста приличат на огнестрелни рани !на нито един от черепите не се вижда следи от изгаряне, а според легендата църквта е била подпалена !каквото и да ти каже офицялната власт - лъжа е !
39
35
 
5
 
! Отговори
! преди 5 години
Баташкото клане е измислено от съветските агенти на Кремъл И. Вазов, З. Стоянов и това ни учиха е НБУ а там всички знаем са най уважаваните български преподаватели по история признати и на запад.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма Турция може да си го позволи,защото е голяма държава.А ние сме като боксова круша,не стига че нашите олигарси грабят,ами и чуждите.Да не говорим и за рекета и насилието,страха.Турците са били по-бедни от нас,но сами са започнали с малки цехове и фирми до големи,същото бяха започнали да правят и гърците,но влизането в ЕС прекрати този процес.Обаче при тях не е имало тормоз над населението с бухалки и насилие,нито им свиха парите от банките,както направиха у нас.Ние минахме през