Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!

Според президента свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание
Обновена: 24 май 2018 13:14 | 24 май 2018 12:38, Веселина Йорданова
155
Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!
Снимка: БТА

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Още по темата
Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят, посочи още президентът.

По думите му най-важната стъпка е свободата на духа, която се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

"По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината? Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", подчерта Румен Радев.
 
На тържественото честване пред Националната библиотека присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, ученици и стотици граждани.

Честването започна с тържествен водосвет. Беше прочетено приветствие за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
15
 
13
 
! Отговори
g преди 5 години
На *** плаща единствено партия БСП, забравихте ли че в пощата на сегашната вицепрезидентка имаше списъци на *** на които БСП плаща.
82
9
 
17
 
! Отговори
До 79 Сано преди 5 години
Като ти е неразбираем Президента, значи нещо сериозно си пропуснал в развитието си. Ако е непреодолимо можеш да слушаш по-прости и разбираеми речи (ББ).
81
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дами и господа ***! Честит празник! Невежеството и злобата вървят ръка за ръка и точно това ви вдъхновява, освен дребните хонорарчета. Прав е Президента във всяка дума и за що годе по-умните от вас това слово е като плесница. Останалите пък никога няма да го схванат!
80
14
 
14
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Другарке Нинова, какво да кажа, че да не се изложа пак?
79
16
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 5 години
Клепоухия пак бръщолеви глупости! Срамота е този чичка нелуцеприятен да бъде президент. Пълна пародия, държи се сякаш сме президентска република, пъха си кривия нос където не му е работата. Дайте му на тоя една Конституция да си прочете права и задължения, ако може?!
78
4
 
7
 
! Отговори
ДА ТЕ СВЕТНА 87... преди 5 години
ПЛИСКА И ОХРИД---ТОГАВА СА БЪЛГАРСКИ!!!!!ка ПУТИНА --ЗЕЛЕ ДА ДРОБИ ЗА САМОГОНА.
77
14
 
11
 
! Отговори
Иванас преди 5 години
Това не е президент, той е *** на Нинова, нейната послушна слуга!!!
76
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При президент и премиер васали на Путин, България наистина няма бъдеще.
75
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДА ВИ СВЕТНАТака е азбуката е тракийско-охридска създадена в Плиска и Охрид Путин не излъга
74
15
 
10
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ... преди 5 години
...КАКВО ТЪРСЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ В РУСИЯ ПРИ УБИЙЦИТЕ НА ПУТИН!ЯВНО САМО ...ПАРИ, ОБЛАГИ И ПОДКРЕПА НА ВЛАСТТА!!!!ТОВА Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!!!ПЪЛНО УНИЖЕНИЕ ЗА НАЦИЯТА БЪЛГАРСКА ОТ 1300-г!
73
18
 
13
 
! Отговори
коко преди 5 години
Умрях от срам от пренебрежителното и откровено досадно отношение на Путин към Радев при посещението му в Сочи ..Това си е чиста подигравка , В България поп Кирил се кара на летеца , сега джуджи се подигра с него .Лошо , много лошо Радев ..
72
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста глупости е наговорил, като например: "..., а голямата буква е само първа сред равни." Малко ни е премиера с неговите махленски бисери, а сега и тоя. Поне на днешния ден можеха да се поскрият малко, че от техните комунистическо-русофилски мутри ни се повръща! Това, което убива България са именно празноглавите и управници, до един бивши комунисти и/или агенти на ДС.
71
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Е, Банкянският Тиквун владее и ПРАВОПИСА, и РЕЧНИКА (най-вече, хи-хи!), и ЗНАНИЕТО (тук няма равен, енциклопедична "персона"). :)Затова "най-просветеният" м-р преЦедател се изявява на международния "терен" в Деня на славянската култура и просвета.
70
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА НИЩО ПО-СТРАШНО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО МРАКОБЕСИЕ И НЕВЕЖЕСТВО. РОДИТЕЛИТЕ НА ДНЕШНИТЕ ***, КОИТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ФАЛШИВИ НОВИНИ (КАТО ЛЪЖЕЦА ТАСКО), НАВРЕМЕТО ГОВОРЕХА, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН СЕ ВЪРГАЛЯТ МЪРТВО ПИЯНИ ЗАЩОТО СЕ НАЛИВАТ С... КОКА-КОЛА.
69
9
 
12
 
! Отговори
Черноризец преди 5 години
Този ден е огромен фалшификат и предателство спрямо България и постиженията на Българите....Празнувайки т.нар славянска писменост и култура, единсвено лъжем себе си. Нашата писменост не е създадена от Кирил и Методий, нито е славянска - те създават едни йероглифи по заръка на Византия, докато нашето Българско писмо е създадено от Свети Климент в школите на Плиска и Охрид, така че празника е подменен и лъжовен и в угода на московци, сърби и гърци...
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството."А това започва още с правописа ...Следващата стъпка е речникът...Третата стъпка е знанието ...---По-вярно и точно не би могло да се каже!
67
15
 
17
 
! Отговори
сано преди 5 години
Този Радев е срам за България !!! От година всичките му изявления са абсолютно неадекватни , неразбираеми, безсмислени и много популистки , Къде са журналистите , защо мълчат, а не поставят на мястото този вреден човек ??????
66
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невеж е неговият кремълски господар и слугите му защото не знаят кой е създателят на азбуката им и кой спаси евреите в България.
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не каза на джуджии, че е невеж? Не знае горкия откъде му е дошъл езика :)) Трябваше да му кажеш, че Македония не е имало 800ната година.
64
12
 
12
 
! Отговори
Р.Радев за смях... преди 5 години
Дори Болен Сидеров се ползва с по-голям респект в Кремъл отколкото Р.Радев !