Историческо: Борисов и Заев заедно пред гроба на Св. Кирил

Вижте посещението на българската и македонската делегации в снимки
Обновена: 24 май 2018 16:40 | 24 май 2018 16:35, Василия Пейчева
99

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За първи път България и Македония почитат съвместно паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим.

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Италия и Ватикана и оглавява делегация за най-големите извън България чествания по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Още по темата

Тази година честванията в Рим се характеризират с редица безпрецедентни съвместни прояви с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев.

Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, се оценява като символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на Договора за добросъседство през август миналата година, пише БТА.

Тържествата започнаха с поклонение на двамата премиери и придружаващите ги лица пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

След това българската и македонската официални делегации се отправиха към "Санта Мария Маджоре" - една от четирите папски базилики. В нея се намира възпоменателна плоча за освещаването на славянските книги, донесени от Св. Св. Кирил и Методий.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от Борисов на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство.

Вижте повече за посещението в галерията!


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
Полиглот си е Баце, и това си е! Това руски, английски френски ги владее перфектно, а сега разбрахме че и на чист македонски е проговорил със Заев, а с Папата вече и на италиански.Румен Радев ряпа да яде, говори само руски и английски.Полиглот си е нашия, и това си е!И три папи са го галиле по главата!
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 43

Ама разбира се, ленин е написал азбуката, с малко корекция след това от сталин и един македонски монах.
а пък киевският княз идва тук и основава българия още 550 г

нали така казва "другаря" пътин ? нали ? кажи, че това, което казва "другаря" пътин не е вярно , кажи ?!
смееш ли да кажеш, че пътин не е прав , смееш ли ? )
43
4
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
До ЧЕСТНО КАЗАНО Поддържам напълноказаното от теб, но ще те подсетя за нещо, което си забравил-лингвистичните умения на Баце. Полиглот си е, и това си е.
42
6
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 11 месеца
Юнкер просто се е подмазъл заради Представителството ни в ЕС а иначе друга е Истината за славянския език а да не говорим за Християнството , още по зле , не пише в Учебниците по История така че няма от къде да се знае , много малко Специалисти има в България готови да кажат реално какво е било преди 1000 г. или 1200 г.
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 1

Аз от пе/да/ла Юнкер ,поздрави не приемам. Дори и да е за 24 май. Това е така,защото този Юнкер и подбните нему са лицемери. Лицемери,които играят театър , а с делата си доказват че са противници на Кирилицата. Не се различават от техните си предшественици,които са били против светите Братя и техните ученици.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този, онзи, бай...... е историк отвсякъде !
Унищожи разкопките при Мурсалево , обеща и ще изпълни същото за Покровник !!
Ще унищожи и България !!!
39
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
А някои "велики" вождове, пишели на македонски!
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо Бойко Борисов и нашата църковна делегация посещават папата? Не е ли по-добре те да почетат почтително свети Константин-Кирил Философ, а не да ходят да целуват ръката на римския папа-еретик? Прекалена е и тази новина,че Бойко Борисов е подарил на папата Франциск -копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър и картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник. Какъв е Франциск за нас? Защо нямаше църковна и политическа делгация в Москва за 24 май
37
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Ето защо Кирил и Методий са му вдъхнали живот, като са написали азбука,
с която обикновените хора да разбират какво се проповядва в черквата всеки ден.
С присъединяване на България към европейското семейство, кирилицата също зае з
аслуженото ѝ място в сърцето на Европа."
36
6
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Ето какво казва Юнкер:
Юнкер честити празника на български език. Той написа в "Twitter" следното:

"Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света. Историята на светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренини европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. Славянският език е бил езикът на народа.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За голямо съжаление, демокрацията,толерантността,лъжата и евро"ценностите" промиха мозъка на българина. Той смята,че Кирилицата не е нужна. Голяма част от младите, владеят добре английски език, но пишат на латиница български език. Шльокавицата и лигавщината за някое е станала м.ода.
34
6
 
11
 
! Отговори
ЧЕСТНО КАЗАНО преди 11 месеца
Честно казано самият факт, че Баце от 10 г. ни е премиер вече е исторически факт.10 години да ни управлява шофьора на правешкия диктатор е неоспорим световен феномен.Като прибавим аристократичния му произход ,академичните му знания ,ораторските умения и спортните постижения /беше футболист на БГ за 2013г./ , Баце се явява един истински рекордьор и шампион.
33
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
на снимките само българи, ако не бяха ония предатели Благоев, Димитрув и т.н. до днешните им питомци, да сме една държава.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Слаба ракия сме,българите. Глупаво е,че с ебием в гърдите,че едва ли не сме велики, а всъщност не сме! В Русия,руснаците празнуват тържествено ( и по царско ,съветско и днешно време) 24 май- има народни ( светски) и църковни тържества.
Днес в Катедралата Свети Княз Александър Невски, по случай молебен за 24 май, имаше МНОГО малко хора. Имаше някакви ска/па/ни чужденци , западняци,които гледаха тъ/по и глупаво нас. Имаше и хора пред Народната Библиотека,но пак малко.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия и до ден днешен, нямат ясно избистрена история, изчистена история. Тепърва правят масирана атака за "написване" на такава история. И това минава през потъпкване на доста исторически факти и данни, показващи, ясно, че "историяти им" ... идва от нас! А за първи път се заговорвя за някаква "киевска рус", чак след втората половина на IX век, т.е. след 860 г. Това не мога да го преглътнат ... ама как "ние сме великие и могучие" , а някаква "курица не птица" е в нашата основа още от 550 г
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Tova staro 4enge raikov bkp komune oschte li e poslanik v rim e boiko islagasch smeni go toja
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 22 Не се казва славянска писменност.
КАЗВА СЕ КИРИЛИЦА.
28
9
 
17
 
! Отговори
Додо преди 11 месеца
Под натиска на Соросoидния, перверзен и упадъчен режим в Брюксел, Бойко призна най-голямата гавра с България и българите - Македонизма! Очаквайте скоро в учебниците ни да има урок за "македонския цар СамОил", за "македонските революционери Гоце Делчев, Дамян Груев и т.н.", за "македонския поет Никола Вапцаров", както и новини на "македонски" език по БНТ. Е така, за да не обидим Брюксел и "началниците"! А Пиринска Македония ще бъде "споена" с Република Македония, като знак на Евроатлантизъм!
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин сигурно се е разревал.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
"То на тоя всичко му историческо и идиотиията, и селяянията..."
---
Взе ми думите от устата. Ама да добавя – сега вече Банкянският ще казва: "Трима папи, четири пъти са ме галили по това ... оранжевия зарзават". Историческо! :)