БЛС скочи срещу Здравната карта, била недомислена

Ще навреди и на лекари и на пациенти, ако бъде приета
Обновена: 22 май 2018 22:04 | 22 май 2018 21:45, Камелия Цветанова
3
БЛС скочи срещу Здравната карта, била недомислена
Снимка: Булфото, архив

Българският лекарски съюз излезе с остра реакция срещу новата Национална здравна карта, чието обсъждане върви в момента.

От съсловната организация обявиха, че има голям дисбаланс между становищата, дадени от областните комисии, на базата на които трябва да се изработи картата, и реалното предложение, публикувано от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Според организацията този вариант на здравна карта ще затрудни крайно болничното лечение и ще наруши правата на здравноосигурените лица.

Възраженията им са свързани и с броя на леглата в болниците, които ще останат, след като здравната карта стане факт.

Според нас е некоректно да се използват данни за съществуващи лечебни заведения с разкрити брой легла по видове и нива на компетентност към 31.12. 2016 г. при определяне на потребностите от 2018 г. В този период, голяма част от лечебните заведения са променили своята дейност – и като разрешение за дейност, и като ниво на компетентност, мотивират се БЛС.

В проекта на НЗК са определени конкретни потребности от легла за активно лечение (включват медицински дейности: интензивни грижи, хирургия, педиатрия, терапевтични, акушерство и гинекология), които са с около 6000 по-малко  от съществуващите в момента. Намалени са около 2500 хирургични легла, 2000 терапевтични, 760 акушеро-гинекологични, 375 педиатрични и 285 легла за интензивни грижи, допълват лекарите.

При определянето на потребностите на населението и наличието на съответни медицински структури за тяхното покриване не са взети предвид алгоритмите на клиничните пътеки, което според тях води до механично затваряне на работещи клиники и отделения.

В проекта за НЗК са  допуснати и явни недоразумения, пише още в позицията. Като пример е посочено, че в
областите Стара Загора, като в града има медицински факултет, Ямбол, Пазарджик са предвидени 0 броя легла за дейности по урология. За област Сливен – 1 легло за съдова хирургия. За област Силистра – 0 легла за дейност по ортопедия и травматология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво очаквате от геебавите? Освен некомпетентност и кухо съдържание на поверените им структури. Един абсолютен илитерат им е вожд и той диктува правилата. По комунистическо от това управление - здраве му кажи!
1
1
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Докато болните са клиенти, а не пациенти, и докато търговията и здравеопазването вървят ръка за ръка, парите няма да стигат. То изобщо, където има търговия намесена всичко си заминава. Най вече морала, морала го няма. Всеки гледа парата, а не му е на акъла , че нищо няма да вземе със себе си.