Луксът на парковете: Колко важни са за нас зелените площи?

Често не с даваме сметка как се изгражда една зелена площ
28 май 2018 21:12,
10


Много хора не си дават сметка колко важни за живота ни са всъщност зелените площи. Парковете, междублоковите пространства и зеленината в градската среда, която почти не забелязваме обаче, струва пари. Как се изгражда една зелена площ и какво означава зеленото пространство в 21 век – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на ландшафт архитекта Александър Петров.

Часове след Европейския ден на парковете – как се изгражда една зелена система колко струва нейната поддръжка и възстановяване?

"Паркът е необходимост, житейска нужда на гражданите. В днешно време, ако една глътка въздух е лукс, значи и парковете са лукс", сподели експертът.

Преди изграждането на една зелена площ, проектът преминава през различни етапи – планиране, няколко фази на проектиране.

Дърветата обаче имат свой собствен житейски път. Парковете са жива структура, която се развива през годините. Изграждането на една такава зелена площ може да отнеме между 30-50 години, тоест един човешки живот. Унищожението и обаче се случва светкавично.

акви са мащабите, които човек нанася? И как това може да навреди на парковете?

"В зависимост от отпадъците последиците може да са от чисто естетически до летални."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
До До ВалентинЗащото си човек. Въпросът е да си признаем, че не сме перфектни, и да се стремим да напредваме. Иначе само се залъгваме - и винаги другите са прости, *** и т.н. А резултатът е налице вече толкова години.
9
0
 
2
 
! Отговори
До Валентин преди 5 години
И що говориш от името на всички? Нито хвърлям *** на улицата, нито в гората.Подкуп не съм дал нито веднъж, а пък и куче нямам.
8
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
До Анонимен 2Те управляващите не са паднали от небето. Проблемът е всеки един от нас - на приказки и по форуми всички сме съвършени...докато не се наложи да си изхвърлим *** от балкона, да заринем фаса в пясъка на плажа, да ходатайстваме за записване в детска градина/училище, докато не ни спре полицаят, докато не се наложи да изчистим след себе си в планината/парка/градинката, докато не се наложи да си вържем кучето на повод, да не се бутаме да влезем в автобуса преди да слязат и т.н
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НаблюдателИ какво лошо има в небостъргачите другарю? Ако имаше някаква мисловна в онази кутия прикачена в раменете, ще да проумееш, че всъщност това са най-функционалните сгради. Не случайно небостъргачи има само в най-напредналите общества.
6
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Зелени площи затваряме бу. Витоша а точно там даваме разрешение за 3 небостъргача на зелени площи защо и докога ?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :)Това е реалността, за съжаление. Фактът, че няма глоби и ако помолиш някого, да почисти след кучето си, рискуваш да ти налети на бой. Живял съм в блок, където имахме огромен заден двор и играчките на децата се оставяха навън, а по тъмно, винаги имаше хора, особено през лятото. Понякога се правиха и купони, но рядко и смо с разрешене на домооправителите. Тогава разбрах, защото няма толкова дървета, по улиците в чужбина. Просо си има зад всяка сграда и е пълно с паркове.
4
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 5 години
То тъжното е, че трябва да са заградени. Вчера съм излезнал да поддържам градинката пред блока и някаквя леля така и не можа да разбере, защо трябва да почисти след кучето си... Поне от малко срам докато в същото време аз копая там...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Жалко, че си прав ;(
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни зелените площи поддържаме, нито бетона и асфалта чистим. Затъмали сме в тотална мизерия, но на управляващите от прозореца *** мерцедеса всичко им се вижда прекрасно.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсата на заградени площи за отделните блокове, както и тоталната липса на култура и морал, доведоха до кочини и огромни драми, за рязането на всяко едно дърво.