Култура в преход: Свободата се превърна в свободия

Вежди Рашидов за Светлин Русев: Извървя пътя си като танк
28 май 2018 22:22,
32


Академик Светлин Русев бе активен до последно в подготовката за новата си изложба в Москва. България се раздели с една от най-влиятелните фигури в изкуството и фактор в културата повече от 40 години.

"Светлин беше много буден човек. До последно си беше в кондиция. Той извървя своя път като танк. Един голям художник без вяра няма за какво да почва да рисува. Днес "Квадрат 500" е един изключително добре подреден музей, благодарение на Русев“, отбеляза Вежди Рашидов.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" депутатът сподели, че съжалява, че не е имал привилегията да бъде част от контингента на Светлин Русев.

"Бях много непокорен като млад. Тогава Русев беше реализиран стабилен човек. Един ден му се сопнах в един асансьор. След това дълго време не си говорехме. Времето ме накара да помъдрея. Един ден го помолих да ми прости младостта и той ми прости. След това започнахме да работим заедно. Правихме изложби заедно. Без да искам аз го обикнах", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според народния представител след 1990 година насам културата ни върви стремглаво надолу.

"Свободата се превърна в свободия. Ние вкарахме елементарното и мръсотията. Всеки втори примитив започна да става равен на големия. Завистта кара да се изравняваме с другите. Посланията в социалните мрежи са гнусни. Ако това е обществото ни, то не си заслужава дори да умреш тук. Не ценим големите си. Зомбирането след 90-а година вкара простотията и промени ценностната система", подчерта Рашидов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберски промилов ***.... миризлив..
2
1
 
14
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Веждичката да седне с мен на по бутилка водка. Който падне пръв под масата той е по голям интелектуалец. Изпивам един литър и не падам. Но си помагам с ръце.
1
1
 
26
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Моралист е Веждю Радишев. Същия той който беше счупил носа на полицай. Гледайте Пир по време на чyмa в Ютуб. Как главния мyлтак играе хоро (1997) докато народа гладува. Иначе е щастливец. Пребори рака и спаси милионите от КТБ.