Протест в стотинки! 15 кг монети за такса смет на пустеещ имот

Имотът не се ползва, не може и да бъде продаден
26 май 2018 07:44, Елка Василева
37
Протест в стотинки! 15 кг монети за такса смет на пустеещ имот
Кадър: БНТ

Мъж от Разград плати такса смет от 92 лева с жълти стотинки за имот, който не ползва.

Така той изрази несъгласието си с административните пречки, с които се е сблъскал, за да се откаже от имот, за който дори няма документ, съобщи БНТ.

61-годишният строителен техник Петко Неделчев се принудил да си вземе един ден отпуск, за да дойде от Разград в Русе и да плати такса смет на имот в село Тетово, който не ползва, няма документ за него, но и не може да се раздели с него, въпреки желанието си.

А то е трите декара земя да останат за кметството в селото и да спре да плаща данъци за нещо, което реално не ползва.

"Нямаме документ, то от 1900 година от дядо ми е това място, нито сме собственици, просто сме наследници. Мястото е непродаваемо, не се обработва, понеже сме много наследници", обясни Петко Неделчев.

Именно заради наследниците, които са осем, той получава отказ от "Местни данъци и такси" да не плаща задълженията на пустеещия терен.

"Декларацията ми беше отхвърлена под предлог, че всички наследници трябва да се подпишат, а някои от тях са в Америка и са прекъснали всякакви връзки с нас".

В знак на протест Неделчев плати на касата на "Местни данъци и такси" дължимите 92 лева за имота с 15 килограма жълти стотинки. Той събирал монетите по една, две и пет стотинки в продължение на месеци, помогнали му и приятели.

Служителите на учреждението приеха формата му на протест и прибраха монетите на доверие, без да ги броят, за да не се бави опашката.

От "Местни данъци и такси" обещаха отново да разгледат казуса. Петко Неделчев е категоричен, че ако имотът не бъде отписан от неговото име, ще си потърси правата в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да им изсипе стотинките на главите на герберите.
4
17
 
10
 
! Отговори
Калпазан преди 5 години
Значи има много лесно решение за подобни случаи - в повечето западни държави има ограничение в броя на монените, с които да си плащаш. Точно за такива случаи са си написали закона.
3
3
 
18
 
! Отговори
Ммм да преди 5 години
Глупости на търкалета.В този случай господина има 1/8 част, която може да подари на кметството чрез нотариус.С тези пари, които е платил под формата на данък, можеше да наеме адвокат и да си реши проблема.
2
16
 
10
 
! Отговори
читател преди 5 години
Ами и на него да му платят заплатата, или пенсията в същите стотинки.
1
11
 
20
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
Този ще е от каймака на 80-те % .Какво му е виновна общината, касиерката и т.н., че не са си разделили имота, за да могат да се разпореждат с него.Което ме вкарва в джаза са тези 90лв за 1/8 от 3 дка, аз имам 600кв м с къща и стопански постройки с ток,вода и канал в град и плащам 30лв годишно (данък и такса смет).