Европа преди и сега: Къде са християнските й корени?

Понтификатът на папа Франциск - коренно различен
Обновена: 27 май 2018 16:03 | 27 май 2018 15:46,
45

Форум  "Християнските корени на Европа" се провежда през уикенда във Велико Търново. Конференцията търси отговори на въпросите за идентичността на Европа - коя е тя днес, откъде идва и каква е връзката с нейните християнски корени.

"Темата е изключително актуална, винаги предизвикваща интерес и невинаги достатъчно изчерпателна откъм различни гледни точки". Това каза доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Католическия университет в Милано, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Форумът преминава в две части, които са с еднаква значимост и тежест. Първата част цели да намери съвременен отговор на въпроса коя е идентичността на Европа и кои са нейните християнски корени. Втората част е изцяло посветена на българския принос за формиране на християнска европейска идентичност.

Християнството от самото му създаване до днешните достатъчно бурни времена е в непрекъсната еволюция и трансформация. Но базата съществува, има я.

Според доц. д-р Карталов напрежението относно християнството до голяма степен зависи от това кои са събеседниците и от начина, по който се води диалогът, тъй като в немалко случаи конфронтацията е напълно търсена.

Той коментира и първите пет години от понтификата на папа Франциск и го определи като коренно различен от този на предшествениците му, което най-вече се обуславя от знаците на времето му.

Търсенето на европейската идентичност днес минава през бедността, която отдавна е обект на внимание от Светия престол. Тази линия не е подобна на папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II. Това са различни подходи и смятам, че днешният подход е изключително адекватен за това, което се случва най-вече с темата секуларизъм, бежанската криза, отчуждаването, защото бежанската криза не е основният проблем, отчуждаване има в самата Европа.

Относно християните в Близкия Изток той каза, че темата е третирана с голямо внимание. Идеята е да се излезе от напрежението чрез мирни средства. За мира на Континента добави, че основна роля има разумното управление на лидерите в момента, както и на тези преди тях.

По въпроса за опитите за сближаване с руската православна църква, доц. Кирилов отбеляза, че има изградена политика, която се следва от много години. По нея се работи бавно, но за сметка на това много стабилно, добави още той.

Вижте във видеото целия разговор по темата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради религиите се е проляла много кръв. Продължавайте да вервате на религиите. Точно природата е самият Бог. А ние я замърсяваме и я унищожаваме.Тоест унищожаваме себе си. *** си клона на който стоим.
40
0
 
2
 
! Отговори
rrr преди 5 години
Религията е, болест на глупавият човек!
39
1
 
3
 
! Отговори
50 преди 5 години
И какво съществено каза този професор!?Духовен лидер ли е християнската църква в Европа?НЕ!Отстоява ли християнската нравственост?НЕ!Корупция,насилие,участие във войни,бедност,педофилия...Е,какво е постигнала в това отношение?Едно голямо нищо!
38
0
 
2
 
! Отговори
путин преди 5 години
да, папа Франциск служи на господ, но не на този господ от библията!!
37
0
 
9
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Християнските корени на Европа отдавна са изгнили и са заменени с юдейски, а вечe и с ислямски!
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където и да се отиде в Западна Европа човек сам може да се убеди какво представляват Мюсюлманите като народ. Не чистоплътен, не организиран, много озлобен, завислив и много куварен недайси боже да имаш зимане и даване с някой от тях, а ако работиш за някой от тях забрави за заплата.
35
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Умнико, не само съм чел Корана задълбочено, чел съм и десетки други книги и неща, свързани с исляма. Много си бос в него, не се изказвай по неща, от който явно хал хабер си нямаш. Това ако го кажеш някъде пред интелигентни хора, че в Корана пишело, че Иса бил Божи син, така ще ти се смеят, че не е истина....
34
2
 
3
 
! Отговори
42 преди 5 години
ДО 32ЯВНО НЕ СИ ЧЕЛ КОРАНА МНОГО ВНИМАТЕЛНО И МНОГО ПЪТИ, И НАЙ- ВАЖНОТО АНАЛИТИЧНО. ТОВА МОЕ МНЕНИЕ, ЧЕ ИСЛЯМЪТ Е АРАБСКА РЕВИЗИЯ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, ДЕФОРМИРАНА В ОТДЕЛНА РЕЛИГИЯ ОТ ПО- КЪСНИ ТЕОЛОЗИ И ПРОПОВЕДНИЦИ НА ИСЛЯМА, СЕ СПОДЕЛЯ И ОТ УЧЕНИ В РАЗЛИЧНИ СТРАНИ. ТАЗИ ДЕФОРМАЦИЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО Е БИЛА АКТИВНО ПОДКРЕПЯНА И ОТ ЕВРЕИТЕ,КОИТО ВКАРВАТ В ИСЛЯМСКАТА ОБРЕДНА СИСТЕМА РЕДИЦА ЧЕРТИ НА ЮДЕИЗМА,ВКЛ. ПОЛИГАМИЯТА НА СЕМЕЙСТВОТО.ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ Е ОТВОРИЛА ВРАЖДАТА МЕЖДУ ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа не е само на християните! Европа е и на античното наследство, хората от всички религии, атеистите, агностиците и прочие, на всички философии, в общи линии на многообразието от гледни точки и течения! Европа е и мощният секуларен заряд на Ренесанса и Просвещението.
32
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
В какъв Коран точно е записано, че Исус е Божи син бе, умник ? Поне да го беше чел Корана. Ислямът категорично отрича Бог ( Аллах) да има син, а Иса ( Исус) е един от най-почитаните пратеници на Аллах и се счита, че повторното му идване на земята ще сложи началото на Съдния ден, когато на всеки ще се въздаде заслуженото според делата му.
31
1
 
10
 
! Отговори
муспи преди 5 години
А защо няма от никого казани и две думи за евреите?! Че те владеят Парите, Правителствата и Армиите на света! Христос е Бога, а те са от дявола по думите Му, и те воюват с него чрез владеенето на света и геноцида над бялата, християнската раса. С диваците не провеждат геноцид, а ги развъждат като *** за тази си война с Бота. Проклети да са евреите!
30
2
 
4
 
! Отговори
42 преди 5 години
И в Корана ясно е указано, че Исус е божият син, затова се почитат и св.Йоан Предтеча и Моисей, които са подготвили пътя и са предсказали за идването на Божия син. Мохамед е предал единствено част от Божията мисъл, за да затвърди истината за тези факти, но той не е бил пророк, не е споменат като такъв. Част от проповедите му служат за изкореняване на християнските ереси и борба с варварското езичество. Но всичко е било силно деформирано след смъртта му,създала се е нова религия,без нужда от това
29
3
 
9
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Явно се има предвид католическото християнство с неговите йезуитско-тамплиерски разклонения преобразили се до днес в масонски ложи.. България попада в православния и единствен правилен християно почитащ мир..
28
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Преди да се изложиш да ама вече ти е кусно можеше да прочетеш в Укипедия за Борис 1-ви точно малко преди и под Покръстването да ама ти си прекалено глупав да го направиш , просто коментираш безмисленно тука
27
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 26Гледам в два коментара свързваш християнството с възродителния процес.Ходиш ли в джамията а:)))
26
3
 
4
 
! Отговори
Покръстването преди 5 години
Християнизирането тоест Покръстването по нашите Земи е било нещо лошо тогава подобно на Възродителен Процес в наши дни но Историците мълчат от срам и позор да не се разпространи из цяла България поради причината че Християнството е наложено насила от Визнатия и не е тайна за да се скрие от Обществото
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До24 какво пишеш за Евлопа.В най голям % на мисюлманите - ислямисти.има в Русия.От там идват и в България прикрити като християни
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е в християнството.не бива да залитаме коя религия е по праведна.проблемът е,че в Европа нахлуха милиони *** от Африка,които не спазват никакви норми и закони.те налагат своята сбъркана култура и манталитет.И ако западноевропейците не се бяха превърнали в долни ***,щаха да принудят тая *** да спазва законите морала и нормите за поведение на цивилизованите хора.
23
2
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
До DEAD Inc. и кое точно на християнството ти се струва човешко,инквизицията ли(и католическата и православната),поставянето на жената по-ниско от добитъка на човека,разбирай,мъжа,то само като папагал да повтаряш нещо,което си чул-недочул,не става,трябва и акъл
22
1
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Това е обяснението и защо християнството залезе в запада.Поради именно тоя материлизъм .