Почитаме мъртвите. Днес е Черешова задушница

На този ден живите се молят за напусналите този свят
26 май 2018 08:32, Елка Василева
8
Почитаме мъртвите. Днес е Черешова задушница
Снимка: архив, Булфото

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват ги, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

 


8
Още по темата: Черешова задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Светла им памет на близките ни, които вече не са сред нас.
Бог да ги прости.
3
0
 
6
 
! Отговори
Холограма преди 9 месеца
Бог да ги прости!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БОГ ДА ПРОСТИ МЪРТВИТЕ И ДА ДАДЕ РАЗУМ НА ЖИВИТЕ , ДА ГИ ПОЧИТАТ
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог да прости! Отче наш който си на небето да се свети името ти да бъде волята ти както на небето така и на земята. Дай ни хляба насъщен ......