В алпинизма смъртта не е неочакван край! Кой знае какво е да спиш на 6000 м?

Приятели на Боян Петров разказват за алпинизма
22 май 2018 08:50, Петя Славова
93
В алпинизма смъртта не е неочакван край! Кой знае какво е да спиш на 6000 м?
Снимка: Facebook

Смъртта е нормална част от живота и от природата, а за алпинистите това е осъзнат риск, който всеки поема, но никога неподготвен. От алпинизма най-опасен е именно хималаизмът. Това разказаха двамата катерачи Явор Панов и Тихомир Димитров пред "Дарик". Те познават Боян Петров добре.

Още по темата

Това е кратък разказ за алпинизма и хората му, а Боян Петров е само поводът. Разказът идва от двама катерачи.
 
Катеренето е част от алпинизма. Те не гонят височина и върхове. Явор Панов и Тихомир Димитров обясниха, че в алпинизма смъртта не е неочакван край нито за планинарите, нито за семействата им. Димитров е един от тези, които са спали на 6000 метра надморска височина: "При ходенето в голямата планина над 4000-5000 метра всеки сам поема собствен риск, когато отива там и много добре знае за него. Много е обмислен и е преценен. Бидейки макар и малък този риск, сведен до минимум с най-модерна екипировка и техника, понякога се случва, както за съжаление се случи с нашия добър приятел Боян Петров. Той не търси риска и опасността, те са навсякъде и са около нас".
 
Алпинизмът се влияе от всички фактори около него – не зависи нито само от самия човек, нито само от природата: "Катеренето и алпинизмът за разлика от спортното катерене са с по-голяма доза риск, който се контролира от практикуващите го. Те взимат под внимание всички фактори и опасности в планината, било то метеорологичните условия, било фактори, свързани с релефа на планината, но не на последно място има подценяване и надценяване на възможностите ни.

Макар и обградени от модерни технологии, редовно се случва да се сгрешат прогнозите за времето, да ни изненадат с градушки, урагани, тайфуни и т.н., което мисля, че е нещо нормално. Бидейки във високата планина, много хора биват изненадани от лошо време". 
 
Как влияе случилото се с Боян Петров на катерачи и любители алпинисти не може да се обобщава, каза Явор Панов: "Със сигурност някои са стресирани, други са вдъхновени от него. Лично ние сме приятели откакто се катеря. Загубата на този наш приятел ни действа емоционално, мъчно ни е за него като човек".
 
Вдъхновяващи са животът и професионализмът на Боян Петров, а не смъртта му, обобщи Тихомир Димитров: "Мотивиращо е това как Боян Петров преследва целите си и как ги постига. Той ни научава как ние можем да сбъдваме мечтите си, как да търсим спонсори, как да организираме тези неща, въобще куп полезни за планинарите информации, сведения и т.н."
 
Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него, защото малцина знаят какво да е спиш на 6000 метра височина. И призова за алпинизма и за Боян да говорят експертите, каквито в България има много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
19
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него, защото малцина знаят какво да е спиш на 6000 метра височина."===================================================Ами извинявайте ама Българския народ или държавното ръководство не са ви пратили там. Вие не сте там по заповед, а по ваше лично желание. Всеки си има хоби, но вие ангажирате държавата с вашето лично хоби. 2 - та милиона за спасителната операция, защо Българския народ е длъжен да ги плаща ? Заради хоби ?
53
2
 
4
 
! Отговори
Циник преди 5 години
"Името му днес несправедливо се използва като нарицателно за глупава и безсмислена саможертва на работното мястоИзразът Стои като Гюро Михайлов е сред най-популярните фрази, олицетворяващи глупостта, най-вече на работното място."--------------------Така си е.... за мен е герой - за други ***!
52
14
 
23
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
"Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него..."Ами тогава защо занимавате обществото вече трета седмица, с безумието и болните амбиции на някакъв катерач, решил да се прави на велик?
51
6
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименочевидната "причена" е, че той е тръгнал срещу себе си, да мине осемхилядника преди колегата му да се е качил на еверест. ако върже - пак ще говори като чък норис по сутрешните блокове, ако не върже - мъченик за праведна кауза. уин/уин. нещо като левски, ама на обратно.
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера ако карам мотор бързо/защото ми харесва/ и загина съм нарушител,но ако загина като алпинист или парашутист съм герой....Очевидната причена е, че първото не си е чисто самоубийство, а застрашава живота и на всички останали в пътното движение. По-малко очевидната е в историята и културата - човекът сред (или срещу) природата, следване на мечти, приключения, отиване до границата на възможностите, откривателство и т.н., които хората асоциират, макар че не винаги с право.
49
2
 
10
 
! Отговори
Алт Вифтов преди 5 години
До Baba vi......пиши на кирилица, каскет! никой не е длъжен да ти разкодира шльокавиците
48
2
 
11
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
абе, колкото и цинично да звучи, мишън акомплишд. имаме българин, успешно качил еверест, а медиите още къртат рейтинг с камикадзе полета на боян, който явно се е надбягвал с колегите си.
47
2
 
12
 
! Отговори
борислав преди 5 години
Съжалявам за Загиналия алпинист но избора е негов.Не мога да разбера ако карам мотор бързо/защото ми харесва/ и загина съм нарушител,но ако загина като алпинист или парашутист съм герой.И в двата случая нещата са за удоволствие.В крайна сметка да забранят изкачванията над 4500м. поради многото жертви,както направиха в автомобилния спорт с група Б.
46
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герой е някой, който направи нещо героично и полезно за другите. В разходките по баирите няма геройство.
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е герой и легенда и всеки който мисли различно е хейтър и ***, това ви го каза дори доктор Петър Берон по телевизият и ви го повтори многократно в ефира, че сте ***.
44
5
 
14
 
! Отговори
до МДА преди 5 години
Т.е. ако някой не споделя интересите и ценностите ти и се изкаже е хейтър. Всички трябва да се прекланяме пред теб и гледаме с просълзени от умиление очи.Ей, това чесането на егото се оказа сериозна наркомания.Да си го кажем в очите, ако искате се самоубивайте по най-приятния за вас начин, но не ни занимавайте със себе си.
43
5
 
12
 
! Отговори
Психолог преди 5 години
А те защо се качват на 6 хил метра? За да правят някакви изследвания за науката както преди столетия са правели откривателите и изследователите. Сега не е нужно, има техника да качи учените навсякъде. Или го правят за собствен кеф да си чешат егото и да ги видят другите колко са велики, колко високо са се качили. Това си е чиста комплексарщина, и е много жалко и тъжно когато хора губят живота си от комплексарщина, вместо да отидат на психолог.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво става с визите за САЩ, отмениха ли ги вече? САЩ нали имат договор за безвозов режим с ЕС а България вече 11 години е пълноправен член на ЕС, или. Спазват ли САЩ договора си с България или най-презрително хpaчат в лицето на българите а те се усмихват с наведена глава и казват - а, няма нищо, дъжд вали...
41
4
 
4
 
! Отговори
МДА преди 5 години
"Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него, защото малцина знаят какво да е спиш на 6000 метра височина. И призова за алпинизма и за Боян да говорят експертите, каквито в България има много." това сумира всичко... който не разбира просото иска да се изхейти...
40
5
 
5
 
! Отговори
млад фен на Путин преди 5 години
Кажете ми откъде са си купя фланелката с лика на Путларах Акбр? Много ще ми е гот да съм в обкръжение с озверели чеченци с едни интимни помисли за обезкосменото ми тяло...
39
5
 
11
 
! Отговори
Циник до 41 преди 5 години
"Жената до него" скоро ще започне с маркетинга.Фланелки, значки, ключодържатели, химикалки, книги....за всеки вкус по нещо!
38
8
 
15
 
! Отговори
niki преди 5 години
До млад фен на БоянПрепоръчвам ти да не се мъчиш, ами още от сега да се самоубиеш... защото той направи точно това заради егото си.Всъщност може първо да направиш едно дете и тогава да се самоубиеш.. ще си изпълнил на 100% завещаното от Боян
37
18
 
11
 
! Отговори
млад фен на Боян преди 5 години
Аз съм на 20 години за мен Боян Петров е герой и легенда, кумир в живота ми. Знае ли някой от къде мога да си купя тениска с неговия лик и с надпис негов цитат "Всеки ден трябва да изкачваме по един връх."?
36
20
 
8
 
! Отговори
Либерален толерант преди 5 години
Който не признава Боян за легенда и герой е хейтър и мисли различно е дребна душица, ***, жалко същество, нещастен злобар и неудачник който не е направил нищо в живота си.
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато когато се човек се стреми нагоре да изпъква, да се покоазва колко е велик, да го видят другите какъв герой е, това храни егото и уврежда божествената безсмъртна душа. Тогава Всемилостивият за да спаси дущата прибира човека на размисъл да работи върху егото си. А човешката глyпост вместо плодотворна работа му пожелава почивка в мир. Много деца вече го разбират, но възрастните не могат.