Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!

Според президента свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание
Обновена: 24 май 2018 13:14 | 24 май 2018 12:38, Веселина Йорданова
155
Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!
Снимка: БТА

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Още по темата
Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят, посочи още президентът.

По думите му най-важната стъпка е свободата на духа, която се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

"По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината? Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", подчерта Румен Радев.
 
На тържественото честване пред Националната библиотека присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, ученици и стотици граждани.

Честването започна с тържествен водосвет. Беше прочетено приветствие за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
19
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Тоя е плешив,но умен. Ами ти-със сплъстена коса и празна кратуна...
22
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Гей парадите, джендърството и конвенцията, е част от политиката на Герб! След като не знаеш, не нападай президента, защото той няма нищо общо с този въпрос.
21
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам но тоя е плешив и е от село значи е и селянин плюс това е военен значи е и фармакология фуражка може да ви обижда и да ви боли Истината таварищи контролиращи мненията но ние какво да правим като не го одобряваме и приемаме за Президент този елемент сори трите си затова ви плащат
20
12
 
26
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Толкова смислено изказване рядко се чува на подобни събития... Обикновено се изчитат отегчителни и клиширани речи, които човек едва изтърпява. Браво на Президента !
19
23
 
12
 
! Отговори
аа1830 преди 5 години
Този президент освен да призовава, критикува и да се огъва за нищо друго не става.
18
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаме ако не искаме, гледай си президенството и самолета и не се занимавай с чуждите деца, а ако не искаме гей-паради и простoтии какво трябва да направим.
17
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** да научи на правопис хората около себе си. Може да започне с другаря Стефан Данаилов
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бързо пише този т. нар. Буш и с много грешки...
15
11
 
16
 
! Отговори
Вики преди 5 години
Радев произнесъл реч...Кратка и смислена...Да беше Боко,та да му дръпне една дълга тирада,та да обхване всички теми,касаещи световният мир и просперитет. Да подпука корупцията... Ееееех!!! Защо се запиля в Рим и ни лиши от словото си-гладко и смислено...
14
4
 
3
 
! Отговори
Калашников преди 5 години
"Да бъдем непримирими "колкото бяхме непримирими с ДрагалЪвския Ай дук и четата му ли?Господ да "поживи "Ай дука,до девето!
13
10
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До БългаринТи наясно ли си поне малко с Конституцията.Президента ни колкото и да е читав е просто един манекен от който нищо не зависи.
12
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците отстраниха кирилицата а ние кога ще последваме техния пример
11
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Ани: А дано, ама надали :-)))
10
12
 
3
 
! Отговори
Абе ти преди 5 години
До Българин: Ти явно си кръгъл ***.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кирил и Методий са написали българската Азбука, а съветската армия ни донесе славянската писменост от македонските земи !
8
14
 
24
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Президентът Румен Радев е единственият достоен и смислен политик в България, такъв не сме имали от години и дано го заслужаваме!Да бъде жив и здрав и да има сили да изведе българският народ на място, достойно за величието на древната ни Родина!Честит празник на всички!
7
7
 
12
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Речта ми хареса. Надявам се Радев да е вникнал в смисъла.
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Би било хубаво невежеството да го няма, но като видим какво става и кои са в МС и НС.....Радвам се, че президентът Радев е образован и ерудиран човек, доказал своите качества и ум! Поздравявам го!
5
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Прецедентът е невежДо толкова невеж,че говори без да чете,че речта му беше без клишета,смислена и кратка!Толкова невеж,че говори свободно поне два езика?!
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
агент Радев го бак Ръша.