КАТ "произвежда" хиляди мними длъжници всяка година

Системата на МВР не може да засече нито една грешка
23 май 2018 08:30, Елка Василева
43
КАТ "произвежда" хиляди мними длъжници всяка година
Снимка: архив, Булфото

Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка.

Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае, пише „Сега“.

Абсурдната ситуация, в която добросъвестни шофьори биват тормозени, а КАТ прахосва време и ресурси, за да издирва несъществуващи длъжници, съществува от години, но тя се превърна в проблем на управляващите едва когато от нея бе засегнато правителството. На правителствено заседание във вторник вътрешният министър Валентин Радев е докладвал, че на името на премиера Бойко Борисов се водят 10 неплатени акта. Става дума за нарушения, извършени от коли на Министерския съвет. Те били платени, но системата на КАТ ги отчитала като дължими.

Още по темата

Причината са несъвършенства в системата, обясниха от МВР. Ако например човек има няколко глоби, но ги плати наведнъж, системата няма да отчете нито едно плащане, т.е. всички задължения си остават висящи.

Друга възможна грешка е неправилно изписване на данни в заявлението за плащане - например сбъркан номер. Системата отново няма да отчете нито грешка в документа, нито направено плащане. Така всеки, който си е платил глобата, може да се води длъжник и да бъде санкциониран.

Едно от наказанията е отнемане на книжка, а през последните месеци от МВР са доста активни по тази линия и редовно организират акции. Последната бе покрай граничните пунктове.

Абсурдите не свършват дотук, защото, след като задълженията в КАТ останат висящи, те се изпращат за принудително събиране в НАП. Оттам при почти всяка кампания установяват, че около 1/3 от длъжниците всъщност вече са си платили. Естествено, масовата реакция на гражданите е гняв и недоумение, когато данъчните ги потърсят.

От МВР заявиха, че се опитват да изчистят несъвършенствата на системата си със собствените си разработчици. Колко време ще отнеме това, не е ясно.

Въпреки абсурдната ситуация и данъчни, и полицаи твърдят, че през последните 3 години системата на работа се е подобрила. Преди това и двете институции не са си разменяли информация. Тогава единственият начин човек да докаже, че всъщност не дължи глобата, която му търсят, бил да се разкарва до КАТ, където да му издадат някакво удостоверение, а след това да го занесе в НАП. Тогава и броят на мнимите длъжници бил много по-голям. Сега поне имало обмен на информация.

 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не ги оправдава, разбира се, но КАТ няма как да плаща на разработчиците си заплати от стандартния висок порядък, характерен за програмистите. Как така ще взимат повече от официалната заплата на шефа на КАТ.....Другият вариант е да си пуснат процедура по ЗОП и да си наемат фирма да им оправи системата...Лошото е, че не печели най-добрата фирма, а тази със съответните връзки и комисионни....
38
0
 
1
 
! Отговори
Ali преди 7 месеца
Да Оги какво чака КАТ......
37
0
 
1
 
! Отговори
Оги преди 7 месеца
Да забранят пушенето във колите със закон **********
36
0
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
До 123
И от кога Министерски Съвет е фирма? Аз си мислех, че е орган на държавата, а не лафка.И като сте с gps защо някои от хилядите трътляци в КАТ просто не си е вдигнал телефона и не се е обадил на друг трътляк в МС да пита в ден Х в еди колко си часа кой е карал кола с рег. номер у?Или и това вече ги мързи да правят.Едно просто обаждане по телефон, работа за 2 мин.Обаче нестава, защото всички в държавните институции ги мързи в червата и ако ги болеше колкото ги мързеше да са измрели всичките
35
0
 
2
 
! Отговори
браво на системата преди 7 месеца
а колко пари от данаците потънаха в тази система.
Е...ти и фуражковците на мен лично ми сеслучи и то 2 пъти пишат ми фиш за фарове на другия ден плащам и си живеч живота докато не научавам че имам неплатен фиш за фарове.
Голямата тайна от кат която ми споделиха е да плащам чак след 2-3 седмици ПОНЕЖЕ колегиъте им с кучаните събирали , събирали фишове и на края на месеца или когато свършат кучана не знам отивали и ги вкарвали в базата данни.
А до тогава съм сивкарвал едни пари някъде никой не зн
34
0
 
7
 
! Отговори
Морски преди 7 месеца
Двама средноинтелигентни деветокласници ще я направят тази система да пее. Обаче няма комисионни.
33
0
 
3
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 7 месеца
СПират жертвата нощем и пишат акт защо не е налепил НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ТЕЖКО терористични холограмни оръжия на предно стъкло..
Цитира се ЗАКОНА който ИЗриЧНО ЗАБРАНЯВА лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието на водача лепенки..

Кикотят се и подават ехидно че УЖ БОЙКО БОРИСОВ И некаква ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА Печели стотици милиони от холограми вкл ВИНЕТКи..И Те работели ЯКО ЗА ТЕХ.
32
0
 
1
 
! Отговори
Арести за КАТ преди 7 месеца
ИСключително нагли престъпници от КАТ са прецакали милиони водачи на МПС и техните семейства трайно завинаги.Спират те ЗАЩО НЕ СИ ВКЛЮЧИЛ ФАРОВЕТЕ ЗА МЪГЛА/Денем ясен и слънчев ден около обяд.Цитирам Закона за движение по пътищата който ЗАБРАНЯВА ИЗРИЧНО движението с включени фарове ДЕНЕМ освен в случаите на намалена видимост.Пишат Акт на бланка от пред 1989 година И Се кикотят наглите престъпници
31
0
 
11
 
! Отговори
Ehhh преди 7 месеца
Така е! Много слабо управление и съответно слаба държава! Хора с много надценени възможности работят това което не им е работа! Тази некомпетентност води до това дами и господа! До безпомощност и хаос!
30
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
"aма вие прочетохте ли добре абсурда?"

------
При нас всички глоби идват на името на собственика на фирмата и ако не се поеме вината от нарушителя остават за него. Затова вече колите ни са с gps и индивидуален чип.

Шефа на МС е Бат Бойко, затова са на негово име.
29
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гадни шоферски мизерници, и въпреки тези филми си карате, нали? Защото сте непоправими. Няма нищо по-жалко от шофер на тоя свят.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
aма вие прочетохте ли добре абсурда? борисов имал 10 акта заради нарушения на коли на министерски съвет? той ли ги е карал? въобще някой уведомявал ли ги е и търсени ли са шофьорите? дали са го спирали 10 пъти с актове (съмнява ме) или в 'системата' им е най-лесно да се сложи едно егн?
27
0
 
14
 
! Отговори
niki преди 7 месеца
Ами като в КАТ се израдиха сульо и пульо да правят системи и в момента е една много голяма каша в цялата им информационна система - какво да очакваме?!?!
26
1
 
16
 
! Отговори
За "съдещите&qu преди 7 месеца
Само да поясня, че като съдите КАТ, всъщност съдите себе си. Кат е осъден, плаща сумата от бюджета си, а бюджета идва от нашите данъци. Според мен като се съди, трябва да се търси персонална отговорност, за да има някакво развитие.
25
2
 
8
 
! Отговори
художника преди 7 месеца
Ами, като им е сбъркана системата да анулират всички актове. Когато си я оправят да започнат на чисто. Няма друго решение.
24
0
 
22
 
! Отговори
ТЕРМИНАЛ 2 преди 7 месеца
Хахах, абе тая пародия на държава все повече ме изумява :О
Когато си мислиш че няма каква по-голяма простотия да сътворят, и те я правят!
В ерата на интернет и високите технологии, катаджиите не знаели как да си координират системата, а простите българи плащат данъци и ги хрантутят, без да им търсят сметка за това което вършат...
Когато и да я закрият тая държава, все ще е късно
23
0
 
16
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Поредното доказателство, че КАТ не работи!
22
0
 
11
 
! Отговори
Веселин Маринов преди 7 месеца
Тези , освен да чоплят семки и да мачкат маджуна , друго не правят.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе вали виждате ,че КАТ е заето да се занимава единствено с корупция и далавери с номера ,книжки и камери!Крайно време е да се закрие тази паразитна структура!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
алчност и безхаберие от властимащите