БЛС иска 15% повече пари за специалистите

Средната заплата при тях е между 750 и 850 лева
18 май 2018 20:50, Анисия Иванова
17
БЛС иска 15% повече пари за специалистите
Архив: Булфото

15 на сто повече пари от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарите – специалисти в доболничната помощ поискаха от Българския лекарски съюз. Това съобщи д-р Галинка Павлова, заместник – председател на съсловната организация, цитирана от "Монитор".

Сега за тях се отделят 6 на сто, уточни тя. 80% от лечебните заведения в извънболничната помощ имат неразплатени задължения.

Средната брутна работна заплата в 60% от тях е между 750 и 850 лева. Има трудности с осигуряването на кадри и сградния фонд на много от тях.

Така описа част от проблемите д-р Павлова. Според нея несъвършенства в нормативната уредба и подцененото финансиране създават предпоставка за унищожаване на сектора в следващите 10-15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекари със 700 лева заплата? Да не изпуснахте някоя нула??Това като полицаите със 600. После надзирателите поискаха техните заплати от 800 лв да се вдигнат с 20%, за да се изравнят с минималните полицейски. На някой много му куца математиката май.... а народът вярва ли вярва. Важното е отпор и нагнетяване да има, а истината, че на кой му пука за истината.
14
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Кражбата много трудно се доказва.Имам колега в кардиологията, на който прякора му е доктор 5 хилки. Колко оплаквания имаше срещу него и различни шефове на отделението през годините му прикриваха далаверите. В момента има три частни клиники и се има за богоизбран. Но НЗОК не трябва да финансира частни заведения. Лекар на държавна работа не трябва да работи на частна и да има частни клиники, и роднините му. Преди 2 г., когато НЗОК забави плащанията, частните клиники нямаха един пациент, умряха от
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 добре написа, но защо частници. като те са много малък %.Другото е държавно и работи в сивия сектор, който е 70%.Не правиш ли разлика.И защо ще им вдигат заплатите , като крадат от времето в държавната работа
12
1
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Зимаме книгите и почваме сами да се лекуваме. Основата на съвременната фармацевтика е билкарството в миналото. Един час да отделяме на ден и сами ще си поставяме диагнозите. Има трудове от преди две хиляди години, които са актуални и до днес.Хобито ви трябва да е медицина. Хората в Египет преди хилядолетия са лекували зъби и са правели операции.Видът на болката е много верен индикатор за поставяне на диагноза.Ако ще умиргаме, евтаназия в Белгия и др., важното е да не оставяме цент на частниците
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5По-възрастните лекари във всички случаи са и по-добри професионалисти и по-добри хора, с отговорност. А младите считат, че "новостите" са тяхно притежание. Да, ама не. Мързи ги да четат, мислят, че всичко знаят, защото са завършили скоро. На им е ясно, че ученото преди година по банките, днес е вече остаряло с техника, с методи. Неизменни са само принципите на лекуването. А те точно тях не знаят, заради самонадеяността си. Както и ти още не си си сменил вмирисания бебешки памперс.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До другмедицинскиспецЕ, давай го по-вероятностно, бе! Как ще ти предпише "хапчета", щом не се произвеждат от 5 г.?! Първа заповед - "НЕ ЛЪЖИ!". Да не говорим, че старите хапчета, както и старите лекари са десет пъти по-ефикасни. Лекар не се става с 8 години зубрене. Лекарят е призвание и учи цял живот, защото всеки човек и неговата болест са индивидуални. Дори и обикновената хрема при различните хора протича различно. И не обвинявай старите лекари за своята неспособност, а попивай от тях!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Добре че са старите лекари, та все още живеем. Младите, за обучението на които отиват пенсиите ни, още незавършили и вече са тръгнали на Запад, но не връщат парите, които са взели от храната и живота ни. Това им е моралът. А който е останал тук, е некадърник, претендиращ, че е лекар. Нито могат, нито искат да лекуват. Груби, надменни, избиват с невъзпитание неспособността си, грешат в диагнозите, а когато "старите кучета" им казват, се правят на "ни вю, ни коню".
8
1
 
1
 
! Отговори
другмедицинскиспец преди 5 години
До Анонимен 6Ако ми трябва хируг ще отида при стар хирург. Ако ми трябва интернист обаче ще отида при млад интернист, не при някой дето ще ми напише хапчета дето преди 5 г. са спрени от производство, и който не знае какви изследвания да ми назначи, защото по неговото време тия изследвания не са се правили, не са съществували.
7
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ами за персонала пари ще има ли?
6
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
както се вижда всеки ден излизат едни комунисти и правят протести за пари - не остана някой ,който да не иска пари(увеличение на заплати,пенсии....). Най-добре да си спретнем една нова приватизациййка и да си разпределим брутния паричен продукт на България на калпак. После,след като няма да има повече пари,направо си минаваме към комунизъм - всеки ще си взема каквото му душа иска,жените ще са общи.....,абе,комунизъм!
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1 Не се притеснявай за лекарите те достатъчно пари вземат! де що има пенсия доктор всичко се сурка с памперсите на работа!Такъв екземпляр е чел учебниците преди 70 години но има претенции да лекува пациентите сега и с нови лекарства и методи! Тези ходят на работа само заради парите които зорлен държавата им дава.Такъв екземплар нито може да се забърза при спешен случай нито да работи адекватно с акъла си и ти познай отведнъж на кого пада тежестта ?
4
3
 
14
 
! Отговори
Копирам важното преди 5 години
Бягат лекарите от малките населени места, защото в болниците там първо ще взимат по 7-800 лв, второ я видят за месеца 5 пациента я не видят. В големите областни градове и столицата работата е съвсем друга. Ако си мислят, че като отидат в Германия ще работят в Берлин или Мюнхен - жестоко се лъжат, ще ги сложат в някое немско село ако не са доцент и нагоре. И там липсата на кадри е в дълбоката провинция както при нас, за там търсят хора. Където са парите има кой да работи.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спре ли корупцията в болниците, като се вдихнат заплатите още ????
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спре ли корупцията в болниците, като се вдихнат заплатите още???
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, врачките и гледачите няма да изчезнат.Като не плащате за лекари - ходете на врачки.