Абсурдно ли е? Задължителна дистанция от 70 м по магистралите!

За новите правила, записани в три законопроекта - коментар пред Bulgaria ON AIR
22 май 2018 12:15, Анисия Иванова
192

Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Според автоинструктора Йонко Иванов всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България сутрин". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия.

Още по темата

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и оттам стават най-големите произшествия", допълни автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
минчо преди 5 години
Трябва да се махната ограниченията на скороста,да няма никакви правила на пътя за 2 години,системата сама ще се изчисти от джигитите ,разбира се ще има невинни коствени жертви,но си заслужава-да с еизтрепат за 2 години и след това айляк
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
169 - Човешкото или е ужасно непригодно, за измерване на точни разстояния.
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
174 - Аз тъй карам зад камьонпетата инпестя по 0.6-0.7 литра на 100 км. Бая офртичка си е.
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Одобрявам !
163
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
По добре на 70,69 - по изискано е някакси
162
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер най накрая една готина регулация против простотията на магистралите да ти се залепват на един метър.
161
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** нищо не сте разбрали - не вие ще преценявате дали сте на 70 м от предната кола, а катаджията. А нашите катаджии имат набито око.
160
1
 
12
 
! Отговори
не преди 5 години
Абсурдна е държавата.
159
0
 
1
 
! Отговори
аха преди 5 години
До Анонимен Глупости.
158
0
 
7
 
! Отговори
няма горе-долу преди 5 години
До Анонимен Пише 70. При 69 си в нарушение. При 71 пак. Носи си рулетка.
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 167Ами как тогава шофираш без да си в състояние да премериш колко е горе долу 70 метра?! Като казвам горе долу имам предвид дори 60 метра, да кажем, което е достатъчно за средна скорост от 120 километра. А пък най-добрият вариант е да оставяш повече дистанция! Защо българина не го разбира това просто правило та даже го класифицира като виша математика! Да, напълносъм съгласен за новото правило което хиь даже не е ново на запад! Вместо да се трепем нека го спазим за да сме живи!
156
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега журналисти услужливо ще публикуват статистика, която показва, че всъщност основната част от катастрофите в България се дължат на неспазване на дистанция. Те винаги разполагат с необходимите данни, които да доказват какъв убиец на пътя е българският шофьор и как трябва да бъде глобяван повече... за негово добро, де.
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После идва моментът да накарат всички водачи да оборудват колите с устройства за измерване на разстоянието до предната кола, а някоя фирма, близка до ГЕРБ да се заеме с продаването на въпросните устройства.
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят начини за събиране на повече пари от глоби. Като се залостят на някой път ще пишат актове нон-стоп за цялата смяна, защото това е нещо, което много малко вероятно някой да спазва. Даже биха направили дистанция от километър между колите, ама много ще бие на очи, че целта са глобите. Кофти ситуация - на мен няма кой да ми плаща глобите от бюджета като на Боко, т. е. човека си плаща за нарушенията с нашите пари, на данъкоплатците.
153
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
малоумията на "Боко Харем",изсмукани от пръстите и "легализирани" като "правила и закони", ще ни държан на първо място в Книгата на Гинес в категорията "По-по-най-големи безумия".
152
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дистанцията между автомобилите е функция на скоростта. По-висока скорост по-голяма дистанция. За всеки водач тази дистанция е различна в зависимост от неговите реакции. Не може да се кара с 20 км/ч и да се изиква 70м дистанция. Това е пълна глупост. От друга страна при 140 км/ч 70м дистанция за повечето водачище се окажат недостатъчни, ако предния водач рязко спре или пък при лоша видимост се удари в препятствие пред него.
151
1
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
В САЩ по магистралите се кара броня до броня, защото Американците са проклети и ти пречат да се престройш от лента в лента за това в правилника има минимална дистанция - за да можеш да се престройш в друга ленте без някое проклето негро да ти пречи !
150
0
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До П. СтефановТака е напълно си прав, и аз написах нещо подобно, но ми го изтриха.....За безопасно шофиране важи следното правило - разстоянието между теб и предния автомобил трябва да е 3 секунди - т.е. когато тоя отпреде подмине даден обект, ти трябва да подминеш същия след 3 секунди. Скорост 140км/ч с е равнява на 38 м/сек, т.е. истинската безопасна дистанция е почти 120м. 70 метра са нищо. Друг е въпроса как ще се следи, доказва и наказва нарушението.
149
0
 
6
 
! Отговори
П.Стефанов преди 5 години
Не е абсурдно.При 130км. В час.70м. са нищо.
148
0
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Много ми е странно, дали тези щуротии ще важат за населено място ? Я си представете Цариградско шосе или пък Малинов ? Дистанция ли - дърво дряново за вас - МАРШ