За осемхилядниците, върховете и борбата на Боян! Спомените....

Джуджето Шиша Пангма спъна алпинистът по пътя към Еверест
17 май 2018 10:30,
44

Животът на Боян Петров в 120 секунди. Кои бяха най-големите му постижения и най-запомнящите му се думи?
 
19 върха, изкачени за последните 18 години, 10 от тях осемхилядници. За него хората казват, че смелостта и жаждата за нови приключения са по-силни от всичко.

Още по темата

Наред с изкачването на височини, Боян Петров успява два пъти да пребори рака и да живее с тежка форма на диабет. През годините неколкокрано съдбата му е поднасяла изпитания, които успява да преодолее.

"Едно от най-хубавите неща е да се събудиш сутринта в базовия лагер и да знаеш, че си изкачил върха...",  споделя алпинистът.

През 2009 година пропада в ледникова цепнатина, а испански алипинисти го спасяват. На слизане от К2 получава хипогликемична криза и губи съзнание, а през 2016 година е с опасност за живота след като е ударен от автомобил на магистрала "Струма". Въпреки това твърди, че никога не мисли за най-лошото.

Джуджето сред осмехилядниците Шиша Пангма обаче спъна Боян Петров по мечтания път към Еверест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, не пак за тоя, стига бе, моля ви се бе...
21
0
 
2
 
! Отговори
До Митко преди 5 години
"Героите са около вас - всеки ден ... поправят колите ви.."Митко, оставих най-смешното от твоя безумен низ от определения. Мога да изброя още десетки професии, които заслужават уважение.Правиш ли разлика между спорт и професия?Правиш ли разлика между това, което мнозина правят всекидневно с различен професионализъм - от висш пилотаж до безогледно кожодерство?Ти не си ли псувал някое алчно докторче, което нагло те обира, а не си е свършил работата, което ти иска стотици за нещо, а то е безплатно
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все пак мисля че Боян е още жив и ще се появи отнякъде!
19
1
 
4
 
! Отговори
ЦЦ преди 5 години
само да вметна че за Боян - Еверест не е била крайна мечта, а само задължителна част от Хомлайската корона. За повечето големи катерачи Еверест не е н апочит поради неговата комерсиализация през последните 15 години. Там е като на панаир и за специалисти като Боян е дори досадно да направят това изкачване. Да - истина е , че може да се избере и много по-труден маршрут от югоизточната стена, но като че ли хората сме отнели част от величието на тази планина стремейки се повдигнем егото си !
18
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е герой и суперлегенда.
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря за всички статии за Боян!
16
3
 
30
 
! Отговори
nina преди 5 години
Поклон пред Боян Петров за това,че живя и умря,постигайки мечтите си!Почивай в мир!!!Искрени съболезнования на близки и приятели.
15
4
 
20
 
! Отговори
дороти преди 5 години
мир и покой на духа му. нека пътуването му да бъде леко. съболезнования на неговите близки. аз също харесвах боян петров без да го познавам - само от изявите му в медиите. такива хора като него могат да бъдат вдъхновение.
14
10
 
19
 
! Отговори
Просто човек преди 5 години
Поклон пред Боян!... А тези, които не виждат героизъм и подвиг в това което той направи, много жалко! Заради такива като тях ние не ценим историята си, не уважаваме близките си, не обичаме България! Още веднъж, ПОКЛОН!
13
1
 
31
 
! Отговори
Горан преди 5 години
8-хилядник щом е, си е опасен. Да не говорим, че и по-ниски върхове са си опасни. Смята се, че Еверест е 5-тият по опасност за изкачване връх. Най-опасният е К2, който е 2-ри по височина след Еверест. Никога не е ясно кой връх ще ти се опре. И кога. 10 пъти може да се качиш на Еверест, и на 11-тия да си заминеш. Всичко си е божа работа!
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера, защо сега, след изчезването на Боян всички се сетиха за него, че бил готин човек, че преборил рак, че защитавал Пирин и т.н. Да припомня ли какви обиди и помия се сипеха върху защитниците на Пирин? Не ме интересува алпинизма като цяло, но кога ще се научим в този живот, че хубавите думи и мисли за определен човек трябва да се изрекат, когато той е жив, за да ги чуе? Кел файда, че сега маса л ицемери му се кланят и той никога няма да го разбере. А може така да е по-добре.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сила кой те кара да влизаш да четеш коментарите.Аре чезвай.
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е много нелепа смърт на този човек. Да останеш там ... някъде ... в нищото... Ужасно е!
9
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сила никой не ви кара да влизате и четете за алпиниста.Аре чезвайте
8
15
 
6
 
! Отговори
hahahah до номер 5 преди 5 години
Ако искаш и на баба си препоръчай да не влиза :Д
7
14
 
23
 
! Отговори
.......... преди 5 години
Никой не ви кара да влизате да четете. Хората си пускат статии, това че на вас ви е досадно, просто ги подминавайте.Поклон пред Боян!
6
3
 
36
 
! Отговори
потресен преди 5 години
Журналистите сте лешояди! Безсрамни, безчувствени, алчни за рейтинг и пари! Отвратихте ме! ... Бог да прости човека!
5
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам, че е трагедия и искам да изкажа съболезнованията си на близките му. Разбирам, че много хора са го харесвали. Но това е статия номер 50, откакто изчезна. Не омаловажам човека и живота му, но това е новинарски сайт и ако продължите така, ще спра да взлиам и ще препоръчам на всичките си приятели, да спрат да влизат.
4
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви разбирам. Имате избор от стотици статии, но вие решавате да влезете в такава, която не искате да четете, за да напишете *** коментар за починал човек...Ако не искаш да четеш нещо просто не го четеш, ако не искаш да гледаш нещо по телевизията просто сменяш канала, толкова ли е трудно ? Някой на сила ли ви кара да четете новините за Боян ? Имайте поне малко уважение към паметта на хората и си спестете злобата и завистта!
3
38
 
42
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Хайде стига вече с този. Тръгнал е сам да се трепи, негово желание е, аз трябва да припадна в захлас ли? Всеки сам избира как да се осакати или да травматизира близките си. Нищо героично няма в това. Героите са около вас - всеки ден спасяват животи в горящи сгради, диагностицират и лекуват, поправят колите ви, строят къщите ви, пазят границата ви или учат децата ви как да бъдат пълноценни граждани.