Последна среща с Боян под Шиша Пангма: Едно неказано "сбогом"

Италиански алпинисти са последните, разговаряли с българина малко преди да изчезне
25 май 2018 07:00,
41
Последна среща с Боян под Шиша Пангма: Едно неказано "сбогом"
Снимка: Facebook

Хората, видели и говорили за последно с Боян Петров, разказаха за срещата си с българина в подножието на връх Шиша Пангма, малко преди той да предприеме фаталното изкачване на осемхилядника.

Боян изчезна в Хималаите в началото на май, бе издирван дни наред от опитни катерачи и шерпи в безпрецедентна спасителна акция на България, Китай и Непал. Търсенето обаче се оказа без резултат и българинът остана завинаги под Шиша Пангма.

Още по темата

"Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", разказа италианският катерач Адриано Бонмасар на завръщане в Италия, цитиран от "Дарик".

Той и друг италиански алпинист, Романо Себастиани, са последните, които са общували с Боян в подножието на Шиша Пангма. Подобно на него те също се били устремили към върха, но се отказали заради тежките метеорологични условия.

"Тогава ние решихме да слезем надолу, защото времето беше лошо, но той реши да тръгне сам нагоре. Не мога да си представя, че в този момент сме си казвали "сбогом" с него", сподели още Адриано Бонмасар.

Двамата италиански алпинисти също бяха в неизвестност за няколко дни, но в крайна сметка успяха да се приберат още преди да започне спасителна акция по издирването им. Сега разказаха за моментите си с Боян Петров в подножието на Шиша Пангма.

"Върнахме се от Хималаите с множество силни емоции. Изпитахме и много тежки моменти, но винаги сме знаели, че разполагаме с физическите и менталните качества да се справим с условията. С Романо бяхме в абсолютна хармония и си подавахме ръка в най-тежките мигове", разказа Адриано Бонмасар, цитиран пот Gong.

"Но имаше един, който беше особено трагичен. Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам такава тениска...
33
1
 
5
 
! Отговори
Ариел преди 5 години
И аз искам тениска с Боян Петров! Почивай в мир,Съни!Никога няма да те забравим!😢😢😢
32
6
 
7
 
! Отговори
Кой е хейтъра преди 5 години
Ако Вие имате право да подкрепяте нещо аз имам право да не го подкрепям. Ако Вие имате право да харесвате нещо аз имам право да не го харесам. Ако Вие имате право да изразявате позиция аз също имам право да изразя макар и различна от вашата. И ако Вие отрече те тези мой права точно Вие се превръщате в злобата дребна душица част от стадото.
31
5
 
18
 
! Отговори
Надежда преди 5 години
Боян е истински българин, необикновен българин, направил е много повече за България от тези, които пишат, пишат само във фб и се мислят за нормални хора.Срамувам се от такива злобни душици, които нямат грам достойнство, а се правят на велики. По добре замълчете, не пишете, останете си със злобата във вас, не грозете всичко до което се докоснете, достойни те хора са много, много далеч от вас
30
8
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
А какво стана с версията, че шерпи са го нападнали? Защо се мълчи по темата?
29
13
 
20
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Тоя Боян нали уж беше много разумен и не предприемал рискове ?
28
24
 
38
 
! Отговори
Продължавайте! преди 5 години
да ни насаждате алпинизма ... този дълбоко егоистичен, нехумамен и фашистки спорт, който прегръща идеята, че няма значение семейството, жената, децата, имат значение само осемхилядниците, пък дори и смъртта да е цената. Всички, които работят нормални, ниско-рискови за живота работи, от 9 до 5 всеки ден, и хранят семейство, жена, деца, са пълни лузъри, че си пропиляват живота, вместо да си насилват телата, клетките и организма на 1500% за да се качат на 8000 метра - това вече е героизъм!!
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад фенНе, но може да си направиш сам такава тениска...
26
10
 
47
 
! Отговори
@ преди 5 години
Сигурно е бил добър човек, но не разбирам защо се опитват да го правят идол или герой.Правил е това което иска, намирал финансиране и катерил върхове из цял свят.Поставил си за цел да изкатери N на брой тази година.Като качва последният, заради лошо време се отказват:- цялата му група от 8 човека;- в лагер 1 двамата италианци;- в лагер 3 румънец и двама шерпи;Той продължава сам. Необяснимо?Не, имал план след няколко седмици да катери с друга група Еверест.Обикновена човешка глупост.
25
36
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От догодина БПЦ ще чества паметта на Св. Боян Шишопангмов!
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека му пръст или по скоро лед и сняг на човека, но толкова ли няма вече новини. Едва ли самият той би одобрил журналистическата гавра с паметта му. за още една статийка стигнахте дотам, за да не е 3 реда да копи пействате един абзац 2 пъти... л.ешояди сте тази гилдия ей...
23
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПацuАми мълчи бе ***, кво се обаждаш?На всички ни дотегна от вашата фенщина, направете му един олтар, канонизирайте го и сложете една уеб камера отпред да ви показва фенщината, че да може събратята ви да я гледат в реално време и джурналята да имат материал за статия не през два часа, ами през 5 минути!
22
17
 
7
 
! Отговори
До Хейтърите преди 5 години
Знаете за коя папка сете :)))А*У*Т*И*З*Ъ*М
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Последна среща с Боян"Да се надяваме да е така.Додеяхте.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Ми не може всички да мият чинии кат тебе.
19
19
 
32
 
! Отговори
Шишопагмо преди 5 години
Изпонасрахте се. След половин час. - статия къде е уринирал за последно.Давайте да събираме пари, да МУ строим паметник и да ГО канонизираме за светец.
18
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав бях, само простаците останаха там. . . . . . . в България.
17
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последна среща друг път. Утре пак ще има статия.
16
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман!
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига де.Какъвто и да е бил,каквото и да е станало-Лека му пръст.Стига сте размазвали тази смърт,вече е досадно тиражирането на различни версии и предположения.