Бъдеще в медицината? За 10 г. може да се направят чудеса!

Директорът на "Пирогов" призова младите медици да не бягат
Обновена: 26 май 2018 07:07 | 25 май 2018 22:11,
16


В рамките на 10 години един лекар може да направи чудеса в България, смята директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и призова младите медици да не напускат страната ни с лека ръка.

Той гостува в предаването "Денят ON AIR", за да посочи успешния модел в здравеопазването, да разкрие състоянието на "Пирогов" и да отговори на въпроса как да задържим младите лекари у нас.

Още по темата

"На младите колеги казвам, че трябва много да учат и постоянно да се усъвършенстват. "Пирогов" е една изключително добра школа. В травматологията и ортопедията в момента имаме повече от 20 специализанти. Изпращаме ги на специализации и в чужбина", обясни проф. Балтов пред Bulgaria ON AIR.

Все повече от медиците ни избират да работят в чужбина, а директорът на "Пирогов" се съгласи, че разликата в заплащането е голяма, но подчерта, че животът в България е съвсем различен от този в държава, която не ти е близка, нямаш приятели и винаги ще бъдеш чужденец.

"Пирогов" е една от последните инстанции в здравеопазването. Поемаме всички тежки случаи, нормално е да има повече разходи, свързани с тези тежки случаи", коментира проф. Балтов и се съласи с мнението, че болницата има нужда от преструктуриране.

Според него трябва да има оптимизиране на отделните клиники и броя на леглата. Той акцентира върху важността на проблема с медицинските сестри, които по думите му са изчезващ вид.

На този етап е невъзможно да има здравеопазване без лимити, категоричен бе проф. Балтов, коментирайки предложението на омбудсмана Мая Манолова. Достъпът до болнична помощ у нас е изключително лесен и бърз, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да искаш да следваш медицина и да инвестираш толкова много труд и усилия , най малко трябва да знаеш , че в това консуматорско общество всеобщото недоволство расте , ако е на принципа на конкуренцията. Сега се сблъскваме с тези проблеми. Лекарите в Пирогов са сключили договор със смъртта, не питайте за чудесата,защото който не е видял или не е направил..., достатъчно е , че благодарение на такива смели хора, синът ви не е получил усложнение от травма.С малко съпричасност и ще видите ползата.
11
1
 
11
 
! Отговори
user преди 5 години
Проблемът не е само в медицината и лекарите, а във всички сектори. Призовават ги да не бягат, защото няма как да ги спрат. След 10 години ще се закриват болници, защото няма да има лекари, а не липса на финанси. Не са виновни лекарите, а министри на здравеопазването, здравна каса и шефове на болници. След 10 години се надявам пак са се повдигне въпроса с лекарите :)
10
1
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Няма как, трудно се променя нагласата у хората за безплатен обяд.
9
2
 
21
 
! Отговори
Срам преди 5 години
20 год гонят лекарите от тук, сега дай следващите 10 да видите.. Смех.. Ама срам нямат, ейй... А *** тоя шут по-долу дето разправя за Германия - оди се застреляй бе... Майка ми и откриха рак *** гърдата и тука не искаха си мръдна пръстта.. Къде ли ме ходихме, кво ли не правихме-нищо... Отидохме в Германия и там я спасиха.. 6 месеца отне всичко и такива грижи тука не бях виждал.. Така че преди да пишете глупости се образовайте малко!
8
8
 
12
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
"През 97-*** ни обещаваха, че след 10 години здравеопазването ни ще е минимум като в Германия."Само ще ти кажа, че 97-*** година здравеопазването в България е по-добро от това в Германия. Обещали са да го развалят - еми честито!!! Ама като се замисля ти 97-*** много си знаел какво е било в Германия... Не че и сега знаеш... Как в Германия прегледа е максимум 10 минути - по норматив и как също стават измами с клинични пътеки. Имат по-модерна техника и по-високи заплати - но дотам - друг плюс нямат!
7
1
 
11
 
! Отговори
Павла Борянова преди 5 години
Проф. Асен Балтов колко по 10 години е лекар в България и колко чудеса е направил за това време?
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 97-*** ни обещаваха, че след 10 години здравеопазването ни ще е минимум като в Германия. След това 20 години упорито крадоха и съсипваха всичко, което беше поне малко наред. Сега пак ни обещават чудеса. За тия 20 години сума ти колеги не само бяха изгонени от страната, те бяха целенасочено съсипани, за да отиват парите от системата в малко на брой джобове. Който се върже на тези поредни обещания, да се сърди само на себе си.
5
1
 
16
 
! Отговори
Чудеса и суджуци преди 5 години
Чудеса само ако всички болни на минутата скочат от комоциото и хукнат към гробищатата самички , за да излезе на Тиквария по-ефтинко, а в свободните легла рипнат по два тежко билни млади пенсионера които след терапийката хукнат по пътя на първите чудесни. когато тази технология се по-еНти 100 пъти може да закрият болниците защото никой нема да иска да го терапират за да иде до локалните гробища по най-бързия начин.Неуморно крещетете ГЕРБ, неуморно мълчете за ГЕРБ а когато си починте айде на 2-кат
4
6
 
13
 
! Отговори
Рашо преди 5 години
Чудеса, чудеса, ама като го закъса човек, тича в Турция, що така?
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да се остане в България,но толкова учене,толкова инвестиции и накарая 700 лв?! А специалност как се записва? Кажи Балтов!Ще бягат и сестрите и лекарите и всички!
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, всякакъв може да е човекът, червен, син, обаче 2 неща от казаното са неоспорими: в чужбина е почти невъзможно да се издигнеш като специалист така, както в родината, и медсестрите са на изчезване, а са много нужни (и за лекарите важи разбира се, но все пак в по-малка степен).
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голяма глупост не бях чел скоро