БЛС иска 15% повече пари за специалистите

Средната заплата при тях е между 750 и 850 лева
18 май 2018 20:50, Анисия Иванова
17
БЛС иска 15% повече пари за специалистите
Архив: Булфото

15 на сто повече пари от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарите – специалисти в доболничната помощ поискаха от Българския лекарски съюз. Това съобщи д-р Галинка Павлова, заместник – председател на съсловната организация, цитирана от "Монитор".

Сега за тях се отделят 6 на сто, уточни тя. 80% от лечебните заведения в извънболничната помощ имат неразплатени задължения.

Средната брутна работна заплата в 60% от тях е между 750 и 850 лева. Има трудности с осигуряването на кадри и сградния фонд на много от тях.

Така описа част от проблемите д-р Павлова. Според нея несъвършенства в нормативната уредба и подцененото финансиране създават предпоставка за унищожаване на сектора в следващите 10-15 години.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лекари със 700 лева заплата? Да не изпуснахте някоя нула??
Това като полицаите със 600. После надзирателите поискаха техните заплати от 800 лв да се вдигнат с 20%, за да се изравнят с минималните полицейски. На някой много му куца математиката май.... а народът вярва ли вярва.
Важното е отпор и нагнетяване да има, а истината, че на кой му пука за истината.
15
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Кражбата много трудно се доказва.
Имам колега в кардиологията, на който прякора му е доктор 5 хилки. Колко оплаквания имаше срещу него и различни шефове на отделението през годините му прикриваха далаверите. В момента има три частни клиники и се има за богоизбран. Но НЗОК не трябва да финансира частни заведения. Лекар на държавна работа не трябва да работи на частна и да има частни клиники, и роднините му. Преди 2 г., когато НЗОК забави плащанията, частните клиники нямаха един пациент, умряха от
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 13 добре написа, но защо частници. като те са много малък %.
Другото е държавно и работи в сивия сектор, който е 70%.
Не правиш ли разлика.
И защо ще им вдигат заплатите , като крадат от времето в държавната работа
13
1
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 8 месеца
Зимаме книгите и почваме сами да се лекуваме. Основата на съвременната фармацевтика е билкарството в миналото. Един час да отделяме на ден и сами ще си поставяме диагнозите. Има трудове от преди две хиляди години, които са актуални и до днес.Хобито ви трябва да е медицина. Хората в Египет преди хилядолетия са лекували зъби и са правели операции.Видът на болката е много верен индикатор за поставяне на диагноза.
Ако ще умиргаме, евтаназия в Белгия и др., важното е да не оставяме цент на частниците
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5

По-възрастните лекари във всички случаи са и по-добри професионалисти и по-добри хора, с отговорност. А младите считат, че "новостите" са тяхно притежание. Да, ама не. Мързи ги да четат, мислят, че всичко знаят, защото са завършили скоро. На им е ясно, че ученото преди година по банките, днес е вече остаряло с техника, с методи. Неизменни са само принципите на лекуването. А те точно тях не знаят, заради самонадеяността си. Както и ти още не си си сменил вмирисания бебешки памперс.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До другмедицинскиспец

Е, давай го по-вероятностно, бе! Как ще ти предпише "хапчета", щом не се произвеждат от 5 г.?! Първа заповед - "НЕ ЛЪЖИ!". Да не говорим, че старите хапчета, както и старите лекари са десет пъти по-ефикасни. Лекар не се става с 8 години зубрене. Лекарят е призвание и учи цял живот, защото всеки човек и неговата болест са индивидуални. Дори и обикновената хрема при различните хора протича различно. И не обвинявай старите лекари за своята неспособност, а попивай от тях!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5

Добре че са старите лекари, та все още живеем. Младите, за обучението на които отиват пенсиите ни, още незавършили и вече са тръгнали на Запад, но не връщат парите, които са взели от храната и живота ни. Това им е моралът. А който е останал тук, е некадърник, претендиращ, че е лекар. Нито могат, нито искат да лекуват. Груби, надменни, избиват с невъзпитание неспособността си, грешат в диагнозите, а когато "старите кучета" им казват, се правят на "ни вю, ни коню".
9
1
 
1
 
! Отговори
другмедицинскиспец преди 8 месеца
До Анонимен 6

Ако ми трябва хируг ще отида при стар хирург. Ако ми трябва интернист обаче ще отида при млад интернист, не при някой дето ще ми напише хапчета дето преди 5 г. са спрени от производство, и който не знае какви изследвания да ми назначи, защото по неговото време тия изследвания не са се правили, не са съществували.
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Ами за персонала пари ще има ли?
7
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
както се вижда всеки ден излизат едни комунисти и правят протести за пари - не остана някой ,който да не иска пари(увеличение на заплати,пенсии....). Най-добре да си спретнем една нова приватизациййка и да си разпределим брутния паричен продукт на България на калпак. После,след като няма да има повече пари,направо си минаваме към комунизъм - всеки ще си взема каквото му душа иска,жените ще са общи.....,абе,комунизъм!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мед,работник съм и се доверявам само на стари доказани специалисти,ако ще и на 90 да са,защото те са лекари ,които са били и са до леглото на болния,а не като сегашните с химикал и компютър зад бюрото.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 1 Не се притеснявай за лекарите те достатъчно пари вземат! де що има пенсия доктор всичко се сурка с памперсите на работа!Такъв екземпляр е чел учебниците преди 70 години но има претенции да лекува пациентите сега и с нови лекарства и методи! Тези ходят на работа само заради парите които зорлен държавата им дава.Такъв екземплар нито може да се забърза при спешен случай нито да работи адекватно с акъла си и ти познай отведнъж на кого пада тежестта ?
4
3
 
14
 
! Отговори
Копирам важното преди 8 месеца
Бягат лекарите от малките населени места, защото в болниците там първо ще
взимат по 7-800 лв, второ я видят за месеца 5 пациента я не видят. В
големите областни градове и столицата работата е съвсем друга. Ако си
мислят, че като отидат в Германия ще работят в Берлин или Мюнхен -
жестоко се лъжат, ще ги сложат в някое немско село ако не са доцент и
нагоре. И там липсата на кадри е в дълбоката провинция както при нас, за там търсят хора. Където са парите има кой да работи.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще спре ли корупцията в болниците, като се вдихнат заплатите още ????
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще спре ли корупцията в болниците, като се вдихнат заплатите още???
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спокойно, врачките и гледачите няма да изчезнат.

Като не плащате за лекари - ходете на врачки.