Рестартът: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"

Дончев: Проектът да не се гледа по оста "Изток - Запад"
21 май 2018 10:30,
58
Рестартът: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив "Булфото"

Проектът "Белене" този път започва по различен начин, защото този път не се казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира нечия инвестиция.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на рестарта на реализацията на втора атомна централа у нас.

В края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова внесе в парламента доклада за възобновяване на проекта.

Дончев беше категоричен, че този път проектът ще се строи на пазарен принцип.

"Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор, това е най-силното доказателство за икономическата перспектива на проекта", каза още вицепремиерът пред Нова тв.

Той е категоричен, че най-силният икономически аргумент е това, че някой е решил да инвестира, което означава, че и има някой, готов да купува електроенергия.

Още по темата

Дончев коментира и споровете за това руски проект ли е проектът за АЕЦ "Белене".

"Нелепо е да се търсят геополитически страсти, особено в координатната система Изток- Запад и особено, когато говорим за едно такова съоръжение", каза още вицето и допълни: "Да, ако то бъде построено, реакторите ще са руски, по причина че Бългалрия си има тези реактори и с тях ние ще участваме с проекта. С какви други технологии ще бъде довършена централа зависи и от инвеститора".

Дончев обясни, че относно рисковете е свикнал да се доверява на експертите. "Рискове има и когато политиците се изказват като специалистите по всичко", каза той.

Според вицепремиера най-глупавият сценарий би бил да не се прави нищо, защото това са активи за три милиарда.

Вицепремиерът коментира и Срещата на върха в София миналата седмица и протестите на превозвачите.

"Въпросният пакет (закона "Макрон"), който изключително много с основание притеснява нашите превозвачи, не само е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес", каза Дончев.

"Аз твърдя, че той противоречи на редица европейски принципи, включително и този за свободното движение на хора. Как ще вменяваме на един превозвач на колко седмици къде да ходи? Той може да не иска да се прибере вкъщи. Може да реши да види тъща си в Испания", допълни той.

Според Дончев Срещата на върха, сама по себе си, е успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като постоим тази мощност 2*1200МВ къде ще я реализираме?********как къде ? как гинка ще надписва сметките на овцете тук ...
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 6 МЛРД + 16 МЛРД +4 МЛРД ИЗТЕГЛЕНИ ЗАЕМИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БОРИСОВ БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ПОСТРОИ 2 АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ С 4 НОВИ ЕНЕРГОБЛОКА!
33
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 28Хора проблемът е че съседите създават електрически мощности много бързо - Включително Македония. Като постоим тази мощност 2*1200МВ къде ще я реализираме? Новите реактори за зареждане с гориво не трябва да спират веднъж годишно както старите в Козлодуй. Освен това АЕЦ имат една много ГАДНА ОСОБЕННОСТ - по-добре е и по-сигурно е да спре или да работи на 100% от колкото да работи на 90-80-70-60-50% мощност. Точно за това им трябва ПАВЕЦ за да Акумулира излишъците от електроенергия!
32
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 30А относно Испания - новината беше че еди кой си ден ВЕИ(вятърни) са произвели повече енергия от останалите източници.Пак се извинявам - обърках новините.
31
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 29Сори обърках новините - Виноват" Съгласно плана, 96% от електрическата енергия в Норвегия се произвежда от водни ресурси. Освен това страната може да се похвали с много добре развита електрическа система за вътрешни източници на захранване. Плановете са да бъдат включени и други природни ресурси за получаването на електрическа енергия и по този начин да се съкратят вредните емисии."Новината е че се отказват изцяло и от автомобили които не са електрически(22,08,2017)
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kogato *** wi oswetlqwa po wyprosa seshtajte se rezultata!
29
0
 
1
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
*** - 96% вятърни ел.централи! Всеки бързо може да провери дали твоето твърдение е вярно, а то е много невярно. В Испания около 1/3 от ел.енергията е от всички видове ВЕИ-та, вкл. хидроцентрали. Вятърните дават около 1/7 от тока на Испания. На природен газ е над 1/5 от производството на ток, на въглища около 1/12, на нефт - около 1/25, АЕЦ почти 1/5, когенерация - около 1/8 от производството на ток.
28
0
 
2
 
! Отговори
До 25 лъжеца Боби преди 5 години
Не лъжи! 18% от електроенергията в Испания се произвежда от АЕЦ. Около 1/3 е от вятърни и слънчеви централи.Какви 98% сънуваш?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради спирането на строежа на АЕЦ Белене и ненужното затваряне на първите четири блока на АЕЦ Козлодуй, България загуби по-голямата част от пазарите си на ток. Сега ако се помотваме и не построим АЕЦ Белене, България губи и останалите си пазари на ток. Проблемът е,ч е България няма какво да изнася, за да плаща вноса си. Плащането чрез външни заеми, както прави ГЕРБ, не решава проблема, а го задълбочава. От износа на ток България печелеше над 200 милиона долара, а сега много по-малко.
26
0
 
5
 
! Отговори
Босилек преди 5 години
че за какво й е на една изчезваща нация, без индустрия - ток? Да инвестират в руски атомни електроцентрали Индия, Турция и други държави с бъдеще.
25
0
 
8
 
! Отговори
the ghost преди 5 години
"Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"Извинете, но държавата давала ли е пари някога за нещо? Дава ги НАРОДА !
24
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 17Кои са БАЗОВИТЕ МОЩНОСТИ НА ИСПАНИЯ ??? Испания практически 96% е на вятърни централи.В този случай се ползват ГАЗО-ТУРБИННИ АВАРИЙНИ МОЩНОСТИ - на 5 мин един голям реактивен двигател с 50 000кс върти електрогенератор и от студено състояние минава на пълна мощност - да това струва майка си и баща си но подобна мощност ще се включва 3-5 пъти годишно за няколко часа. Тоест първоначалната инвестиция е голяма а поддръжката и ползването не.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В последните години в часовете на пиково потребление, мощностите за производство на тока в България не достигат, а ток няма откъде да се внесе - потреблението е пиково и в другите държави. Спирането на силно замърсяващите тецове е въпроса на време и какво правим? ВЕИ-тата са ненадежден източник на ток и който залага на тях, рискува да остави България на тъмно. Вариантът за България е АЕЦ Белене, а това можеше да стане още в началото на 90-те години и досега АЕЦ Белене да се е изплатила.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за съхранението на наработеният след това ядрен *** за хиляди години кой ще дава пари.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата ще сади теменужки в гьола Белене!
20
3
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
Тесла слага 140 батерии в Белгия и ще захранва до 1/4 от необходимостта от ток.В Белгия няма толкова слънце??? В България има. В България няма производство на ядрено гориво, или депа за съхранение, но някой иска АЕЦ. Абе то АЕЦ няма да има, само ще се краде докато се спре отново. Кога този народ ще държи политиците отговорни за тези решения? Чакаме Гинка да строй.
19
0
 
11
 
! Отговори
Подизпълнител преди 5 години
Фирмите на Пеевски, на пазарен принцип печелят строежа на магистралите и всички важни строителни обекти. Очакваме на пазарен принцип Пеевски да е под изпълнител на проекта. Не ми се мисли за качеството на работа..
18
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
За да се построи нова АЕЦ трябва да има коригираща мощност - ПАВЕЦЗа да се построят нови 10-20% ВЕИ от мощността ползвана в страната пак трябва коригираща мощност както ПАВЕЦ така и примерно по-скъпите маховици.НО ВЕИ МОЖЕ ДА СТРОИМ ПО ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ като направим едно несложно и не скъпо изследване - А АЕЦ ??? Само сондажите за да се провери земята под площадката струват милиони.ВЕИ се строят и поддържат от хора с средно образование А АЕЦ?Избирам ВЕИ
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санирането на блоковете не е по пазарен принцип.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България остава без базови мощности - тецовете на въглища един по един ще бъдат закрити, понеже не отговарят на екологичните изисквания. АЕЦ Козлодуй не е ясно докога ще работи - може да спре сега или след 5 или 10 години. Базовите мощности са нещо основно в енергетиката, а ВЕИ-тата не са базови мощност. Базови мощности са само АЕЦ и ТЕЦ за България. След време децата на тези дето спряха строежа на АЕЦ Белене ще проклинат родителите си или ще избягат от България.