Абсурдно ли е? Задължителна дистанция от 70 м по магистралите!

За новите правила, записани в три законопроекта - коментар пред Bulgaria ON AIR
22 май 2018 12:15, Анисия Иванова
192

Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Според автоинструктора Йонко Иванов всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България сутрин". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия.

Още по темата

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и оттам стават най-големите произшествия", допълни автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
11
 
! Отговори
Бледолик преди 5 години
Аз лично съм глобяван два пъти за дистанция в Германия. Имам предвид с камион. При скорост от 85км, минималната дистанция трябва да е 50м. Пъвия път бях на 34м и ме ощави с 95 евра, втория на 19м при положение че щях да изпреварвам и отидох на 120 евро. Как точно я мерят незнам.
86
2
 
13
 
! Отговори
Кат преди 5 години
Правилници и закони се правят от некадърници и затова от тях няма ефект, а само едно дране на българите!
85
2
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ще ни пишат актове които ще падат още на входа на съда.Даже портиера ще ги събаря.От сега си представямСъдия:Покажете ми измервателното устройствоКАТ: *** той Жоро каза че е по малко от 70м.Що правите закони които няма как да работят
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минималната дистанция всеки шофьор си я поддържа, като тя зависи от много неща, а не само от това дали е магистрала, скоростен път или обикновен път. Ако ще се слага нещо генерално, то трябва да е съобразено с най-добрите условия, а не с най-лошите, както прави КАТ и депутатите го приемат по съвет на КАТ. Примерно за магистрала при движещи се с еднаква скорост от 140 км/час две леки коли, минималната дистанция може да е 30-40 метра. Ако първата кола е по-бърза, примерно изпреварила те е на 20 м
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е лоша, особено при състоянието на пътищата в България. Магистралите са двулентови, главните пътища са с по една лента за движение във всяка посока и такова ограничение прави скоростта на всички равна на скоростта на най-бавното превозно средство на пътя. Ако някой кара с 30 км/час по пътя, всички зад него също трябва да са с 30 км/час, а не с до 90 км/час, каквото е ограничението извън населено място. Какво става при задръстване или при светофар на път извън населено място?
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозабравили се законотворци и законоползватели!!! Закон от ***, написан за ***!!!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70 метра дистанция ан магитсрлите в България е лошо решение по много причини. Примерно, всички МПС без леките коли, на магистрала могат да карат с до 100 км/час, а твоа са товарни автомобили над 3,5 тона, мотоциклети, автобуси. 70 метра дистанция при максимално разрешена скорост от 100 км/час е безумно много. Силно се затруднява и изпреварването, защото трябва да се изнесеш в лявата лента на 70 метра разстояние и да започнеш да изпреварваш. През това време те настига лека кола с 120-140 км/час
80
0
 
11
 
! Отговори
king_for_a_day преди 5 години
Минимална дистанция трябва да има, но задължително в зависимост от скоростта на движение. Защото би било абсурдно да се очакват 70 метра между автомобилите, изчакващи на тапите при постоянните ремонти, нали? Иначе идеята не е лоша - действително е гадно, когато някой малоум.ник се навре на два метра зад теб и започне да те натиска и присветква. Или пък ако си оставил нормална дистанция до предния (2 сек.), да се мушне там и да те принуди отново да изостанеш, ако искаш да шофираш безопасно.
79
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В ДЪЛГОГОДИШНИЯ ми опит имах такъв случай на магистрала.Шофьорът на движещата се пред мен кола спря внезапно в лентата за движение за да пита нещо някакъв, спрял в аварийната лента. Натиснах спирачката, защото в този момент ме изпреварваха две коли. Пътят беше хлъзгав и колата ми поднесе. Добре, че онея ни изпревариха бъзо, та успях да се прехвърля в лентата за изпреварване. Иначе щях да се натреса в спрелия пред мен.Спазвайте достатъчна дистанция, не знаете какво ще направи този пред вас!
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ и КАК ще ги мери метрите?60 м са 14-15 габаритни дължини на един среден лек автомобил!При такива "дистанции" по "другите шосета и трасета" ще падне голямо изпреварване без спазване на каквато и да е дистанция! Рискът от ПТП ще се увеличи!
77
2
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
Не го обясниш точно, просто не помня 3, 4 или 5 бяха секундите... Иначе при 5 секунди с 40 км/ч и при 5 секунди с 120 км/ч дистанцията расте пропорционално на скоростта...
76
2
 
2
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Дао 74 MONАми като има ограничение на скоростта на "бойкова" магистрала 90 км/ч с колко да караш НЕ наказуемо ???
75
2
 
3
 
! Отговори
До 80 Ха-де преди 5 години
Дали?При скорост от 140 км/час, за 3 секунди минаваш 117 метра, а за 4 секунди 156 метра. Едва ли са наложили такава дистанция в САЩ. При скорост 90 км/час, за 3 секунди - 75 метра, за 4 секунди - 100 метра. При 50 км/час (градско), за 3 секунди - 42 метра, за 4 секунди - 56 метра. Нещо здраво си се объркал.
74
4
 
4
 
! Отговори
EU преди 5 години
Европейската комисия побърза да поздрави законотворците в Р.България!"Идеята за спазване на 70м. дистанция по магистралите е чудесна!Ще трябва да е предложим за обсъждане и в други Европейски страни!"
73
3
 
14
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КАТО ЧЕТА коментарите на разни карачи /а не шофьори/, разбирам защо има толкова катастрофи.Спазването на достатъчна дистанция гарантира, че намалявате с 50% проблемите си по пътя.Много хора карат така- настигат някаква кола със 100 км/ч, доближават я на 5 метра и с рязко движение вляво се изнасят в лентата за изпреварване. Това е много рисковано, защото при дистанция 5 метра не можеш да реагираш по никакъв начин, ако предния натисне спирачката.При 120 км/ч, дистанция от 70 метра е нормално.
72
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
София -Пловдив петък вечер. Плътни колони коли в двете ленти на магистралата. И се започва едно светкане - "дръпнете се всички мишки да мина АЗ щото съм дал 200 бона за кола и искам да карам с 300. НЕ СЕ ДЪРПАЙТЕ - не бъдете "мишка" - включвайте авириики, показвайте пръсти, биити внезапни спирачки звънете на 112 но се отстъпвайте пътя когато си спазвате правилата за движение.На задното ми стъкло пише "НЕ ПРИСВЯТКАЙ" наистина не го правете да си немаме травми после. Път правя когато АЗ реша.
71
0
 
4
 
! Отговори
Paris преди 5 години
Поздравителен адрес дойде и от Франция!Президентът Макрон заяви ,че е учуден от страхотния прогрес в законодателството на Р.България!След вдигането на ЕКО таксата хората ще дишат по-чист въздух ,а сега и със спазването на дистанция от 70м. на магистралата ,хората ще шофират спокойно ,слушайки песента "Страхотен ден"!
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайВ милиционерските държави ще се светка винаги. Ушев до ушев и фуражка до фуражка и *** до *** в Япония на 100 000 човека има един полицай там що не светкат. Бе тука стана като в Северна Корея бе. То през комунизма нямаше толкова фуражки и имаше повече демокрация.
69
1
 
3
 
! Отговори
Berlin преди 5 години
Меркел прати поздравителен адрес до българските законотворци ,за чудесните идеи , да се спазяа дистанция от 70м. на магистралата!
68
1
 
6
 
! Отговори
Ха-де преди 5 години
В САЩ има подобно правило, но се казва 3 или 4 секундното правило, тоест трябва да спазваш такава дистанция от колата пред теб, че да си на 3 секунди разстояние от предната кола. Така при висока скорост дистанцията в метри нараства.