Борисов към Заев в Рим: Да празнуваме, не да се караме!

За пръв път двамата премиери ще почетат заедно делото на Светите братя
Обновена: 24 май 2018 15:20 | 24 май 2018 12:51, Веселина Йорданова
54
Борисов към Заев в Рим: Да празнуваме, не да се караме!
Снимка: Правителствена пресслужба

Да празнуваме заедно, вместо да се караме. Така се обърна премиерът Бойко Борисов към македонския си колега Зоран Заев при пристигането му в Рим.

Министър-председателите и водените от тях официални делегации почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги.

Бойко Борисов и Зоран Заев подчертаха значимостта на делото на Св. Св. Кирил и Методий, което допринася за духовността, просветата и обединението на славянските народи.

Българският премиер отбеляза и ролята на Светите братя в областта на дипломацията в този исторически момент. "На паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати", отбеляза Борисов.

Той подчерта значимия принос към делото на Светите братя, като припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. По думите на премиера, България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.

Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник, който се отбелязва заедно от двете делегации, се потвърди истинското приятелство между България и Република Македония.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от Борисов на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство.

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Рим на 24 май и на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск на 25 май.

Българската делегация, ръководена от премиера, включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо Попе де така? Към Позитано 20 бе душа!
37
1
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До СЛАВЯННека сме коректни. "СЛАВЯНИ" по това време няма. Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.Терминът славяни е от 17 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
36
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До СЛАВЯНПрабългари е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от "големия" български учен Петър Мутафчиев през 1943 г. ...
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За мен двамата братя са били дипломати." - а още малко и пожарникари можеха да бъдат.Тиквата едвам срича.
34
0
 
2
 
! Отговори
Вила Боргезе преди 5 години
До Анонимен 26Базиликата е вид църква - с незаоблена сграда, ъгловата - обикновено правоъгълна. Споменатият площад звъчи странно за Рим, не го знам и аз. Казва се, че паметникът на Вазов е до Галерията 'Боргезе'. И тя е делече от 'Сан Клементе', но може би са ги придвижили.
33
2
 
4
 
! Отговори
СЛАВЯН преди 5 години
България е обединител на прабългари и славяни! Това ни прави днес един народ!!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реклама на Борисов ли правите иначе нищо конкретно за 24 май
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало БлагоевградМакедонците не са нация, а българи населяващи област Македония, подобно на тези населяващи Тракия или Мизия, нека е ясно!Ти още малко и ще изкараш и шопите нация.
30
3
 
6
 
! Отговори
До идиота Тупан преди 5 години
Също така прочети как са строили старите българи столиците си, Плиска и тези преди Плиска. С подово отопление и т.н. Доста добра инженерна мисъл. Общо взето, Тупанчо, ти най-вероятно една книжка не си прочел през живота си. Но имаш смътни спомени от някой час по история, в който или си спал или си рисувал нецензурни работи по чина си. А сега недоразвития ти мозък бълва някакви безумни брътвежи. Той Паисий добре е написал един много точен епитет за такива жалковци и *** парчета като теб.
29
3
 
6
 
! Отговори
До идиота Тупан преди 5 години
Вземи прочети малко история за Старите Българи, от времето преди Дунавска България, които още преди 7 век са има доста активна кореспонденция в Византия и други империи. Ти си доста глупаво парче, защото явно си вярваш на идиотизма.
28
8
 
2
 
! Отговори
Хан Тупан преди 5 години
на какъв език са говорили прабългарите ...когато са дошли през дунава с техния Хан *** по наште земи ??? каква писменост са имали ??? каква религия ???? Ондур, мандур ,каламандур.дошли през 681 от западна манджурия ...от азия ...били чергари и пасли антилопи гну ...стигнали до дунава.... ама си забравили сапуно по пато..честито баня..минали дунаво под вода сас сламки в устата ...и като дошли тука одрезали главата на един човек ..направили си чаша от черепа му ..и пили вино от черепа..
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македони ли са, славяни ли са или всичко заедно? Хахаха
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Кви Македонци в Пирин бе ?" --- Прав си, там са само "макета". :)
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Рим НЯМА площад "Торвалдсен". Освен, ако не е преместен от Норвегия или Дания!Не можах да разбера също така , и кога успяха Боко и Зоран да се преместят от църквата "Сан Клементе" (предишната публикация) в базиликата "Санта Мария Маджоре".P.S. Каква е разликата между базилика и църква/черква.
24
11
 
6
 
! Отговори
СЛАВА НА МАКЕДОНИЯ преди 5 години
СЛАВА НА НАШИТЕ МАКЕДОНСКИ КРЪВНИ БРАКЯ!БЪЛГАРСКИЯ СИНОД--Е РУСКА ПА.ЧАВ.РА!!!!!!!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен22И ти си прав ,че тук повечето хора със специални коментари май наистина са на хапчета...Да живее България и всичко българско
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНали ти казах, че вече съм си изпил хапчетата!!!
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БлагоевградЛичи си ,че не българин,и не си от Благоевград....И най вече ,че си необразован...И аз съм Трак ,от Тракия,....но винаги съм и ще бъда българин...Не продажник,зловещкъм деление и унижение към държавата си...Ако ли пък си полкова македонец....сега има една новоизлюпила се държава ,прав ти път и по път...Да живее България и българското
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво. Добра визита и Добро отношение към българските Македонци.
19
7
 
2
 
! Отговори
СЛАВА НА МАКЕДОНИЯ преди 5 години
СЛАВА НА НАШИТЕ КРЪВНИ БРАКЯ!