"Хемус" готова най-после! Само след 6 години...

Графикът е реалистичен, обяви регионалният министър
49
"Хемус" готова най-после! Само след 6 години...
Снимка: БТА

До началото на 2024 година автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло, съобщи регионалният министър Николай Нанков на дискусия във Велико Търново.

Според Нанков този график не е оптимистичен, а реалистичен. В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той. 

Приключва проектирането на 52 километра между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година. 

През август тази година ще стартира тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде реализиран и той, каза Нанков, цитиран от БТА.

Министърът прогнозира, че около 160 километра от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 година.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци.

Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, отбеляза Нанков. Той посочи, че съкратените срокове няма да повлияят на качеството на строителството. 

Министърът коментира, че обществената поръчка за строителство на пътя Велико Търново - Русе може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ.

Участъкът от 133 километра е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков подчерта, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 милиард лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после само след 6 години.Я журналяста съчинил това заглавие да каже за 40 години колко магистрали направи БКП-то?
42
3
 
1
 
! Отговори
жоро преди 5 години
Това е министъра който лъже най-много от всички . Теоретично може да стане всичко ,но не и на практика . Първо няма необходимото финансиране . Второ - процедурите са много тежки и дълги и минават поне две години докато започне реалното строителство ,което е за около 3-4 години на всеки лот . Реално лота от Боаза до разклона Плевен -Ловеч може да бъде готов през 2024-2025 година ,а не 2020 . Не е необходимо управляващите да лъжат хората с празни обещания, а реално да се състави график .
41
3
 
3
 
! Отговори
Може, може преди 5 години
Ще стане след 6 години, ама друг път, те за 45 години половината не можаха да направят.
40
4
 
4
 
! Отговори
струва 1 милиард? преди 5 години
ако не бяхме дали 3 милиарда на руснаците за железните им атомни самовари можехме да направим три пъти повече магистрали
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Тошо Живков не можа и една магистрала да направи за 45 години
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 6 години, ама друг път.
37
1
 
7
 
! Отговори
А какво? преди 5 години
А какво правите за безобразно нарастващите цени на ток, парно, вода?Това го интересува народът. Или беше по-важно да подрепите нацисткия режим в Украйна? Украйна ли ви внася газ?А не как богаташите ще си карат поршетата.37 % от заплатите си даваме за ток, парно, води и данък смет.Няма да ядем, няма да се лекуваме.Какво общо имат перките, слънчевите панели и газ за вдигането на цените.Една ВЕЦ не построихте, във вода газим - жадни ходим.Бог да ви накаже!Това е безобразие.
36
1
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
https : / / btvnovinite.bg / bulgaria/am-hemus-gotova-do-2017-g. htmlАбе не нам тия бе! "До 2017 г. магистрала Хемус ще бъде цялостно изградена товазаяви регионалният министър Лиляна Павлова... " И това е през 2012т iСиктир!
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даааа!През 124 мандат Бойко ще отрие най-после изцяло построената магистрала Хемус.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Samo sled 6 ,7 ,8....nisto ne e ostanalo
33
10
 
12
 
! Отговори
Антигробар преди 5 години
Някой вярва ли не гробарските приказки? Аз отдавна НЕ.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 Ти да не живееш в друга държава бе :))) Каква Тракия била готова преди 89таа. Хахахаххахахахах Тракия до към 2006 свършваше малко след Пловдив . И малко след Бургас :) Ти май до 89та си чел само светло бъдеще, а след 89та не си мърдал от вас.
31
5
 
15
 
! Отговори
комунистите не можах преди 5 години
Комунистите не можаха да построят магистрала Хемус повечр от 60 години, така че ще изчакаме още една петилетка.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съм още жив когато се построи Хемус Ще я пробягам само по чорапи от Варна до СОФИЯКогато я започнаха взех книжката
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 22Тракия е готова още преди 1989 г.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сещам се тая магистрала трябваше да е готова 2013 след това 2015 ,по едно време беше 2020След което се оказа 2021 ,преди месец казаха че ще е готова 2025 и сега е 2024 Господин министър ,миришеш ми на стария ми еар-макс Да не забравяме ,че ако БСП дойдат на власт най вероятно никога няма да е готова
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най после нещо оптимистично дано и да е реално
26
3
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Ем те вече си потърсиха ,изкаха да се присъединяват към Румъния И кмета на Калафат им каза ,то тука и е същото ..
25
3
 
13
 
! Отговори
Избирател преди 5 години
Докато се наканят да започнат пътищата в северозапада видинчани, монтанчани и врачани ще си потърсят друга държава за живеене.
24
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години нямаше ,нито една магистрала Аз лично си спомням пътя Силистра -Добрич Силистра -Шумен ...беше някъв дизастър И квото да му направиш на българина все недоволен ...много непризнателни същества