Обещано: Газ от Азербайджан – само след 2 години!

През 2020 г. ще бъде готов интерконекторът с Гърция
21
Обещано: Газ от Азербайджан – само след 2 години!
Снимка: архив, БулФото

България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. В това са уверили представители на консорциума Шах Дениз на среща с енергийния министър Теменужка Петкова.

Те са информирали, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорен и са заявили, че Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона.

Теменужка Петкова ги е информирала, че през последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България е интензифицирана и това е основен приоритет на правителството.

Предвижда се през 2020 г. междусистемната газова връзка да бъде въведена в експлоатация.

За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро за проекта, можем да ползваме и допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант, съобщиха от енергийното министерство.

"Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика", е подчертала Петкова.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
ГОЛЯМА ЕВТИНИЯ преди 5 години
АЗЕРСКИЯТ ГАЗ ПРЕЗ ТУРЦИЯ ЛИ ЩЕ МИНАВА? дето проводът ще е почти 3000 км.Сигурно няма да има транзитни такси?
16
0
 
6
 
! Отговори
Муто преди 5 години
Аман, от този Азърбейджански газ! Договорени са и то условно, максимум по 2 млрд. куб.м газ годишно, ако има възможност да бъде докаран до България! За сега такава възможност няма и едва ли скоро ще има! Освен това с това количество, не подобряваме диверсификацията на газ, а само излишно я усложняваме! Азърбейджан не може да ни доставя повече и да иска, защото няма капацитет за по-голям добив! За сега целият им добив е договорен от други потребители.
15
2
 
19
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Тръбите ви седят на склад и не направихте ЮП и Белене.Заплатите на депутатите трябва да са колкото една средна и сами да си плащат ток, вода, парно, данъци. Представител от Русия ви дойде и ви каза защо газ ви е скъп. Първо посредници, второ имате двойно мито и др. далавери.Потресен съм от неадекнатността на политиците. Дойдоха трима сенатори от САЩ, същите които бяха в Украйна и направиха революцията. И БГ клекна.Нито визи паднаха за САЩ и Канада, нито имаме икономически изгоди.Отвратен
14
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 13А СП, който Меркел строи е само със занзибарска газ. Баси олигoфрена.
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено ще е по- евтин от ЮП. Там само тръбата струва 6 милиарда и ще я плащаме 22 г. А при 3 млрд потребление, другарите искаха да плащаме 15 мрд кубика пък артъка да се оправяме. И по тръбата само руска газ!!! Няма право ако някой цъкне по- евтина. Добре, че това не отговатя на евро- директивите и лошия ЕС се намеси и *** се отказа. Че и децата ни щяха да плащат братската любов
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газ ще има но не за всички. каквото каже Путин ..............
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може през 2020г. газ от Азербейджан да има на какво ще е цената, още повече че ще се трандитира през Турция.По евтино ли ще ни е ако го имаше Южен поток - това кажете госпожи и господа шефове дето сме ви избрали.
10
0
 
7
 
! Отговори
O SANCTA SIMPLICITAS преди 5 години
Едва ли ...
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменуга не си ли беше подала оставката? Ко стана, ве???
8
1
 
18
 
! Отговори
размишления преди 5 години
И пак остава въпросът , ще има ли газ за България от това находище Между " може " и "ще получите " разликата е огроооооооооооооооооомна
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тоя газ от Азърбейджан слушаме от 5-6 години и НИЩО.То не беше Катар, то не бяха половината страни от Близкият Изток и Азия, то не бяха инвестиции от Китай, Катар и т.н. и накрая едно гооолямо НИЩО.Оня от Банкя ви премята като парцалени кукли а вие вече не знаете на кой свят сте.Западни Балкани, Източни Балкани.......бля-бля.Празни приказки ама от сърце.А кражбите на пуб;лични средства си вървят с пълна сила.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, язък за всичката пропаганда. В крайна сметка ще има хъб и няма да се налага да носим газ със кофи...
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По интересното е че България в близко бъдеще няма да транзитира газ към Турция повече.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая леля не беше ли приятелка на Гинка електричката?Защо не е политически труп, а ходи да договаря разни неща?
3
0
 
19
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Интересно като е готов дали ще го продадат на поредната кума пак за 40 хиляди лева или ще искат поне 45 хиляди?
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имайте предвид, че така е казала само герберуговата калинка Теменужка Петкова. Другаде няма да намерите информация за това.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азербайджан ще го продава на половин цена от пазарната, защото е глупав и много обича България.