Абсурдно ли е? Задължителна дистанция от 70 м по магистралите!

За новите правила, записани в три законопроекта - коментар пред Bulgaria ON AIR
22 май 2018 12:15, Анисия Иванова
192

Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Според автоинструктора Йонко Иванов всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България сутрин". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия.

Още по темата

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и оттам стават най-големите произшествия", допълни автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фаровете са важни. Преди години когато не бяха задължителни ( аз като постоянно пътуващ винаги на фарове съм карал) направихме експеримент. 200км карахме , без фарове и 200км с фарове . Резултата беше налице ...при спрени фарове много повече коли изпреварваха срещу мен в последния момент ...не можеха да определят дистанция точно или не се виждахме на малко по далечно . Такаче да караш, без фарове е тъпотия. Иначе за калпавите на пътя никой неможе да им помогне ..молете св да не оцелят вас.
146
0
 
10
 
! Отговори
художника преди 5 години
А пред гишето с актовете в КАТ, да се определи дистанция от 5 метра, за да не стигат плюNките от опашката до чиновника.
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кортежът на др. Борисов да кара на 70 м. дистанция, а не да профучава със 150 км в час
144
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАКОНИТЕ, КОИТО ПРАВИ БАВНОГОВОРЯЩИЯ ДАНАИЛ КИРИЛОВ СТАВАТ ВСЕ ПО-НЕКАДЪРНИ.
143
2
 
1
 
! Отговори
Инструктор преди 5 години
Марш всички на курс да се научите да карате на 70м дистанция:1 час извънградско денем, 1 час извънградско нощем1 час на магистрала денем 1 час магистрала нощем 1 час изпит Няма да ми ходите без документ не научени я !!!!!КАТ ще ви проверяват!!!!!
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБавно и внимателно при Тошо??!! Затова пред КАТ Враца на естакадата редовно сменяха смазани до неузнаваемост автомобили участвали в катастрофи за да стресират джигитите. Ех, това тошово време! Мед и мармалад!
141
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70 метра е половин стадион по дължината .Ако иска да задминава според това трябва да излезе в лентата за изпреварване 70 м преди изпреварвания и да няма право да се прибира ако не го е задминал още 70 метра .Това на практика забранява изпреварването.
140
0
 
6
 
! Отговори
До 151 преди 5 години
123,Кой ти говори за една броня дистанция?! Хайде по-сериозно. 70 метра при МПС движещи се по магистралата с 50-80-100 км/час е неоправдано много. С над 100 км/час имат право да се движат само автомобилите до 3,5 тона. По твоята логика, дай да направим задължително 1 км дистанция на междуселските пътища и 2 км дистанция на магистралите, за да си доволен. При задължителна дистанция всяко изпреварване се превръща в мъчение, ако няма голяма разлика в скоростта на двете МПС.
139
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 5 години
Невъзможно е, но не значи че трябва да се толерира карането на една броня дистанция при 150 км/ч.
138
1
 
3
 
! Отговори
мех преди 5 години
Много верни неща казаха, само Дунев накрая с велоалеите се изака.Едно време като са правили булеварди с по 4 платна и 12 ленти не са говорили глупости като него, че ще са ненужни за няколкото хиляди коли в София. С велоалеите е също - тепърва се развива тази активност, а инфраструктурата е или липсваща или зле, а той ми се обяснява защо били празни парчетата. Ами да слезе да кара там вместо да седи в задръстването...
137
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така, освен фаровете да светят през цялото време, дори и в най-големия пек, е редно клаксоните да са активирани през цялото време докато автомобила е на магистралата.
136
1
 
5
 
! Отговори
До 131 преди 5 години
Да, и катаджията да има достъп не само до банковата ти сметка, ами и до женати по всяко време
135
1
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 години
"Това, ако е вярно и го докажеш - може да станеш милионер от обезщетения!"Това беше доказано многократно от хакери и десетки организации по цял свят. Даже последно преди няколко месеца едни специалисти откриха задна врата във процесорите на Intel. Wikileaks публикуваха документи които потвърждават че службите в САЩ могат да шпионират всеки човек на планетата който ползва електронни устройтва произведени последните 10 години..............Но реално на никой вече не му пука. Хората са овце.
134
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
не стига, че корумпирани, ами и некадърни...ужасна комбинация
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мн комплекси тука. Квото и да правите нищо няма да помогне. Просто характера ни е такъв. След няколко поколения, ще се оправи. До тогава само ще лафим.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хаха"Дори и в момента всички граждани се следят."Това, ако е вярно и го докажеш - може да станеш милионер от обезщетения! Никоя служба няма толкова средства за да следи милиони хора без причина... Даваш ли си сметка, че това не става за без пари?
131
6
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Дори и в момента всички граждани се следят. Не само от МВР ами и от десетки международни агенции за сигурност. Абсолютно всички смартфони и компютри са оборудвани със проследяваща система. Всичко се записва и се съхранява на сървъри в чужбина.Всяка операционна система има вградени задни врати за достъп. Всеки може да бъде наблюдаван по всяко време.Службите от разстояние могат по всяко време да включат микрофоните и камерите на вашите устройства и да ви шпионират.Всичко това се води СРС.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Още едно предложение"Ако някой водач не си е платил глобите автоматично му се блокира колата и тя става неизползваема докато не си плати глобите."Ако не съм съгласен и реша да обжалвам в съда какво.... Нямам право да карам колата си щото така "решил" някой катаджия и ми я "блокират", така ли! А ако акта падне, както често се случва, ще ми плащат ли обезщетение от КАТ? Много "умни" предложения даваш!
129
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време комунистите много добре бяха преценили че на българина не трябва да му де дава лесен достъп до автомобили. Затова едно време се чакаше 10-15 години за кола.Колите бяха бавни и тромави. Пътищата тесни. Хората караха бавно и внимателно.Колата се изкарваше само в почивните дни. През седмицата хорат аходеха на работа с градския транспорт, с колело или пеша.Комунизма беше съвършенна система.
128
2
 
8
 
! Отговори
до 134 преди 5 години
Тези предложения си ги чоплиш от носа и си правиш топчета!!! Предлагаш неща които едно,че са много скъпи друго, че в нито един съд няма да издържат! За да се приемат данни от подобни камери и GPSи трябва да са сертивицирани от една камара агенции и периодично да минават преглед! То не е да си вземеш един GPS тракер от алиекспрес дето работи когато си иска и на база на него да раздваш правосъдие!!Отделно постоянното следене на лице без прокуроско разпореждане е нарушение на личните права!!