Лятото идва, отпуската също! Кой къде ще почива?

Експерт: Хората пътуват по-често, но за по-кратък период от време
29 май 2018 21:08, Красимир Ангелов
10
Лятото идва, отпуската също! Кой къде ще почива?
Снимка: Bulgaria ON AIR

В разгара на летния сезон все повече се търси къде да похарчим спестените пари тази година и къде да оползотворим отпуската. Някои от хотелите по родното черноморие вече са запълнени от резервации, като през изминалата година България са посетили над 5 милиона туристи.

Как ще изглежда сезон лято 2018 и кои стратегии са най-печеливши? Как да направим туризма в България популярен и през четирите сезона и да привлечем постоянен туристически поток – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air на Константин Занков от Института за анализ и оценка на туризма и мениджъра Виктория Стоева.

"Имаме един проблем през последните години, който е постоянен. Има засилени периоди, в които е пикът на сезона. Това са юли и август. Но "крилата на сезона" са празни. Това не прави един добър летен сезон", сподели Константин Занков.

Въпреки това обаче се забелязва значителен приток на туристи. Зараждат се и нови форми на туризъм, които пътуващите търсят. Така например туристите се ориентират все по-често към селски туризъм или комбинацията море-планина.

"Все по-малко хора използват едновремешните стандартни ваканции от по две седмици. В момента се пътува по-често за по-кратък период от време", коментира Занков.

В сферата на туризма в България обаче има и проблеми. Можем ли да превърнем туристическия поток в постоянен и подготвена ли е хотелската база в страната да приема туристи 365 дни в годината? Ще се изправим ли отново пред липсата на кадри в България?

"И тази година има доста кадри от Молдова и Украйна. И тази година има проблем, но вярвам, че има светлина в тунела. Имаме все повече кадри, които предпочитат да останат в България. Ще има по-дълъг сезон и възможност за по-високо заплащане", споделят още експертите.

Какво още казват те вижте във следващото видео на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ел класико Съни биич преди 5 години
Който иска хубава храна и чисто море знае къде е мястото на юг от Сандански .Който иска мръсно море стара и претоплена скара да отива на бгморието.Закона на бг хотелиера от най хубавата мусака става със стара гарнитура и настъргани кюфтета и кебапчета от предния ден.Крем супа от вчерашна зеленчукова гаранция.Кавърма от стари карета и врат и много картофи,ориз,и макарони с всичко от вчера.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има толкова красиви места в България,че с кеф да ги обиколи човек,имаме невероятна природа,кеф ти планина,кеф ти река,кеф ти море или минерални бани и покрай тях някои исторически места.
5
5
 
8
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Стига заблуди! 70%от българите по време на отпуска копаят домати, правят ремонт, другите 25%си седят и гледат телевизия - щастливци, а само 5%ходят на почевка. Така, че от тоя сайт спокойно могат по именно къде ще почиват
4
4
 
4
 
! Отговори
Roro преди 5 години
Тази година съм 10 дни в Италия и след това 5 дни в Гърция. Живея и работя в Бг, не съм комунист,не съм от ГЕРБ, а просто бачкам здраво и семейството ми живее добре. Не живея и в София.
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА-ХАЕдно времепътувах за кратко и често (weekend туризъм), сега пътувам рядко и задълго.Връщам се в София рядко и всеки път ситуацията е по-зле от предишният.Умните заминават и НЕ СЕ ВРЪЩАТ а говедата се избиват по бг пътищата и ядът *** на "Вълчо и Маинка" в Слънчака.Толкова сте жалки това бълга*раците.........
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалните хора, ще почиват извън България. Държавните хрантутници, ще плюскат по центровете си за преквалификация и знайни, и незнайни бази, срещу триста лева за четири души, при десетдневен пансион,със спестеното от рушвети и далавери,ще отидат за четири пет дена в чужбина, за да има какво да се хвалят после цяла година.За Ганча татуирания, за него всеки знае, той хем работи денонощно, хем почива по същото време.А има една категория, за тях почивка няма.Ден и нощ са на кавалджийско надсвирване
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия прошляци,нема да им дадем и един отруден лев!! :-)Призовавам и всичкото ,що се чувства Българин,да го направи...