Рестартът: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"

Дончев: Проектът да не се гледа по оста "Изток - Запад"
21 май 2018 10:30,
58
Рестартът: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив "Булфото"

Проектът "Белене" този път започва по различен начин, защото този път не се казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира нечия инвестиция.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на рестарта на реализацията на втора атомна централа у нас.

В края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова внесе в парламента доклада за възобновяване на проекта.

Дончев беше категоричен, че този път проектът ще се строи на пазарен принцип.

"Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор, това е най-силното доказателство за икономическата перспектива на проекта", каза още вицепремиерът пред Нова тв.

Той е категоричен, че най-силният икономически аргумент е това, че някой е решил да инвестира, което означава, че и има някой, готов да купува електроенергия.

Още по темата

Дончев коментира и споровете за това руски проект ли е проектът за АЕЦ "Белене".

"Нелепо е да се търсят геополитически страсти, особено в координатната система Изток- Запад и особено, когато говорим за едно такова съоръжение", каза още вицето и допълни: "Да, ако то бъде построено, реакторите ще са руски, по причина че Бългалрия си има тези реактори и с тях ние ще участваме с проекта. С какви други технологии ще бъде довършена централа зависи и от инвеститора".

Дончев обясни, че относно рисковете е свикнал да се доверява на експертите. "Рискове има и когато политиците се изказват като специалистите по всичко", каза той.

Според вицепремиера най-глупавият сценарий би бил да не се прави нищо, защото това са активи за три милиарда.

Вицепремиерът коментира и Срещата на върха в София миналата седмица и протестите на превозвачите.

"Въпросният пакет (закона "Макрон"), който изключително много с основание притеснява нашите превозвачи, не само е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес", каза Дончев.

"Аз твърдя, че той противоречи на редица европейски принципи, включително и този за свободното движение на хора. Как ще вменяваме на един превозвач на колко седмици къде да ходи? Той може да не иска да се прибере вкъщи. Може да реши да види тъща си в Испания", допълни той.

Според Дончев Срещата на върха, сама по себе си, е успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
ИМА апетити преди 5 години
Площадката е апетитна можела д а се ползва з а изграждане на 6 ядрени реактора с цел заместване на реакторите в Румъния и Козлодуй..Има апетити ..Подават че щели да икономисат поне 12 години в сравнение с други площадки и поне 10 000 000 000 $..При Белене има изградена инфраструктура пристанище жепе,заводи,складове,жилища,, София да спре да ограбва милиарди от народа за тази площадка ..Ясно е че наглите престъпници на власт в София само крадат милиарди нямат нито един ефективен носещ пари
54
0
 
1
 
! Отговори
ДДДД преди 5 години
А ми Бойко ще си иде без да рязал лентичка на АЕЦ и без да се е бил в гърдите, че ние спасил от гьола....ееех Дончеев, Дончев
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябва ток и газ. Хората на Запад преминават на коне и магарета, затварят АЕЦ, ТЕЦ. Трябва да ги изпреварим и да преминем на магарета за транспорт. Чист въздух, безопасност. Това са най-новите реформи за реформатори, за седесета и десебета.
52
2
 
0
 
! Отговори
ма преди 5 години
аз като гледам, то целия свят започна да иска участие в АЕЦ-а. Вече си мисля дали да не пуснем едно ИПО на борсата за 10 млрд. Те нещата отиват на грандиозен успех! Прав ще излезе Овчарката, че няма по-добър и изгоден проект от нашия АЕЦ по целия свят. Браво на Томи Дончев, че разсъждава прагматично, а не говори общи лафове!
51
0
 
3
 
! Отговори
ТД преди 5 години
Още някоя година ще пушат комините на тецовете на въглища и като ги спрат ще ни трябват 10-12 години да построим АЕЦ, но тогава каква ще бъде крайната цена никой не знае. А тези реактори където ги имаме никой няма да ни купи -броят ги за втора употреба остаряла технология и т.н.За нас 3 милиарда за другите скрап.Унгарския Орбан си оправи държавата и без да го интерeсува някой. ще си построи АЕЦ си без електроенергия икономика не става.
50
0
 
4
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
Къде я виждате тази държава? Десет години в управляват мутри и грабители. На територията останаха около 5 000 000 души: от тях половината са стари, от другата половина - половината неуки и крадливи и мързеливи.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре. Няма да има държавни калинки в Белене, както беше преди. Разносвач на банички стана шеф на Козлодуй. И стана много голям енергиен експерт.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не схващате ли как няколко души от ГЕРБ искат да си имат частна атомна централа и да изнудват нас до края на всеки един останал на тази площадка, наречена България?За това са всичките проблеми в енергетиката.Прозрях още след промяната.Предлагам на ченгето мурдаров, известен с дума вкъщи, необосновано и далеч от граматиката, да предложи "промяната" за синоним на "крадене" в българския език. Енергетиката е единствения сигурен доход за разбойниците, които се подиграват с нас 30 години!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата държава се занимава с нерешими задачи:(1) Как да се съживи разложения мъртвец АЕЦ Белене?(2) Как да развържем кървавия възел на Западните Балкани?(3) Как да влезем в еврозоната без да променим нищичко?Резултата е никакъв, милиони изхарчени за събиране на политици които приказват празни приказки
46
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен.."милЯрди","милЬОни",....ти си тук...отново....
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, че тя дъжавата даде милярди и то за нищо.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рестартирането на АЕЦ Белене е най-добрия начин да намалим раждаемостта и да прогоним младите в чужбина
43
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
за протокола:-#43 е от "ПроСоТо"...Излезна от "анонимен" по грешка
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаЗа сега само "подгряват" публиката...Когато извъртят далаверата,ние вече ще сме "сварени"
41
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
От цялата работа не разбрах кой е инвеститора.Да не е Гинка
40
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и друго:-Г-н Макроцефал би трябвало да знае,че "изток-запад" НЕ е "координатна система"!!!..но за едно гербо"вице" е обяснимо.....макар и недопустимо..
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато построят АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй отдавна ще е спрял., както и тецовете на въглища. Дано не закъснеят със строежа на АЕЦ Белене с повече от 10-20 години.
38
0
 
2
 
! Отговори
Рестарт преди 5 години
След като видяха че овчата порода, няма да надигне глас и Гинка (ДПС +ГЕБ) ще купи ЧЕЗ и хем ще може да изпере едни пари от рушвети хем ще получи начин гарантира постъпления на поколения от политическия елит по легален начин. Сега се рестартира ГОЛЯМАТА КРАЖБА наречена БЕЛЕНЕ. Не става дума за или против. Става дума за много пари, които ще текат в едни куфарчета от "стратегически инвеститори" към партийни каси. После от под-испълнители към партиини каси и тн. Честито блееее.
37
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
аз не мога да разбера след като ДЪРЖАВНИЯ девиз е "Всичко-на частника" и самата държава обдикира от стратегическите отрасли на една държава,то за чий..."***" ни е държавата?!?!..Явно "няма" нужда от нея..
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля невъзможна:Търсим инвеститор, който ще даде 25 000 000 000 лв за строителство на АЕЦ - около 10 години, след това ще дотира АЕЦ още 10 години и след това ще фалира и ще ни завещае изплатен и ефективен АЕЦ