Операция "Боян" от първо лице: За катерачите, шерпите и парите

Акцията струвала над $ 65 000, участието на Китай в нея било дарение
22 май 2018 14:00,
117
Операция "Боян" от първо лице: За катерачите, шерпите и парите
Снимка: bTV

Операцията по издирването на Боян Петров в Хималаите е безпрецедентна! Това обявиха вече алпинисти, политици, дипломати. Същата оценка сега идва и отвътре – от екипа, участвал в спасителната акция по земя и суша на българина.

"Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите", убеден е Кирил Петков, който, заедно с баща си Петко Петков, се включиха в операцията под Шиша Пангма.

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказва Петков пред bTV.

Още по темата

Там те са поели ролята на координатори между държавите и институциите. Първият опит да бъдат включени хеликоптери в издирването е коствал много часове.

"Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

Той е категоричен - вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции!

"Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите", разказа Кирил.

Той разкри, че Китай са участвали в издирването като дарение към България. Непал поискали 200 хил. долара. 

"Но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.", разкри още Петков.

Той отново благодари и на българските и на китайските институции – денонощно на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Кирил Петков благодари и на Китай, и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
А какво стана с версията, че шерпи са го нападнали? Защо се мълчи по темата?
94
3
 
5
 
! Отговори
Ирина Костова преди 5 години
До кАко не сте го познавали лично и много сериозно, то вашите определения са доказателство, че тези качества , които му преписвате са ви свойствени. Човек може да предположи за другите само това, и само толкова, колкото му позволява собственото му съдържание! Най-малкото това го доказва представянето ви като проста буква "к". Вие нямате дори име, какво остава за нещо повече от това!
93
2
 
5
 
! Отговори
Толи Кей преди 5 години
От експедицията (с които е бил и Боян) казват, че когато е атакувал върха на 3-4ти май, над 7000м е било ураган.Затова и останалите изобщо не са стигнали до лагер 2. Видян с телескоп на 3-ти май да минава от лагер 3-А към лагер 3-В,катерил най-вероятно по нетрадиционния път, но пък така ще се озове на по-високия връх директно, без да му се налага да рискува последните 20-тина метри. Останалите тръгват на 13ти, а на 15ти едва се връщат в базата без да качат. Двама от 5 едва успяват да се върнат.
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да ти каже офицялната пропаганда - ЛЪЖА Е !Боян Петров е ликвидиран от ДЪРВЕНАТА МАФИЯ, защото беше против изсичането на дървета с цел застрояване, особенно в Пирин Планина/затова и събираше подписи
91
5
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До bolbovБратския червен Китай е най-големия капиталист в момента в света :)Не си наясно с нещата изобщо.
90
1
 
7
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
До АнонименСпоред мен, твърде малко сте прав.Всеки риск е осъзнат - малко мли много. Голям или малък да е рискът - щом го поемате - осъзнавате го.Има ли съзнание, рискът е осъзнат и недостатъчно да е. Без осъзнаване - няма риск.Осъзнаването е свързване на знанията на личността за действителността - своя и околна. Неосъзнаването е безумие.Песните за безумно храбрите са също безумни (и велик писател да е Максим Пешков). Безумието, и храбро да е, е гибелно.И за идеите...
89
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направере му паметник и да се сваршва вече умрял някаде си та и толкова .. Бог да го прости .... Но неможе цял един месвц да тероризираш цяла даржава с новини за еди и същи човек сажелявам но е жалката ИСТИНА
88
6
 
17
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
Господа, няма смисъл да оценяваме друг в личното му - на този друг.Станалото и трагично да е - е лично.Личният алпинизъм е лично занимание - оценимо е само лично.Безсмислени и нелепи са и похвали, и ругатни - ако тази личност я няма, това е от лично й решение.Но...Има отдавна доказвани твърдения.Сам сред хората си някой, сам сред природата си никой.И още...Всекиму своето.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двама алпинисти са загинали в последните 2 дни на Еверест: японец и македонец. И на двамата са намерени телата след спасителни акции. Истината е че това е екстремен спорт в който рискът може да осъзнат, но при тия нечовешки условия там не може да се говори за обмислен риск. Не може да се обмисли нещо което не може да се предвиди.
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментарите съм убеден, че 90 % са писани от един, най-много двама човека.Толкова сходи мисли, не е възможно.Боян Петров е спорна личност, аз следях всички негови изкачвания, както и коментарите му след това.Именно те малко ме, отблъскваха, защото изкарваше себе си като машина, предвижда всичко, не рискува и т.н., но въпрекщи това смятам, че е достоен за уважение, 10 върха при това най-трудните е много сериозно постижение.А тези които му броят парите, ще кажа, че не вие сте му ги давали
85
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕКО-ФАШИСТИ хахахаха вярно бе!! Не се бях сещал че това е точното определение за екорекетьорите хахахахахаха
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До lСтава въпрос за събраните средства за акцията по издирването на Боян Петров, за които хората се изказават, че можеше да се дарят за деца и пр. Хората, които са ги дали/дарили така са преценили. Това са ТЕХНИ пари и те решават за какво да ги дадат. Ако на тези, които протестрират не им харесва, нека дарят техните спестявания за нещо друго. Това си е ТЕХЕН избор. Плюс това откъде знаят, че тези хора не даряват и децата?! Двулично е да държиш сметка на др., а да не искаш твоите пари да се бара
83
10
 
13
 
! Отговори
l преди 5 години
До Анонимен"Хора, ВАШИТЕ пари можете да дарявате за каквото си ВИЕ желаете"ти наистина ли си мислиш че тази армия от еко-фашисти се издържа от собсвенни средсва и от "дарения" !?ти имаш ли изобщо идеа какви огромни пари потъват в джобовете на тези дермояди и тунеядци !?
82
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм, чудя се защо разни хора правят и държат сметка на: 1. На Боян Петров- колко му струвало "хобито" 2. Хората, които са дарили средства за издирването и как можели да ги дарят за болни деца, пенсионери пр. Предполагам, защото тайно знаят, че: 1. Те и да искат, няма да могат да намерят средства за тяхното хоби 2. Нямат достатъчно приятели и хора на които са повлияли, които да съберат тази сума за тях ако се ноложи. Това ги озлобява. Хора, ВАШИТЕ пари можете да дарявате за каквото си ВИЕ желаете
81
10
 
28
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Ето това са червените другари от Китай,когато се спасява човек пари не се искат.Така беше и при нас, когато имахме Народна Република България.Време е да се обърнем към братски червен Китай, а не към алчните западни капиталисти.
80
9
 
16
 
! Отговори
k преди 5 години
До Марципич, запомни от мен - каквото и да ти каже офицялната пропаганда - ЛЪЖА Е !Христо Проданов загина защото:1) Петър Берон и бандата му окрадоха експедицията и имаше недостиг на екипировка2) Христо Проданов беше комплексар с мания за величие и световен шампион в дисциплината "прееб другарчето" .... както и всички еколози и спортисти от онова време
79
14
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Ако се правите на мъже като боян проверете колко пари имате после жена ви да не проси от хората
78
2
 
29
 
! Отговори
Иван Стоянов преди 5 години
"спасителна акция по земя и суша" - да Ви пикам на журналистическите дипломи.
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"при такава нужда от бърза реакция...Каква бърза реакция, като не е казал на никой какво и кога мисли да прави? Спасителите не стоят строени под върха и щом някой изчезне да се юрват в опасното време да го търсят.
76
33
 
17
 
! Отговори
Марци преди 5 години
Сигурен съм,че след 100 години името Христо Проданов,ще е все още известно.За Боян Петров не мога да твърдя това.