ДАНС без да пита вкарва агенти в министерства, фирми...

Агенцията ще вербува чиновници, адвокати, зъболекари
32
ДАНС без да пита вкарва агенти в министерства, фирми...
Снимка: Булфото, архив

ДАНС ще вкарва свои агенти на прикритие в министерства и други институции, както и във фирми и фондации, без изобщо да уведомява техните ръководства. Служители на агенцията ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. Ще могат да се вербуват и хора, които вече са на щат в съответните фирми или ведомства.

Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от ДАНС и премиера Бойко Борисов промени в правилника за прилагане на закона за агенцията, публикувани в портала за обществени консултации.

В момента, за да може да се вкара служител на агенцията на прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество, допълва в. "Сега".

Целта е да няма безконтролна намеса в работата на министерство или фирма, както и агенти на различни структури да не се разработват взаимно, без да знаят.

Сега ДАНС настоява за пълна конспирация, като се оправдава с "динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност".

"Самият институт на прикриване на служители се прилага едва след като е налице доказана оперативна необходимост, а съгласно правилника такава оперативна необходимост е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на агенцията не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на служители на прикритие", пише ДАНС. Според ДАНС това поставя въпрос за своевременност на организирането на прикритие на служителите й.

Изобщо не става ясно как точно ДАНС ще вкарва хора без знанието на ръководствата на фирми и ведомства. Както и какво ще стане, ако шеф на фирма откаже да вземе на работа агент, за когото дори не знае, че иска да се внедри. Още по-заплетена става ситуацията с държавните ведомства, където конкурсите са задължителни, и сега този въпрос се преодолява с различни чиновнически врътки и чрез намесата на ръководствата. Най-вероятно част от проблемите ще се преодоляват с друго искане на ДАНС - да могат да се вербуват като агенти на прикритие хора, вече работещи във ведомствата или фирмите. Изрично е посочено, че тези хора ще бъдат назначавани като агенти в ДАНС и договорите им ще бъдат секретни.

Проблем за ДАНС пораждал и кръгът от структури, откъдето могат да се подбират хора. Затова погледът й е насочен към свободните професии - адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти, художници и много други, които в момента са извън обхвата й. Всичко това може да породи проблеми и дори скандали, като се има предвид, че много от тези професии са обвързани с пазенето на някаква професионална тайна. Например адвокатите нямат право да разпространяват информация, станала им известна от клиент. Същото се отнася до лекари, зъболекари, счетоводители, одитори, нотариуси и т.н. В момента агенти на прикритие може да има в държавните институции, частните фирми и неправителстветните организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празни приказки. Това не може да стане поради много причини. Освен това трябват и подготвени кадри които са съжаление вече ги няма. Всичко е тотално разбито нали трябваше да се краде. Нали уж службите бяха виновни, че и досиета се вадиха и още се вадят . Ала бала приказки от хиледо и една нощ.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо отворихме досиетата и видяхме колко уж била лоша ДС... Сега видяха, че не могат без ДС и ще пишат нови досиета.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Кое противоречието? Ти си агента пускаш CV като всеки гражданин, но не те взима - шефът на фирмата се привиква. Ако те вземе шефът и разбере, че ти си по-умен от него и те уволни, където няма право освен взаимно съгласие пак шефът се привиква при "силовата група" само и само ти агенте да стоиш да не правиш нищо освен клеветене и взимаш пари от истинският ти шеф и другия шеф!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Тук се получава противоречие. Шефът няма да знае, че има таен агент във фирмата му, обаче ще привикат шефа и ще му кажат да не уволнява тайния агент.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25 само да не триятШефа да види, че някой се разсейва - първо, което пишеш "го уволнява", но после трудова инспекция го връща от раз. Второ шефа на частната фирма се привиква при "силова група"(на сила ще му кажат да се подчинява иначе фабрикуват компромати-"лъжи" и той гори)Някой са запознати с това нещо преди 89-та, но въпроса е защо някой нагъл ученик-бодигард на Живков го иска възкрасено и да бъде комунизъма!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще работи под прикритие агентът, след като работодателят иска мах натовареност, концентрираност в работата, а не следене, подслушване на разговори и пр.? Шефът като види, че някой се "разсейва", му бие шута- уволнява го без заплата. Даже шефът да не забележи доносника, колегите ще го забележат.
21
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Отдавна агенти на данъчните служби трябваше да бъдат внедрени във фирмите. Така ще лъсне какви големи данъци се укриват. Плащтат по ведомост минималната заплата, а на ръка още поне толкова....
20
0
 
0
 
! Отговори
КОКИИИ преди 5 години
АЗ СЪМ, По-високо от теб-вие:)))???
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И след някое определено време, когато нещата се извъртят на 180 градуса, ВСИЧКИ тия "агенти" ще ги оклеветят, оплескат, унижат, омаскарят като "ченгета"!!!!! Даааа..........вместо да те наградят че си помагал на държавата си, ще те залеят с помия ей такива недоумки като някакви си тодоровци, иво минджевци, александър йордановци............дето само появата им на "телевизора" ме изважда от пантофите ми и ми иде да тресна уреда! Такава "***" ще раздава после "морал" и почести на предатели!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коки и Всички, Ние БГ сме луди (***), не си пазим езика и природата!:(Извън твмата, моля преместете.. .
17
0
 
3
 
! Отговори
коки преди 5 години
До Анонименномер 6 И няма един осъден голям престъпник.
16
2
 
10
 
! Отговори
Коки преди 5 години
И какво като вкарва, ще хванат неудобните, а шефовете не. Нали и сега се арестуват с гръмки акции и после какво, нищо не се случва. Пример служителите на ДАИ, колко арестуваха в показни акции и въпросът е колко осъдени има. Само плашат гаргите. Даже странното е, че задържаните се връщат на по-високи постове. Скапана държава и система.
15
0
 
0
 
! Отговори
Ан-13 преди 5 години
До Ан-8 - Доносници е едно ровене в гащите, като напикан, (жълт) вестник Друго нз, Ан-6- само без Белене!
14
0
 
5
 
! Отговори
кой ли ? преди 5 години
До АнонименНЯМА КОЙ ДА ПРОТЕСТИРА , ЗАЩОТО В БГ ОСТАНАХА *** , БОЛНИТЕ , СТАРИТЕ , ..... И ПЛЕЯДАТА НА ГЕРБ+БСП+ДПС
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боки!!! Опитваш се да контролираш народа?! На следващите избори си вън!
12
1
 
3
 
! Отговори
НАРОДНА МЪДРОСТ преди 5 години
ПРЕОБЛЕКЪЛ СЕ ИЛИЯ .. ПАК В ТИЯ ...
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен-11, т.нар. следене засега ще се осъществява от Елемаг, хаха, шега, надявам се Елемаг, да не се обиди..Няма Демокрация, има с'лободия...
10
3
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Абе то трябваше да спрат телефонните измамници,като ни събраха данните заради мобилните карти и кво?Гласоподавателите на ГЕРБ,пак хвърлят пачки и хилядарки от балкона!!А другата половина пък гласоподаватели на ГЕРБ ги обират!!!
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има силна държава трябват силни тайни служби. Погледнете сащ, англия, русия, израел. Тези приказки че щели да следят народа си насждат от мафията която не иска тайни служби.
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова тотално следене, подслушване, доносничене и ровене в личния живот и дейност на хората не е имало и през тоталитаризма. Отврат! А къде са протестите?