Мъже се качиха на токчета като протест срещу насилието

"Извърви километър в нейните обувки" се проведе за шести път
Обновена: 19 май 2018 21:44 | 19 май 2018 17:10, Камелия Цветанова
77

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетки се включиха в инициативата "Извърви километър в нейните обувки" днес пред НДК.

За да обърнат внимание върху проблема с домашното насилие и своята съпричастност с пострадалите жени, мъже влязоха в обувки на токчета.

Тази година проявата в България е за 6-ти пореден път, обясни Радостина Георгиева от Български хелзински комитет.

"Днес ще се съберем заедно за да поискаме от държавата по-сериозен ангажимент - да отдели повече средства за финансирането на проекти, осигуряващи защита", допълни тя.

Преди дни стана ясно, че само в рамките на 2017 г. районните съдилища в страната са издали 2432 заповеди за защита на пострадали лица от домашно насилие.

На фона на това на територията на страната има едва 5 кризисни центъра за възрастни с общ капацитет от 54 легла, където засегнатите от домашно насилие или трафик хора могат да получат временно настаняване, психологическо и правно консултиране. Това означава, че тази услуга е налична за 1 на всеки 50 пострадали лица.

През 2018 г. държавата е отделила едва 450 000 лв. за финансиране на проекти, осигуряващи защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и социално, психологическо и правно консултиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Спиро КировНе говореше, а направи едино единствено изказване, което беше 'Трябва да говорим за насилието над жените'. Уникална мисъл, направо се възхищавам как му е хрумнала...толкова сложна и хич не очевадна. Тва е почти като да кажеш на съседа Гошо 'Гоше, не бий жена си', и той РЕЗКО ДА СПРЕ след изказването.
54
0
 
1
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Преди 2 дни по ТВ Европа попаднах на някакъв човек с широка метална пластина вградена в меката част на ухото и с халка на носа. Говореше за насилието над жени.
53
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
Абе те даже и лозунгите превели от английски !Не можахте ли да измислите нещо вместо да преписвате ?Или дойдоха директивите направо на английски !
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-гнусно нещо от тези снимки не съм виждал! Трябва обаче са призная, че тези "пичуи" са открили много ефективен начин за борба с насилието срещу жени, а именно - превръжането на всички мъже в слаб пол. Така само ще има отвреме-навреме дърпане на косите и одраскато от нокти.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каузата е много хубава на пръв поглед- не на насилието над жените. Как обаче се бори насилие, обувайки токчета за 15 минути един път в годината, не е много ясно. Виждам, че от БХК са изредили редица проблеми, но никъде не предлагат решение дори на един, не предлагат дори набиране на средства за пострадалите със смешното си шествие. Позьорска работа.
50
0
 
14
 
! Отговори
О преди 5 години
Отново copocoидни мероприятия!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плакат с текст "Любовта не боли" носен от мъж на токчета!?...Не бих пробвал дали боли. Ама щом го твърди...Абе, да са живи и здрави!
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още първата снимка казва всичко.Няма какво да се добави.
47
0
 
2
 
! Отговори
Никола преди 5 години
До антисоросоид - Даже и не чета Дневник, но пък всички други са ЗАВИСИМИ и резултата е 111 място в свободата на словото, до Буркина Фасо и Зимбабве .
46
0
 
3
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
До 46 НиколаДа. Трие се тука и се блокират понякога ИП адреси но ти ми се абонамент на со ро сои дния па р цал "дневник" . Нали не се лъжа ?
45
0
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.tova ne sa maje !...jalka rabota ...urodliva !
44
1
 
6
 
! Отговори
Никола преди 5 години
***, или си червена *** или си от френския кралски двор, втори ден ми триете коментари, също като онова *** Крачунов , същия на който Нидялко от ПИК му каза че е *** по душа, вчера писах за ДОНОСНИКА ГОЦЕ, за неговия голям шлем дето ни набута с милиарди, а Вие триете ли триете , това е ЦЕНЗУРА и най лошото е че приличате на тези двамата от Блиц и Пик.
43
0
 
4
 
! Отговори
до35 преди 5 години
Вярно е някак посланието има смисъл ако мислиш на английски, но в България е прието да се мисли на български и е доста обидно да ни карат да мислим на английски.Не че са се опитали да ни обидят, но това се постига с това.Идеята им била това има успех сред натурално говорещи английски ,значи може да направим копи пейс но не става така, само правят сериозна бъркотия.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябваше ли израза да е на английски за да няма загубени в превода?
41
0
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Като прочета БХК и спирам да чета. Тези хора не заслужават и една секунда от живота си да им отдам. Единствено когато минават покрай мене им тегля мазни ***..и майни. Но повече от това не заслужават
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С удоволствие бих им зашлевила по една плесница на тези жалки"защитници"на жените.Като им гледам физиономийте явно у дома си ходят само с дамски обувки.
39
0
 
8
 
! Отговори
Е преди 5 години
Нещо подобно на гей-парад. Който си е насилник, пак ще си е насилник, тези да си обикалят неадекватно. Една жена като няма достатъчно акъл да направи разумният избор за мъжа до себе си, ще си търпи последствията, както и мъжете.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам следващата акция на ГЕРБ и с личното участие на Бойко Борисов и кмета на Симитли, която ще е под мотото "Почувствай се като нея по време на секс"! Специално за показното Бойко може да покани от Истанбул, президента на Турция и негов личен приятел Реджеп Ердоган и с неговата помощ да покаже музикални техники в свиренето на кавал (дудук)... От следващата година в Евровизия могат да включат и специална програма с надуване на африкански кожени инструменти от елита на Европа.
37
3
 
2
 
! Отговори
v преди 5 години
Благодаря ви от все сърце, целувам ви, прегръщам ви. Желая ви от все сърце много здраве, цялото щастие на света и душевно спасение във вечността! От опит знам, че дори и 2 думи казани в подкрепа и успокоение помагат. Като види подобни думи, действия от тяхна страна се успокоявам, има надежда, има добро и съвест, светлина в тунела Слава на Бога!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tova nova evrocennost li e?