Заради семейството: Петима българи разказват защо просят във Виена

През последните години в Австрия се срещат все повече просещи източноевропейци
182
Заради семейството: Петима българи разказват защо просят във Виена
Снимка: Reuters, архив

В австрийския сайт kosmo.at бе публикувана обширна статия за просяците по виенските улици. В нея репортери разговарят с петима просещи българи, както и с няколко виенчани, които коментират актуалната ситуация по улиците на австрийската столица.

В статията се посочва, че "в мултикултурна Виена, където хората са свикнали с многообразието, уличната просия предизвиква противоречиви реакции. Не може да се каже, че виенчани се ядосват на просяците. Тъкмо напротив. Те по-скоро изпитват горчивина от социалната ситуация в някои от страните-членки, която благодарение на отворените граници, се усеща и в Австрия. Недоволство предизвикват преди всичко информациите за т.нар. просешка мафия, която организирано води бедни източноевропейци в Австрия и ги експлоатира жестоко. Австрийските медии пишат за това, че групи от по около 20 човека биват настанявани в мизерни условия. Всяка сутрин те биват разпределяни на различни места във Виена. Просяците стоят там цял ден, а голяма част от парите, които изкарат, отиват, разбира се, в джобовете на босовете."

В статията са посочени и любопитни подробности за просията, за законовите разпоредби в Австрия и други страни, както и куриозни случаи с просяци. На следващите редове ви представяме накратко историите на петимата българи, с които е разговарял екипът на kosmo.at.

Синан, 23-годишен:

Дебелото яке и шапката на главата не могат да прикрият измършавялото тяло на Синан, пишат репортерите. Те посочват, че немският на 23-годишния българин не е никак добър. Той проси във Виена от две години. 

"Дойдох тук, защото условията в България са катастрофални. Там цари истинска бедност, а аз нямам нито семейство, нито жилище. Затова е по-добре да живея тук на улицата, отколкото да се върна в България. Нямам работа. Не съм и търсил такава, защото не вярвам, че някой ще ме назначи. И тъй като не искам да крада или да продавам наркотици, както правят много други, аз прося. Тук хората ми дават дребни пари или нещо за ядене. В България никой не го прави, защото почти всички хора са бедни. Понякога виенската полиция ме гони и ме глобява. Глобата е 100 евро, а аз нямам толкова пари. Затова отивам в затвора, където прекарвам по четири дни. Имам къде да спя, мога да взема душ. Досега съм бил четири пъти в затвора, но там не е чак толкова лошо. Когато времето е хубаво, спя в парка. А през зимата - на някоя гара. Понякога се къпя в организацията "Каритас", но там не получавам нищо за ядене и пиене", разказва Синан. 

От разговора с него не става ясно дали е част от някоя организирана просешка банда.

Нена, 68-годишна:

Жената е седнала върху няколко вестника близо до една спирка на метрото. Репортерите посочват, че тя ги гледа с недоверие, но въпреки това разговаря с тях. 

"През цялото време охка, сякаш нещо я боли", изтъкват журналистите. 

Ето и нейната история: "Пристигнах преди три дни с един приятел с ТИР от България. Не съм платила нищо за превоза и освен нас двамата в ТИР-а нямаше други хора. Спя в помещение на организацията "Каритас", но там не ни дават нищо за ядене. Имам четири деца и много внуци в България. Всичките са много бедни и не могат да ми помагат. Затова трябва да прося. Утре си тръгвам за вкъщи." Това разказва възрастната жена и с мъка става права, като обяснява, че трябва да отиде до тоалетната. Репортерите предполагат, че тя явно се страхува от тях и затова им разказва, че всъщност изобщо не проси, а само си почива на земята. 

"Докато прекосява улицата, оставаме с впечетлението, че се притеснява поради това, че е разговаряла с нас. Няколко дни по-късно тя седи на същото място", пишат австрийските журналисти.

Надка, 54-годишна:

"Тя почти е легнала на улицата. Единият ѝ крак е силно подут. Личи си, че е болна. Въпреки това е разговорлива", четем в статията. 

Ето какво разказва Надка пред репортерите: "Имах рак на матката, а сега и на лимфните възли. Оперираха ме няколко пъти. Трудно ходя с тези постоянни болки. В България получавам пенсия от 200 евро, но те не стигат за лекари. Един преглед струва 80 лева. Имам двама сина, но и те нямат достатъчно пари. С мъжа ми вече идваме за втори път във Виена, за да просим. Така решихме. Неговият брат живее от просия вече цели десет години. Първоначално живеехме заедно в "Каритас", но впоследствие ни разделиха. Казаха, че нямаме право да спим заедно. Затова заедно с едно турско семейство от България взехме под наем малко жилище при един турчин. Плащаме по седем евро на човек на нощ. Скъпо е за нас, но все пак е по-добре от "Каритас". Имаме една стая, можем да се къпем, да си перем дрехите и да си готвим. Готвим картофи, боб, ориз. Затова сме постоянно гладни. Минувачите ми дават между 10 и 15 евро на ден. Мъжът ми получава също толкова. Но когато пристигнат полицаите, искат да видят паспорта ми и крещят "Weg, weg!". Някои са много лоши. В България и в Сърбия не е така. Но хората там нямат пари. Ще останем във Виена до края на май, но сигурно ще дойдем пак. Това е единствената ни възможност да оцелеем."

Илия, 46-годишен:

"На дебел картон някой му е написал с грешки на немски, че има две деца и моли за помощ за тях", посочват журналистите. "Той държи една чаша от кафе, в която има стотинки, и изглежда потиснат. Не му се говори много", пишат още те. 

Самият Илия разказва пред тях следното: "В България имам две деца - на три и четири години. Нямам жена. Затова сестра ми се грижи за тях. Дойдох във Виена преди десет дни с автобус. Спя на една гара, а през деня прося. Полицията ме гони непрекъснато и ми взима всички пари. Взимат ми по четири-пет евро. Но аз не оставям всичките пари в чашката. Става все по-лошо. Вече почти никой не дава пари. Следващия месец, като събера 60 евро, се връщам у дома. Трябва да занеса пари на децата. Не знам дали цели групи мои сънародници идват във Виена да просят. Не познавам никой друг българин, а румънците не ги разбирам какво говорят." 

Журналистите посочват, че той избягва погледите им. Според тях, той крие нещо.

Георги, 33-годишен:

"Група от трима млади мъже се е настанила на оживено място. Тримата седят на тротоара, заобиколени от найлонови торбички. Когато се приближаваме, единият ни моли за цигара. Не иска да отговаря на въпросите ни, докато не получи пари. Другите двама бързо изчезват, когато виждат фотографите", пишат репортерите. 

33-годишният Георги разказва: "Работим във Виена, защото в България няма работа, няма ядене, няма бъдеще. Затова идвам във Виена и прося по улиците. На ден изкарвам по 15-20 евро. Не е много за един толкова богат град. Само полицията ми създава проблеми. Ако ме хванат, че прося, налагат глоба от 22 евро. Но вместо да им плащам, аз отивам в затвора. В България имам жена и три деца. Те очакват да им занеса пари. Когато съм в затвора, не получавам пари, защото в тези дни няма как да прося. Пестя всеки цент. Спя на гарата, къпя се при "Каритас". Това е тежък живот, но трябва да издържа. Заради семейството. Във Виена има и много румънци. Не ги разбирам, но чух, че пристигали на групи. Ние българите идваме поединично. Аз съм официално тук, имам европейски паспорт и съм европеец. Идвам само в Австрия. Не се и опитвам да ходя в други страни. Ще остана още месец и после се прибирам у дома."

аг, ко, кц, ми

Източник: "Дойче веле"


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
с преди 7 месеца
до 112 - Анонимен
1. Прав си, че по времето на Т.Ж. медиите НЕ пишеха за просяци - ЗАЩОТО НЯМАШЕ. Видял съм го с очите си - Партийният преврат и идването на Демокрацията ме завариха на 43-год. възраст!
2. Прав си, че сегашните медии пишат и илюстрират със снимки темата - но дори и да НЕ ПИШАТ, виждам ги с очите си по улиците.
122
1
 
1
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 месеца
До Вонящ се СУДЖУК 109 Всеки успех на суджука , пирон в ковчега на БСП.
121
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 7 месеца
Хехе.Продажна журналистика.Защо не задават правилните въпроси а манипулират хората
Всичките казват че в Бг няма работа и затова са в Австрия да просят.Защо нито един Джурналист не зададе въпроса
А ЗАЩО НЕ РАБОТИТЕ В АВСТРИЯ А ПРОСИТЕ.
Свобода на словото.Дрън дрън.Всички обслужват политически интереси
120
1
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Ето за какви ни мислят във Виена, като кажеш Българин и си представят тези мързеливи гниди, който даже не говорят Български език и не знаят са Бългатските традиций. Ужас.
Сравняват 5млн Българи с 1млн ***който са плъзнали из Европа да просят.
Това вижда Европа от България. Това за тях е България.
Ужаса е пълен.
119
0
 
11
 
! Отговори
Емо преди 7 месеца
Да сте виждали китаец да проси? Познавам от тях строители, търговци, компютарджии.А в ЕС все още има работа за половината Китай, Виетнам, Камбоджа, Тайван...
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Организираната престъпна измамна схема наречена "просия" ли взехме да жалваме?
Абре вие знаете ли ,че просията вкарва повече приходи от Европрограмите ???

Попитайте някои банка-магазин близо до улица с просяци ,колко точно пари на ден обменят "просяците".
117
2
 
3
 
! Отговори
емиграция преди 7 месеца
ГЕРБ били виновни. Ами Гошка, където спечели милионите? Бацето ли е виновен?
116
1
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 7 месеца
Е.....Защо аз не прося, но съм изпадал в трудни ситуации през годините в чужбина. Ами ..., защото съм работил каквато и да е работа без да прося и крада.Въпрос на избор. Свобода му се вика.
115
0
 
10
 
! Отговори
Слав преди 7 месеца
Един път докато си пиех кафето с приятел в Берлин дойде такъв.. Einigen taler bitte вика. Талер не получи ама като разбра че сме българи каза:Баце, 1500 евро си прая. Стоя три месеца тук месец в Бг. Ко да рабтя за 600-700лв ли?! А тук президентска заплата.. "
Апък аз ходя на работа плащам данъци квартири и чисто ми остава 1550 евро.
114
1
 
8
 
! Отговори
jamiro преди 7 месеца
arbeit macht frei
113
4
 
26
 
! Отговори
да преди 7 месеца
и къде бяха просяците по улиците преди 1989 - та, бе смешник ????:-):-):-):-)
още си ходел прав под масата,но философстваш...и ааа,да враг си на комунизма, нали :-):-):-):-)такива папагали Русия или Америка на картата не знаят къде се намират, но повтарят на баща си лафовете от масата с ракията и салатата
112
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По времето на Тодор Живков крадяха и просеха много повече от сега, но тогава вестниците не пишеха за това защото нямаше демокрация и свобода на словото и на медиите.
111
0
 
25
 
! Отговори
az преди 7 месеца
от тея петимата няма и 1% българско , само ни излагат
110
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това си е цял бизнес, организирано, разделили са районите на кои места да просят. В интерес на истината повечето са румънци и изглеждат доста прилично, чисти, учтиви седят си с децата и просят и не се натрапват на никой, а западняците дават. Нашите са по диви, не могат да се организират така, тия репортажа са някакво изключение, че са попаднали на български роми. За това пък пазарът на пpocтитутки се държи изцяло от българки, не ромки, дори има и много висшистки, проcтитуират съвсем легално.
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми що не пустеят ИТ фирмите или кол центровета примерно, а полетата пустеят. ИТ специалист да станеш не е лестно, може да не е физически труд както на полето, но се искат големи усилия, защо го работят?
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 136
Нито са ни братя...нито са миришели по-добре...нито са крали по-малко
*** ***
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди всички тия наши братя работеха до един и никой от тях не смееше да помисли да краде или да проси.
106
1
 
6
 
! Отговори
Баба Генка преди 7 месеца
Ееее,туй е работа,а полетата пустеят,нема кой да работи.Да лежиш по цял ден и баба Генка знае
105
1
 
16
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
добре де, джурналqта, кажете какво друго моǵат да правqт тези джентълмени, освен да крадат и да просqт. на какво друго ги е научило училището? точно като политиците и те не плащат данъци за дейностите си, а ние трqбва да ги подкрепqме през цqлото време на нещрастното им съществуване. ЗАЩО?
104
7
 
16
 
! Отговори
Вонящ се СУДЖУК преди 7 месеца
Това е резултата от 9- то управление на крадливите,корумпираните,третополовите КАЛИНКИИИИИИИИИИ и СУДЖУЦИИИИИИИИИИИИИИИ на герб ЕООД КОМЕРС......Винету и компания гонят бг стадото от родината си..