В алпинизма смъртта не е неочакван край! Кой знае какво е да спиш на 6000 м?

Приятели на Боян Петров разказват за алпинизма
22 май 2018 08:50, Петя Славова
93
В алпинизма смъртта не е неочакван край! Кой знае какво е да спиш на 6000 м?
Снимка: Facebook

Смъртта е нормална част от живота и от природата, а за алпинистите това е осъзнат риск, който всеки поема, но никога неподготвен. От алпинизма най-опасен е именно хималаизмът. Това разказаха двамата катерачи Явор Панов и Тихомир Димитров пред "Дарик". Те познават Боян Петров добре.

Още по темата

Това е кратък разказ за алпинизма и хората му, а Боян Петров е само поводът. Разказът идва от двама катерачи.
 
Катеренето е част от алпинизма. Те не гонят височина и върхове. Явор Панов и Тихомир Димитров обясниха, че в алпинизма смъртта не е неочакван край нито за планинарите, нито за семействата им. Димитров е един от тези, които са спали на 6000 метра надморска височина: "При ходенето в голямата планина над 4000-5000 метра всеки сам поема собствен риск, когато отива там и много добре знае за него. Много е обмислен и е преценен. Бидейки макар и малък този риск, сведен до минимум с най-модерна екипировка и техника, понякога се случва, както за съжаление се случи с нашия добър приятел Боян Петров. Той не търси риска и опасността, те са навсякъде и са около нас".
 
Алпинизмът се влияе от всички фактори около него – не зависи нито само от самия човек, нито само от природата: "Катеренето и алпинизмът за разлика от спортното катерене са с по-голяма доза риск, който се контролира от практикуващите го. Те взимат под внимание всички фактори и опасности в планината, било то метеорологичните условия, било фактори, свързани с релефа на планината, но не на последно място има подценяване и надценяване на възможностите ни.

Макар и обградени от модерни технологии, редовно се случва да се сгрешат прогнозите за времето, да ни изненадат с градушки, урагани, тайфуни и т.н., което мисля, че е нещо нормално. Бидейки във високата планина, много хора биват изненадани от лошо време". 
 
Как влияе случилото се с Боян Петров на катерачи и любители алпинисти не може да се обобщава, каза Явор Панов: "Със сигурност някои са стресирани, други са вдъхновени от него. Лично ние сме приятели откакто се катеря. Загубата на този наш приятел ни действа емоционално, мъчно ни е за него като човек".
 
Вдъхновяващи са животът и професионализмът на Боян Петров, а не смъртта му, обобщи Тихомир Димитров: "Мотивиращо е това как Боян Петров преследва целите си и как ги постига. Той ни научава как ние можем да сбъдваме мечтите си, как да търсим спонсори, как да организираме тези неща, въобще куп полезни за планинарите информации, сведения и т.н."
 
Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него, защото малцина знаят какво да е спиш на 6000 метра височина. И призова за алпинизма и за Боян да говорят експертите, каквито в България има много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито знаем, нито ни интересува.
13
10
 
23
 
! Отговори
Общественик преди 5 години
"Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него."Обществото се изказава, защото от три седмици го занимавате с тези неща. Затова най- добре ще е да СПРЕТЕ ДА ЗАНИМАВАТЕ обществото с вашите глупости, щом не искате да се изказва.
12
3
 
8
 
! Отговори
Нищо случайно преди 5 години
Спокойно........Военните знаят всичко. Китайците опънаха един Батальон и качиха Олимпийския огън на Еверест.
11
5
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До АнонименАми шерпите имат автомати защото на някои хора не им понася височината и откачат и дори им се привиждат духове,което си е така с оглед непогребаните и гниещи там алпинисти и е нормално да нападнат шерпите та и затова ходят с автомати...
10
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно всички пътували със самолет и спали в него знаят какво е да спиш на доста повече от 6000 м...но това е друга тема !
9
5
 
16
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Даа и аз като бивш катерач ще кажа че Еверест е едно гробище със зарязани трупове на алпинисти които никога не гният и е зловещо.Та те дори подминават гърчещите се в болка алпинисти само и само да се качат на върха,нищо че им остават още 30 метра...четете и ще се ужасите
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз, ако отида да преплувам Дунава и се удавя дали ще съм герой.Вие знаете ли какво е да плуваш часове без да спреш?А?
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен"Малко прекалиха.Боян Петров, та Боян Петров.Има и много други Българи-герои, за които никой не говори."тъй е , ама григор няма в момента нова приятелка дето да я снимат и разнищват , николета е в почивка(или цикъл), русата златка не е бременна още ...
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах какво е да спиш на 6000м , да беше загатнал малко, за какво иде реч
5
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото търсил - намерил. Айде, бактиса ми вече от тоя Боян Петров!
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дърпаш постоянно дявола за опашката, нормално е в един момент да се обърне и да ти вземе душата.
3
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой Ви кара да спите на 6000м.?!!!
2
21
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не може да се ангажира вниманието на всички хора един месец с един алпинист, който сам е знаел, че може и да не се върне.Малко прекалиха.Боян Петров, та Боян Петров.Има и много други Българи-герои, за които никой не говори.Макар, че аз не мисля, че Боян Петров е герой.С какво- с това, че е тръгнал на собствен риск в планината, освен това и диабетик....
1
13
 
53
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Хора, на които сърцето им е в планината, няма никога да разберат тези, за които върховното удоволствие е кръчмата или бара в събота. Както и обратното разбира се. Съответно никой няма право да съди другите за изборите, които прави