Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!

Според президента свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание
Обновена: 24 май 2018 13:14 | 24 май 2018 12:38, Веселина Йорданова
155
Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!
Снимка: БТА

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Още по темата
Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят, посочи още президентът.

По думите му най-важната стъпка е свободата на духа, която се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

"По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината? Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", подчерта Румен Радев.
 
На тържественото честване пред Националната библиотека присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, ученици и стотици граждани.

Честването започна с тържествен водосвет. Беше прочетено приветствие за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правописа се зубри, мъдростта се учи. Човек може да е мъдър и без правопис.
114
1
 
7
 
! Отговори
А СЕГА ДЕ преди 7 месеца
ЖИВ ДА НЕ БЯХ-УЖ РАДЕВ Е РУСКИЯТ АГЕНТ, ПОСТАВЕН НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА ОТ МОСКВА, РЕШЕТНИКОВ И КОЙТО ТИ ДОЙДЕ НАУМ, А СЕГА,ТИ ДА ВИДИШ,БИЛ АМЕРИКАНСКИ ПРОЕКТ. И ВИЖТЕ, ГЕРБАВИТЕ СИ ПРИЗНАХА.ТОВА ЗА НЕВЕЖЕСТВОТО СЕ ОТНАСЯЛО ЗА БОРИСОВ. И КАТО ТАКА,РАЗЧИТАЙКИ ДУМИТЕ НА РАДЕВ ЗА НЕВЕЖЕСТВОТО, ЧЕ БОРИСОВ Е ПРОСТ, А ТОЙ И САМ СИ ГО ПРИЗНА:"АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ...", ПРЕЗИДЕНТЪТ РУШАЛ ДЪРЖАВНОСТТА. ОЛЕЛЕ, ОЛЕЛЕ
113
10
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 7 месеца
Куклата от ку-ку пак пелтечеше наизустената си реч, написана знаем от кого...
112
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
добре че имаме такъв сведтен президент , визита в Русия след Меркел и преди Макрон... е голямо признание ...герб само биха си мечтали за това..
111
14
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 7 месеца
По принцип Радев не е човек, от който бих приел какъвто и да е съвет или не бих се вслушал в това което казва. Безличен е, още повече че е марионетка на Нинова.
110
14
 
3
 
! Отговори
Жалко за Р.Радев преди 7 месеца
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Всъщност Р.Радев отиде в Москва за да лъсне ботушите на Путин и да го подготви за предстоящата среща с Б.Борисов.
109
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АЗ ПЪК НА ТОЗИ ДЕН ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ИНТЕЛИГЕНТНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА ДА БЪДАТ НЕПРИМИРИМИ КЪМ РАДЕВ, БОРИСОВ, КАРАЯНЧЕВА, ЕРМЕНКОВ, НИНОВА, КАРАКАЧАНОВ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***, КОИТО СА В ОСНОВАТА НА РАЗРУХАТА НА ТАЗИ СТРАНА.
108
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тоест да сме непрвмирими към тиквата !
107
2
 
0
 
! Отговори
До не може да бъде преди 7 месеца
Ти първо се научи да пишеш, че си пълна скръб. Намерил се кой да дава акъл.
106
1
 
10
 
! Отговори
не може да бъде преди 7 месеца
Трудно ще стане образованият,културният,интелигентният и толерантен човек да бъде непримирим към невежеството-по-скоро ще се опита да поправи дискретно щетите и да накара невежият да се замисли!?Но невежите се непримирими към всички ,които знаят повече и могат повече от тях-та това го гледаме в България вече поне 20 г!?Сега в ръцете на невежите са и парите и властта!?Няма да кажа какво да очакваме в бъдеще!
105
9
 
19
 
! Отговори
аман преди 7 месеца
Чудесна реч,в която всяка дума си беше на място, при това не написана на хартийка! А повечето драскачи тук с ограничения си речник на злобари и ограничени мозъци, правят някакви жалки напъни да изкажат "умни мисли".Скрийте се там,откъдето сте излезли ,по-добре .
104
12
 
7
 
! Отговори
така преди 7 месеца
Путин си направи подигравка с Радев , защото знае че той е проект на американците .А ПРОСТОВАТИТЕ РУСОСИФИЛИСТИЦИ ВИКАХА УРА ..преди година и половина ......
103
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Избрахте го ...хванахтев се пак на лъжите от левоо за човека от народа....сегаа плюете :))
Ама късно е...сегаа ще го храните 5 години и ще му плащате самолетите и резиденциите и толкова. Като не се учите 30 години, как да разпознавате.
102
17
 
7
 
! Отговори
168 преди 7 месеца
Абе, този фатмак може да ходи на вечерна гимназия и да се образова .... Има достатъчно свободно време .
101
18
 
9
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
Някой , ако знае за нещо добро за България да е свършил , това недоразумение Радев , да НАПИШЕ !!! А колко милиони се харчат за Президенството , а резултат -НУЛА ....
100
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е президента,ама как да накараш гетото да се образова,като са в непрекъснат размножителен период и за нищо друго не мислят.
99
15
 
10
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 7 месеца
Комунистите са убийци на българския народ, българския дух и култура. Нямат място на днешния ден, както и на всеки български празник. Да празнуват на 7-ми Ноември в любимата Масква.
98
15
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 месеца
"Непримирими към НЕВЕЖЕСТВОТО" - пак за война с Б Борисов агитира. Не се спря да руши държавността.
97
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста ни е недодялан президента, но простолюдието си го харесва защото се припознава в него, а и нищо по-добро не се предлагаше. Същото важи за премиера-пожарникар.
96
19
 
11
 
! Отговори
Решетников преди 7 месеца
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.