Доклад: Лотарията не пристрастява, пълни бюджета!

Юристи препоръчват широко обществено обсъждане на промените
75
Доклад: Лотарията не пристрастява, пълни бюджета!
Снимка: Dnes.bg

Да се проведе широко обществено и експертно обсъждане със заинтересованите страни във връзка с предлаганите ограничения за лотарийните игри. Това препоръчва правният екип на Института за модерна политика в доклад, изпратен до премиера и депутатите.

Още по темата

Институтът препоръчва още да бъде направена детайлна оценка на фискалните и социални ефекти от предлаганите рестрикции. Според документа те ощетяват бюджета, бизнеса и хората.

Приходите от игралната индустрия като цяло в България съставляват едно от големите пера в държавния бюджет, което бележи устойчив ръст през последните години - от 60 млн. лв. приходи за държавата през 2014 г. до повече от 138 млн. лв. през миналата 2017 година.

Според доклада лотариите плащат най-високите данъци – 15% от целия приход от билети, а останалите фирми – корпоративен данък от 10% върху печалбата.

21 държави в ЕС имат по-ниски данъци за лотариите от България, в 1 държава данъците са идентични с българските, а 4 държави са с по-висок данък. Според доклада не са верни твърденията, че в ЕС рекламата и разпространението на лотария са "забранени" или по-рестриктивни отколкото у нас, както и че има ограничения в разпространението.

Експертите обобщават и резултатите от 92 научни емпирични изследвания след 2000 г. относно "хазартната зависимост". Процентът на лицата, които покриват петте медицински критерия за "хазартна зависимост" в Европа варира от 0,12 до 3,4%, в САЩ е около 3,5%, в Канада 2%.

Установено е, че това няма причинно-следствена връзка с лотариите, както и въобще с мащабите, рекламата и разпространението на лотарийните игри. Значение за "хазартната зависимост", макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. "твърд хазарт" (казина, рулетка, покер и пр.), се посочва още в документа.

Лотариите са обект на строга държавна регулация и осъществяват дейността си под стриктен държавен контрол, а лотарийните билети са ценни книжа по действащото законодателство.

Докладът илюстрира и разпределението на приходите от лотарийни билети, съгласно действащата законова уредба. 100 единици приход от билети се разпределят – 15 за данъци (от които 1,5 в Национален фонд "Култура"); средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 – търговска отстъпка за разпространители; 10 – реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
8
 
! Отговори
VAS преди 5 години
КОЙ твърди,че хазарта е безобиден?Как не ви е срем бе!Пълна забрана за реклама на хазарт и показване на неудачници с фишове за "милиони"!
64
0
 
7
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
От тези билети за 3 години издоиха от най бедните, 3 милиарда за празни надежди. Но не им стига. Когато най после нашата заспала държава реши да се намеси, "Бизнеса булгарски" зарева на умряло.
63
0
 
10
 
! Отговори
Паткан преди 5 години
Хазарта не е бизнес. Той не произвежда нищо, а ограбва най бедните хора, като дава 15% на държавата. От хазарта губи целия народ. Печели една частна компания, печелят медиите и 100-тина късметлии. Хазарта е болест. На нашите фалшиви бизнесмени е най лесно да грабят от най бедните.
62
0
 
6
 
! Отговори
Бай Онзи преди 5 години
Да ги забранят тези Хазартни игри.Всеки ден няко(й)я си Случайно е спечелил(а) 50,000, 100,000 или 200,000лв. Моного Флаш и Пунта Мара...Всичко е ОБЛАК и МЪГЛА...Мамицата им на Черепа,Пеевски и всичките замесини в тази афера...
61
0
 
9
 
! Отговори
we преди 5 години
Кой пък е този институт нечуван?!
60
0
 
18
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Хазартът е "сламката" за давещият се! Давещите се у нас са около 90% от населението !
59
1
 
30
 
! Отговори
Mda преди 5 години
Аз ли нещо не съм разбрал. Нали никой не ги забранява игрите. Искат само да им ограничът рекламите. Какво мрънкат все едно,че ги затварят. Значи щом ги е страх,че с намаляването на рекламите ще им намалее и печалбата,то логически рекламите влияят върху психиката и пристрастяването на хората.А на хората от комисията им пожелавам всичките им деца да станат силно хазартнозависими и да им изцоцат всичките спестявания за хазартни игри.
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако си купуваш Билети държавата прибира 15% данък.Ако вместо Билет,със същите пари си купиш хранителни продукти,техника или кола, държавата ще прибере 20% ДДС и отделно 10% данък печалба . Ха ,сега кво стана.Май доклада ви е по фалшив от Билетите !И моля ви!!! "66% печалби на клиентите"! Вземете едно билетче,погледнете го отзад и ще видите 30-35% печалби!!!
57
3
 
1
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Финансисте, принципно си прав, само сметката е малко по-различна - 50 хиляди по 3лв.
56
0
 
5
 
! Отговори
Курти преди 5 години
Божкееее, живи да ги ожалиш!
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата на държавата е да пази най-слабите си брънки, силните сами могат да се пазят. При нас държавата пази на лъва сянка и бута слабите сами да влизат в устата му. Всички дето са изпозагубили парите си по тези билетчета смятам, че е редно да заведат общо дело срещу комисията по хазарта, че е позволила масово зомбиране и психо манипулация на населението.
54
1
 
4
 
! Отговори
СС преди 5 години
битката сега е тези пари да не ги вземе черепа а да ги вземе държавата и да изчезнат в джобовете на "нашите" фирми за общественни поръчки, лошото е че все ще ви одерат кожите дали едните държавата мафия или другата мафия все народа плаща...
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този Институт за модерна политика и кой го е подписал този доклад с емпиричнте им изследвания върху хазарта ?!?
52
0
 
12
 
! Отговори
Николай преди 5 години
""""средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 търговска отстъпка за разпространители""""Моля! Значи 66% са печалбите на хората ?!?!?WTF .Как не ги срам да лъжат така .На всички билети шанса ти е от 1 към 3,5 до 1 към 4. Дори не е спазено това законово задължение от 50%!!Търговците не получават не 9% а 5 % .Ако искате да ви постна договора ми с тях!!!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па много ясно, че държавата ще е доволна, особено щом прибира париците на хора, на които по принцип няма какво да им бземе
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тези пари са изхарчени за каквото и да е друго, освен билетче, държавата прбира 20% ДДС. Така , че не знам къде и е ползата на държавата.
49
0
 
20
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Хахахааа , единствения , който печели е Черепа , а ДОКЛАДЧИКА е получил трохички за съчинението си!!!
48
0
 
23
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Повече от ясно е че борба ще има и то сериозна, докато се изкорени това зло наречено "надежда на народа" . Най-вече заради факта, че собствениците на тези игри са едни от най-влиятелните и богати люде в държавата. Божков, Пеевски, Кръстева и т.н. Още по-лошото в случая е че са собственици на 90% от медиите, което ще направи борбата още по-трудна. Пълнели хазната от данъци ?! Смях ! Щом са един от най-големите рекламодатели, задминавайки даже Nestle, какво още да коментираме ?!
47
0
 
31
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
Най-големия бич на Българина е ужасно лошата Финансова грамотност! Това е първопричината на всичките им беди! Седят и гледат оня Бахаров как им говори глупости ,без да се замислят ,че хората правят Милиарди на техен гръб!Някой да спечели 100 хил. лв. Значи че 200 хил. души за загубили по 3 лв!!!! После само да не съм ви чул да ми ревете,че живеете зле!!
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доклада, поръчан от черепа...