Тепърва става ясно колко струват активите на АЕЦ "Белене"

Резултатите ще определят дела на държавата в проекта
18 май 2018 12:52,
24
Тепърва става ясно колко струват активите на АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, БулФото

Тепърва предстои актуална оценка на активите на АЕЦ "Белене". От резултатите ще стане ясно с какъв дял ще може да участва държавата в проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас.

Още по темата
Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че е възможно страната да има блокираща квота от проекта, което означава поне 34%. Към момента в централата са вложени малко над 3 млрд. лева, а според доклада на Българската академия на науките (БАН) максималната цена би била около 10,5 млрд. евро.

Актуалната оценка на активите - материални и нематериални, на АЕЦ "Белене" ще бъде направена като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор, ако правителството получи одобрението на Народното събрание, коментира още Петкова.

"Актуална оценка означава пазарна оценка - ние трябва да видим колко струват тези активи сега", обясни енергийният министър.

В хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор ще бъдат водени преговори за минимизиране на разходите, категорична беше тя. Тогава ще бъде дискутирана и идеята за реализацията на АЕЦ "Белене" като балкански проект.

Петкова уточни, че на срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани, провела се на 17 май в София, темата за ядрената централа не е била повдигана. "Идеята е много добра и е напълно възможно да бъде осъществена", коментира още енергийният министър.

Тя уточни, че процедурата по отделянето на активите и пасивите на АЕЦ "Белене", които са част от Националната енергийна компания (НЕК), е в ход.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари