Борисов към Заев в Рим: Да празнуваме, не да се караме!

За пръв път двамата премиери ще почетат заедно делото на Светите братя
Обновена: 24 май 2018 15:20 | 24 май 2018 12:51, Веселина Йорданова
54
Борисов към Заев в Рим: Да празнуваме, не да се караме!
Снимка: Правителствена пресслужба

Да празнуваме заедно, вместо да се караме. Така се обърна премиерът Бойко Борисов към македонския си колега Зоран Заев при пристигането му в Рим.

Министър-председателите и водените от тях официални делегации почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги.

Бойко Борисов и Зоран Заев подчертаха значимостта на делото на Св. Св. Кирил и Методий, което допринася за духовността, просветата и обединението на славянските народи.

Българският премиер отбеляза и ролята на Светите братя в областта на дипломацията в този исторически момент. "На паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати", отбеляза Борисов.

Той подчерта значимия принос към делото на Светите братя, като припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. По думите на премиера, България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.

Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник, който се отбелязва заедно от двете делегации, се потвърди истинското приятелство между България и Република Македония.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от Борисов на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство.

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Рим на 24 май и на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск на 25 май.

Българската делегация, ръководена от премиера, включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Извинете, не си бях изпил хапчетата.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Balnuvash"Blagoevgrad"...
16
11
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
21 век ще бъде век на свободата за Македонския народ !
15
17
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
В земята в която трябва да сме господари,ние,Македонците сме роби.Алтернативите на тази система в България не са по-привлекателни от одродяването - социална деградация, емигриране, физическа смърт , или безнадеждна съпротива в неравен двубой с чуждата българска власт.Македонецо , не забравяй своята Родина Македония , нейните борби, и правото и да бъде свободна.
14
11
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
А как ли ше бъде името на Пиринска Македония когато и тя получи Автономия ? Може би Република Пиринска Македония ?
13
20
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Най-сетне дойде времето България да признае Македонското малцинство в Пиринска Македония и Македонците в България.Браво,Браво,Браво !!! Три пъти БРАВО !!!Само така !А сега българският съд трябва да регистрира и Македонска Партия , за да можеме ние Македонците от Пиринска Македония ,и Македонците от България да гласуваме на избори ,и да си избереме наши Македонци за Кметове , и за Депутати в София.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалист" Да ли"??? Честит празник!
11
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Да ли ще отиде при папата да го помилва по главата? Разбрах, че много му харесвало, че чак се хвали.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брисов казал, че братята Кирил и Методи са създали буквите, на които пишем и сега??Брей, сега разбрах, че пишем на глаголица.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко в много ми идва тази толерантност,и все от нас да мине....откъде накъде заедно....,Тези българи от македонска област ,ако поне веднъж бяха казали ,че са българи ,няма проблеми,но те бяха всякакви ,само не и българи....Те скоро ще кажат ,и че азбуката е тяхна....Толерантност -Да ,но при културно общество....Да живее България и българската азбука...Всеки един ползващ ,нашата азбука (Македония ,Русия,Монголия ......)трябва само да ни благодари и честити.....И накрая ,не славянска ,а наш
8
4
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
па ше го целува Папата по главата ми се струва
7
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците плюха по България няколко десетилетия. Няма да се караме. Няма и да общуваме. Затваряне на границата с Македония и те си знаят тяхното, ние нашето и толкоз. Никакви отношения.
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този празник се празнува от умните хора! Малко са такива сред политиците.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4 *** искай бе умник демокрация е хващай влака почвай да обикаляш по посолствата и искай кой те спира ??
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е момента да изискаме от всички приятели- македонци, сърби и руснаци Официално да признаят ,че тази Азбука е наша Българска ! иначе Борисов ходетайства за Македония за Албания и тн тн , а за България какво прави?
3
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А папата дали го е погалил по тиквата???
2
9
 
11
 
! Отговори
Крал Калоян преди 5 години
Те вярно трябва да вземат да говорят с папата за възстановяване на унията...Представяте ли си Рим да признае МПЦ? Това ще е брутален шамар за фанариотско-кремълските интриганти.
1
8
 
23
 
! Отговори
адвокат преди 5 години
Бойко да вземе мощите на Кирил, Заев на Методи... само не разбрах напъна за среща с папата.Предлагам футболните първенства да ни се обеденят,а в петък да си разменяме телевизията