Мерки срещу бракониерите – тест за риболовци...

Забранява се риболова с мрежеи във водоемите на страната
Обновена: 22 май 2018 21:36 | 22 май 2018 19:24,
1
Мерки срещу бракониерите – тест за риболовци...
Снимка: архив, Булфото

Нови правила за любителския риболов и мерки срещу бракониерството. Такива промени записаха депутатите в Закона за рибарството и аквакултурите.

Според управляващите с поправките се цели опазване и поддържане на устойчиво развитие на рибните популации, които в последните 25 години значително са намалели.

С промените се забранява риболова с мрежени уреди във вътрешните водоеми на страната. Забранява се и тяхната продажба, пренасяне и превозване без валидно разрешително за стопански риболов.

Друга група промени пък е свързана с любителския риболов. Създава се задължение любителите да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност.

Разпространителите на риболовни билети пък ще трябва да отделят част от приходите си от продажбата им за зарибяване на обектите за любителски риболов.

С поправките се увеличават и санкциите срещу бракониерите. Завишава се размерът на глобата за риболов с взривни, отровни и зашеметяващи вещества. Криминализира се и уловът с технически средства за електроулов без валидно разрешително.

Завишава се и размерът на санкциите при улов в запазени места, при маловодие, в непромишлени води през размножителния период на рибата и на застрашени от изчезване видове.

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ пък ще имат повече правомощия и при установяване на правонарушители ще могат да ги задържат, да използват записващи и заснемащи технически средства.

По време на дебата от БСП изразиха принципна подкрепа за законопроекта, но се обявиха против някои от мерките. Червеният Филип Попов изрази критики относно провеждането на изпит за любителите риболовци и попита как ще се провежда на практика той и колко ще струва.

Той възрази и срещу криминализирането на пренасянето и продажбата на рибарски мрежи. От левицата не са съгласни и с увеличаващите се правомощия на служителите на ИАРА, тъй като по този начин МВР "абдикира от още един сектор".

Вносителите се съгласиха, че в частта за полагането на изпит могат да се направят отстъпки и обещаха прецизиране на текстовете между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тестове, забрани, глоби, ограничения.....гербаджиите се чудят с какво да натоварват още хората, за да отклоняват вниманието от разрухата в страната. Идиотщината продължава с пълна сила, както и обедняването! Всички е и да събират пари неграмотниците.