Култура в преход: Свободата се превърна в свободия

Вежди Рашидов за Светлин Русев: Извървя пътя си като танк
28 май 2018 22:22,
32


Академик Светлин Русев бе активен до последно в подготовката за новата си изложба в Москва. България се раздели с една от най-влиятелните фигури в изкуството и фактор в културата повече от 40 години.

"Светлин беше много буден човек. До последно си беше в кондиция. Той извървя своя път като танк. Един голям художник без вяра няма за какво да почва да рисува. Днес "Квадрат 500" е един изключително добре подреден музей, благодарение на Русев“, отбеляза Вежди Рашидов.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" депутатът сподели, че съжалява, че не е имал привилегията да бъде част от контингента на Светлин Русев.

"Бях много непокорен като млад. Тогава Русев беше реализиран стабилен човек. Един ден му се сопнах в един асансьор. След това дълго време не си говорехме. Времето ме накара да помъдрея. Един ден го помолих да ми прости младостта и той ми прости. След това започнахме да работим заедно. Правихме изложби заедно. Без да искам аз го обикнах", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според народния представител след 1990 година насам културата ни върви стремглаво надолу.

"Свободата се превърна в свободия. Ние вкарахме елементарното и мръсотията. Всеки втори примитив започна да става равен на големия. Завистта кара да се изравняваме с другите. Посланията в социалните мрежи са гнусни. Ако това е обществото ни, то не си заслужава дори да умреш тук. Не ценим големите си. Зомбирането след 90-а година вкара простотията и промени ценностната система", подчерта Рашидов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е. И хората на "културата" първи развяха бялото знаме и жълтите ***.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова пък Реформи и Промени ще има от 1989 т. е. от тук до края на света . Дано се намери някой да опровергае тезата , че ... Прогресът се гради върху постоянството , а не върху промените .
21
1
 
4
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
До ОсманНародът да е работил ,та и той да яде прасе ! Труд трябва,труд ! Работете,за да живеете добре !
20
3
 
19
 
! Отговори
Яни преди 5 години
Носителят на наградата Мултак на годината е водещ културолог на шайката.
19
8
 
4
 
! Отговори
Пешо Солидарният преди 5 години
Свободен народ Веждьо не мрази началниците си. Но днес това е само КНДР, единствената страна в света където управляват хора, а не изкуфяли от алчност банкери.
18
2
 
13
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
В цяла Западна Европа си мразят богатите хорафактОт 1989 до към 2000 на Запад даваха като пример източноевропейците които си харесвали богаташите за разлика от западняцитефактЩе печелиш по 1 милиард долара на ден пък и да те харесвамеАлкохолика Вежди е бил пиян-залянДа върви на западКакво прави още тукМай че във България го ценят а там е анонимник и всичките му успехи там са с подкрепата на бг-елитаНа хора преди 1989 като Якимов,Аспарухов,Котков,Дерменджиев и пр. шапка им свалям
17
1
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До 7Като цитираш пиши поне че е Клайв Баркър.Иначе не можеш го измисли това...
16
1
 
10
 
! Отговори
До Крали Марко преди 5 години
Айде сипи си и ти едно и ще ти олекне. Кому е нужен този негативизъм.
15
12
 
5
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
Всички са ви криви и всички и всичко си пречи. Не народ а .......Писател го беше казал. Жалка пасмина. Срамувам се. Това се отнася за долу коментиращите.
14
3
 
6
 
! Отговори
Хлъц преди 5 години
Веждьо ич да се не аби. И бездруго чавка му е изпила акъла, а той е изпил уискито на света.
13
6
 
6
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
Убиеца на Турската култура в Разград и Кърджали.
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само изключително *** човек ползва думата свободия. .Демокрацията и либерлизъма значат свобода, това е свободата да вървим по пътя на цинизъма, покварата, корупцията жендерастията и да търсим лесния живот, вместо да се учим на труд и честност.
11
4
 
21
 
! Отговори
КОЛОБЪР преди 5 години
ПРАВ СИ,ВЕЖДИ! САМО КАТО ПОГЛЕДНЕШ КОМЕНТАРИТЕ ПОД ТАЗИ СТАТИЯ И НАИСТИНА НЕ ТИ СЕ ИСКА ДАЖЕ ДА УМРЕШ В ТАЗИ СТРАНА! ГАДОВЕТЕ УНИЩОЖИХА НАШАТА БЪЛГАРИЯ! НО ....ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН!!!
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наздраве, мултак номер 1!
9
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Него ли чакаше Петър Младенов?
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Главния мултак плаче за умрелия другар.
7
3
 
21
 
! Отговори
мултак преди 5 години
Какво беше казал Рашидов през 90те ? По-добре мултак отколкота калтак. Нали ? Тоя мултак сега се сети, че свободията е лоша. Дева и мутрите
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъртвите имат магистрали. Те пресичат пустошта след нашия живот катопрецизни железопътни линии на призрачни влакове, въображаеми вагони, които пренасят безспирен поток от безтелесни души. Дрънченето и бумтенето им могат да бъдат доловени в разкъсаната тъкан на света, през пролуките, образувани от жестокостите, насилието и покварата. Товарът имот бродещи мъртъвци може да бъде съзрян, когато сърцето е пред пръсване, и гледки, които е трябвало да останат скрити, внезапно станат видими.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сЛободията се превърна в сВободия...
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мултака проповядва морал...