След финалния доклад за издирването на Боян... Нови въпроси

Спекулации с хипотезата, че българинът е жертва на престъпление!
Обновена: 18 май 2018 21:18 | 18 май 2018 18:15,
123
След финалния доклад за издирването на Боян... Нови въпроси
Снимка: Dreamwanderlust.com

Финалният доклад с хронология на спасителната операция за Боян Петров, излезе от индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust.

Тя следеше отблизо операцията по издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет.

Операцията приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след преустановената връзка на Боян Петров със съпругата му и останалите в експедицията.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров", той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин, пише "Труд".

Още по темата

Хронологията по дни:

3 май: Боян е забелязан през телескопа на нивото на Лагер 3 от Базовия лагер.

5 май: Украински алпинист и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, пълна със сняг на Лагер 3. От тогава той е обявен за изчезнал.

11 май: Започва операция за издирването му по въздух – с хеликоптери. Сутринта две машини на специализираната компания Simrik Air потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 мили от крайната цел.

12 май: Извършено е първото облитане по предполагаемия по маршрута на Боян Петров. Заради ново влошаване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат повторно излитане. До тук спасителната операция не дава никакви позитивни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен колега от Китай, продължават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян в близост до Лагер 2, но тя е празна. Остават на място да пренощуват.

13 май: Екипът достига Лагер 3 следобед, но не открива следи от българския алпинист.

14 май: Поради лошо време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Следобед спасителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е открил Боян Петров. Те обаче успяват да намерят част от вещите и екипировката му.

15 май: Хеликоптерите пак остават на земята заради влошената метеорологична обстановка. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в района на Лагер 3.

16 май: Сутринта хеликоптерите извършват последната издирвателна операция и следобед се завръщат в Катманду. От Боян няма и следа.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Не мисля, че някой ще си остави палатката отворена. Това е най-странното за мен.Освен може би да е получил някакъв пристъп, което би значело, че е бил някъде съвсем близко до палатката. Според мен това показва, че е имал проблеми със здравето, а не че е объркал пътя или паднал в пропаст. Колкото до шерпите и евентуалното престъпление - това звучи безкрайно несериозно. Да не се впускам в обяснения защо.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо логично досега по въпроса. Шестото чувстео в такива случаи е най-рилайабл. Та така.Ако искат пари, а ти не им даваш, шерпите ще те спрат за нагоре, дори ще те отвлекат. Да речем. и все пак, как палатката от лагер 3 слиза в лагер 2? тоест ЗАЩО? Контактьорите виждат. Или дателитните записи.
92
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшиво време, фалшиви герои!
91
2
 
2
 
! Отговори
До 91 преди 5 години
Стига се пеняви - Че,Фидел и Боян са от легиона на родените войни - ти не си сред тях!
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скатов и Петров са приятели бе...оня къв беше кви глупости дрънка
89
6
 
12
 
! Отговори
петров преди 5 години
До gostВеганът Скатов е разумен мъж, който е приятел на Боян, а ти си пълен ***. Веганът Скатов, не ти пречи на теб да ръбаш месо, той даже няма курс бикновен за алпинист и пак е изкачил сума и 8 хилядници. А ти най вероятно си се изкачвал само до осмия етаж на почивки и задъхан
88
2
 
12
 
! Отговори
аз Петров преди 5 години
До 123Какво ти е направил Скатов бе ***! Аман от хейтъри и откровени ***.. Боян си избра живота, планината не е шега работа Господ го прибра, как защо , не знаем..Но да намесваш невинен човек като Скатов, който му е и приятел на това отгоре, е гадно, ***!
87
3
 
1
 
! Отговори
AZ преди 5 години
A ZA 234 JERTVI V ALJIRSKIJA SAMOLET NISTO
86
11
 
7
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До анонимен 76 Ти па къде слагаш Гевара и Кастро при геройте?Те съсипаха Куба. По твоята логика да наречем Жан Веденов или Луканов герои.
85
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи пренебрегнал е инфо.за лошото време и тръгнал да катери Шиша, щото следващата седмица е тр.да бъде в базовия на Еверест. Това бързане му изигра лоша шега.
84
11
 
13
 
! Отговори
Превзели са ви преди 5 години
Защитавате бандитите шерпите а вие хич не ви и пука за него е затова България ще е бедна и затрупана от бандити. Аз гледам как да ви отворя очите да можете да не ви е страх от тези бандити а вие ги защитавате защото ви е ***. Преодоолейте страха и нека си върнем България от бандитите на народа направете го заради Боян заради нашите жертва ли се. Защото това е единственият път да забогатеем и да живеем като царе.
83
45
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
След успешната животозастрахователна измама набеденият за мъртъв си пие коктейла на някой тропически остров в компанията на *** момичета, а тук го обсъждат балъшки.
82
24
 
14
 
! Отговори
Превзели са го преди 5 години
И в планината има мафия. Шерпи плащай си бати мафията. Боян се е запасил с ресурси , храна , лекарства и тези идват да го утрепат защото те искат да печелят пари от него. Разбирам шерпите искат ние да се страхуваме от тях за да могат да печелят пари по лесно от страха ни. Аз сега разбирам защо толкова мъртви трупове лежат върху планината защото шерпите са ги убили. Ей дори инвалид би могъл да изкачи върха и шерпите ще убият него. Еми да се катерят сами ама господ ще ги накаже тез шерпи мафия.
81
11
 
15
 
! Отговори
123 преди 5 години
И защо да е спекулация, че може да е жертва на престъпление? Боян Петров е известен и като изключително прецизен в подготовката и подготвен за всичко, винаги с резервен вариант и т.н. Появява се веганът на хоризонта, Боян изчезва безследно, веганът го обявява за мъртъв още преди края на спасителната акция, лееейки сълзи, но не спирайки непрекъснато да трупа дивиденти на гърба на цялата трагедия, самоизтъквайки се непрекъснато като жабата и вола, та и то дигнало краче.
80
12
 
13
 
! Отговори
gost преди 5 години
Веганът Скатов докога ще спекулира с трагедията и името на Боян Петров за да си прави самораклама??? И да тичаше срещу него не можеше да го стигне, нито като алпинист, нито като Човек. Точка.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
допреди няколко дена изобщо не следях цялата история .обаче от тук насетне почнах да я следя.намерената тениска която влачи безсмислено .в книгата си пише че инсулинът му винаги е да тялото му иначе ще замръзне .....коментарът Скатов е или манипулиран или даден под натиск....ако Боян не е жив ,то много жалко защото не друго ,а лакомията за пари на човека го е убила.За Местнер също е странно ,защото върхът не е толкова труден
78
16
 
58
 
! Отговори
Червен скорпион преди 5 години
Не, бе, герой е. Знам, че много ви е яд, но е герой. Мнозина ще го почетат в неделния поход. Той ще остане в сърцата на хората с този си образ - на един мечтател, на един бунтар, но и на безкрайно земен човек. Гледайте интервюто му със Слави след експедицията Еверест 2004 и ще разберете колко голям беше. Почивай в мир.
77
62
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Самонадеяност !Това е, което погуби нашия будала баир.Той си е помислил, че като му се е разминавало десетки пъти и сега ще е така.Не може да дърпаш дявола за опашката постоянно и да се мислиш за Господ.И хайде моля не го изкарвайте герой !Герой с безсмислени каузи не се става.По-безсмислена смърт няма. Герой щеше да бъде, ако се беше взривил примерно между онези, които съсипаха и продължават да съсипват държавата и народа ни.Сега е просто един самонадеян особняк отишъл си без време.
76
23
 
40
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 5 години
да тръгнеш да изкачваш сам този връх, при положение че времето е лошо и всички други от групата са решили да изчакат... или е самоубийство или за пари, а може и двете. няма друг вариант.
75
27
 
28
 
! Отговори
Мария преди 5 години
До #75 анонименДа, героите загиват. По това се различават от нас. Не всеки може да бъде герой. Трябва да си изцяло отдаден на каузата, за да стигнеш до край. Дори да знаеш, че това може да е краят ти...