КАТ "произвежда" хиляди мними длъжници всяка година

Системата на МВР не може да засече нито една грешка
23 май 2018 08:30, Елка Василева
43
КАТ "произвежда" хиляди мними длъжници всяка година
Снимка: архив, Булфото

Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка.

Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае, пише „Сега“.

Абсурдната ситуация, в която добросъвестни шофьори биват тормозени, а КАТ прахосва време и ресурси, за да издирва несъществуващи длъжници, съществува от години, но тя се превърна в проблем на управляващите едва когато от нея бе засегнато правителството. На правителствено заседание във вторник вътрешният министър Валентин Радев е докладвал, че на името на премиера Бойко Борисов се водят 10 неплатени акта. Става дума за нарушения, извършени от коли на Министерския съвет. Те били платени, но системата на КАТ ги отчитала като дължими.

Още по темата

Причината са несъвършенства в системата, обясниха от МВР. Ако например човек има няколко глоби, но ги плати наведнъж, системата няма да отчете нито едно плащане, т.е. всички задължения си остават висящи.

Друга възможна грешка е неправилно изписване на данни в заявлението за плащане - например сбъркан номер. Системата отново няма да отчете нито грешка в документа, нито направено плащане. Така всеки, който си е платил глобата, може да се води длъжник и да бъде санкциониран.

Едно от наказанията е отнемане на книжка, а през последните месеци от МВР са доста активни по тази линия и редовно организират акции. Последната бе покрай граничните пунктове.

Абсурдите не свършват дотук, защото, след като задълженията в КАТ останат висящи, те се изпращат за принудително събиране в НАП. Оттам при почти всяка кампания установяват, че около 1/3 от длъжниците всъщност вече са си платили. Естествено, масовата реакция на гражданите е гняв и недоумение, когато данъчните ги потърсят.

От МВР заявиха, че се опитват да изчистят несъвършенствата на системата си със собствените си разработчици. Колко време ще отнеме това, не е ясно.

Въпреки абсурдната ситуация и данъчни, и полицаи твърдят, че през последните 3 години системата на работа се е подобрила. Преди това и двете институции не са си разменяли информация. Тогава единственият начин човек да докаже, че всъщност не дължи глобата, която му търсят, бил да се разкарва до КАТ, където да му издадат някакво удостоверение, а след това да го занесе в НАП. Тогава и броят на мнимите длъжници бил много по-голям. Сега поне имало обмен на информация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
20
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Шефа на КАТ да бъде сменен!
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази банда шкембеливи рушветчийстващи копанари, трябва да се разтури незабавно. Освен генератор на престъпност, нищо друго не са. Не случайно за едно свободно място в полицията, се явяват над петнадесет необразовани некадърника, готови да крадат и реват за пари и парцалки . А за десет свободни места в сферата на образованието, се явява един кандидат с три висши.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както във всички държавни учреждения е пълно с некадарници.
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Кувейт от поне 10 години глобите се плащат по интернет. Влизаш в сайта на техния КАТ пишеш си ЕГН-то или номера на колата и излиза какви глоби дължиш. Плащаш ги с кредитна карта през сайта им и виждаш че изчезват от спъсъка. Отнема няколко минути от вкъщи. Просто, бързо и ясно.Арабите са по-умни от нас - доказан факт.И никъде по света не съм виждал да има талон. Па да ти го вземат и да чякаш по няколко пъти на опашка в КАТ да си го вземеш обратно. Живеем в страна на ***.
13
0
 
12
 
! Отговори
Grom преди 5 години
Даже и по два пъти ги взимат и после или не ги връщат, или ги връщат по 12 месеца.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да такава е ситуацията откакто въведоха глобите с фиш. С една дума КАТ току що откри, че има проблем, за който е сигнализирано многократно и естествено без резултат. Продължаваме да висим в КАТ по опашки за да оправяме недоразумемията в системата. Имам рент-а-Кар фирма и месечно плащам около 100 фиша
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи още ли ще търпите този рекет от страна на държавата.???
10
1
 
24
 
! Отговори
На съд преди 5 години
Търсете си правата и съдете МВР,вече има прецеденти,накарайте полицията да работи най после.
9
0
 
13
 
! Отговори
MIMI преди 5 години
ABSURDNA DARZAVA,KAKVO IMA ZA 4UDENE
8
0
 
23
 
! Отговори
5, преди 5 години
Напротив, чети и мисли и ще схванеш! Имахме наложена глоба за това, че не сме били платили предходна санкция. Която пък никога не сме получавали - нито фиш, нито постановление имахме, когато ни глобиха затова, че не сме си били платили. Точно това НП бе отменено и сега за него ОД на МВР ще ни плаща 300.00 лв. обезщетение по изпълнителен лист. Нямам нищо против да си плащам, ако имам нарушение. Но първо нека установят такова и да си ми наложат санкция по съответния ред. А не да ме водят длъжник!
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече осъдихме ОД на МВР да ни плати едни адвокатски хонорари и вреди от съставено наказателно постановление и отнето свидетелство с административен акт, които бяха отменени по съдебен ред и си извадихме изпълнителни листове за сумите. Сега ще си търсим парите. Плащат, къде ще идат. Осъдени са.Та, колеги шофьори, съдете ги до дупка. Като не знаят какво правят и са наслагали по важни постове бръмбари и ка.линки, ще плащат. Некадърници!
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В испания ти пращат вносната бележка по пощата, отиваш на ПОС-терминала прочита бар-кода и готово, няма да въвеждаш номера и др. под.
5
21
 
6
 
! Отговори
.. преди 5 години
Не КАТ произвежа, а ние, водачите зад волана.Как ще стане това, да си примерен водач и да се окажеш с 10 акта зад гърба?На вас не ви ли мирише на съшито с бели конци?А че КАТ е неефективна и остаряла структура - спор няма. Няма никакъв смисъл от това, което правят.
4
0
 
43
 
! Отговори
даааа преди 5 години
Тази институция трябва да се ЗАКРИЕ.
3
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия съществуват благодарение на нашите данъци, а са абсолютно неефективни. Това е недопустимо! Просто ги закрийте, и създайте нова служба, която осъществява истински контрол, а не рекет!
2
0
 
55
 
! Отговори
цеци преди 5 години
Къде отидоха парите ни за подобряване на системата в кат след като една програма нямат без да греши. Нека разработчици и платили им да се оповестят публично и платят яка неустойка за лошо свършена работа. Айде ББ, задействай се ..
1
0
 
56
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Системата на КАТ е трагедия! Абсолютно неефективна, никакъв реален контрол по пътищата, само чиновнически претенции и бумащина. Кога ли ще превъзпитат навъсените лелки по гишетата, които се държат безобразно с всеки?