След 2020 г.: На работа – само с цифрови умения

Габриел: 169 млн. европейци нямат основни цифрови умения
28 май 2018 12:00,
39
След 2020 г.: На работа – само с цифрови умения
Снимка: архив Reuters

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения. Това обяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мариела Габриел. Тя участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите във Варна.

Габриел обясни, че в ЕС днес много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения.

"Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко", каза още еврокомисарят, цитирана от БТА. Тя допълни, че цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия.

Още по темата

"Самата цифровизация има и своята тъмна страна", каза обаче Габриел и уточни, че процесът има много риск от още повече социално изключване.

Според еврокомисарят киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото при нея не става дума само за лични данни, но и за всичко, което се нарича критична инфраструктура.

"По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция - ENISA, с повече финансов и човешки ресурс", обясни Мария Габриел.

Тя разказа, че за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака. Габриел обясни и че се предлага създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Еврокомисарят каза, че над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам какви толкова умения трябват да хване и да я изтрещи човек...!?!?!??
12
0
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Ето такава дискусия може да се породи, когато автор на материал забравя да поясни главното значение на основното в материала.После си пишем за смятане... умножение, деление, *** и говедари.😀
11
1
 
38
 
! Отговори
айсектир преди 5 години
от 17 години се занимавам с информационни технологии , но до преди Гарбриел за 'цифрови умения' не бях чувал ... положението е много зле.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая лунатичка пак ли халюцинира ?
9
0
 
33
 
! Отговори
Асан преди 5 години
АААА, така трябва да е. Ето например у нашто село аз и братчеда сме говедари. Ходим да пасем говедата. Но и двамата имаме цифрови умения. Брадчеда знае да брои до тридесет и да събира до 25. Толкова му трябва, защото стадото *** дето ги пасем са 25. Но аз съм по-цифров от него защото съм ходил четири месеца във трети клас. Знам такива неща като деление, дето брадчета не може да го разбере. Казва че това което знае му стига. А аз знам че цифровите неща ще ми требват, и ще стана главен говедар
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кудкудякане габриелово...
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oвчари, хамали, зидари, без лаптоп са като с вързани ръце.Да не говорим за чистачките. Всички парцали са с "Андроид" вече...
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи премиер може, без умения не може!? Айде, де!
5
0
 
19
 
! Отговори
Ибн Ебн АлКохол преди 5 години
Щеше да драсна, че тъмнoзeлeните нямат цифрови умения, но като се замислих, че "цифрови умения" може да означава елементарно познание по смятане, а те познават парите, така че умения имат.
4
4
 
4
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Н.ГълъбовНяма да ги трепем ама живота си върви, технологиите се развиват. Ако тези хора не се развиват и те, ще останат да работят само с ръцете си ... А с тези роботи, които се зарадват, не знам какво ще им остане като възможност ....
3
0
 
42
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
А какво значи цифрови умения в този репортаж?
2
0
 
31
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Сигурен съм, че калинката Габриел е от тези 169 милиона :)
1
1
 
19
 
! Отговори
Н.Гълъбов преди 5 години
Да вземем да ги *** тези 169 мил., щом нямат цифрови умения!:)))