Мечтата на младите за деца: За предпочитане е да са две!

12% искат само едно, а 10 на сто се надяват те да са три
44
Мечтата на младите за деца: За предпочитане е да са две!
Снимка: Reuters, архив

Младите хора между 14 и 29-годишна възраст у нас искат да имат две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години.

Данните са от най-новото мащабно и единствено по рода си изследване сред младите хора у нас, проведено от "Галъп интернешънъл", като част от проект на Фондация "Фридрих Еберт" за Централна и Източна Европа. 

Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари – март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години. 

12% от тях си представят, че ще имат само едно дете.

59% искат две.

10% - три, а 2% искат четири или повече.

Останалите 17% не знаят или не отговарят.

На практика почти никой не посочва, че не иска деца.

При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета.  

Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02, посочват социолозите. 

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. – както собствените, така и на родителите – се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца.

Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си. И тук няма съществена разлика спрямо предходни години. 

Според анализаторите е явно, че в последните няколко години, в които все по-активно се говори за демографските проблеми у нас, не е настъпила съществена промяна в представите, плановете и мечтите на хората в основната детеродна възраст.

Този тип процеси, разбира се, са много бавни и след няколко години следва да бъде направено още едно замерване, допълват от "Галъп интернешънъл" . 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някои се лишаваме от деца, защото трябва да работим и двамата, за да си осигуряваме нормално съществуване, и осъзнаваме, че детето ще има нужда от много внимание, обич и възпитание, а не постоянно да се лута между баби и дядовци и ясли. Пък и наблюдавам как образованите и мислещите млади семейства са с максимум 1-2 деца, а тези които живеят само за физическото удоволствие и не им е до съдбата на децата, които само раждат, имат поне по 6-7.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сменят по 2ма 3ма партньори, видят как всички си изневеряват и се лъжат и ще им мине меракът за деца! Свят голям, възможности хиляди, а деца по света- достатъчно!
31
2
 
2
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Деца ли? Предпочитам да си живея живота, за деца ще се намери време , ако пък не остане, здраве да е.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 36 и нямам ни едно.След 5-6 години смятам да се пробвам да осиновя дете за да му се радвам на старини. Не смятам ,че е задължително да гледам мое биологично дете - детето си е дете и какво ще се получи зависи най-вече от възпитанието и средата.
29
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 5 години
2 били искали,грънци. Моите набори (36 годишни) и едно нямат и ич зор не си дават да имат. А тези които имат по 1 като ги попитам второ няма ли да има ми се отговаря" нека апартаментът остане за Митето(малкият ). Какво щели да оставят на второто . Без коментар. Мъртви и дребнави души сме ние. Хленчещи
28
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
С тая ромлянизация на България скоро ще напишете, че мечтата на младите хора в България е да имат по 10 деца ...
27
0
 
9
 
! Отговори
ДААА преди 5 години
ДВЕ И ПОВЕЧЕ ДЕЦА ДА АМА И ДА ГИ ОТГЛЕЖДАТ БЪЛГАРИТЕ, В ЧИТАВА ДЪРЖАВА, ОТГОВОРНА ЗА ЗДРАВЕТО, ОБРАЗОВАНИЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА ИМ. БЪЛГАРИЯ НЕ Е НИТО ЕДНО ОТ ИЗБРОЕНИТЕ. ТАКА, ЧЕ БЪЛГАРЧЕТА СЕ РАЖДАТ И ОТГЛЕЖДАТ НА ВЪН!!!
26
3
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
0, брат, НУЛА!!!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две деца искали, повечето едно не могат да възпитат добре, няколко искат. Създават ги и ги оставят сами да се възпитават, детето се нуждае от много внимание, не само от материални неща, за да стане човек.
24
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До 29Или поне, да се въведе някакво ограничение, семействата да нямат повече от три деца, освен в изключителни случаи. Това е проблем най-вече за Азия, и Африка, където даже няма точна статистика за ражданията. Контролът трябва да се затегне, съгласен съм!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези, дето искат по две, нека им открия някои тайни: длъжен си да имаш педиатър по здравна каса, но поне в София е истинско приключение да намериш къде да се запишеш - малко са специалистите и имат по много пациенти; имаш право на ясла само на теория, защото при родени 15000 деца за година в София, местата в ясла са 1400; Префимство по опашки за хора с деца както правят в тъоара Русия тук няма - никой не те забелязва, ако ще детето да се е препотило 8 пъти или да реве до посиняване
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Мечтай си. Тая няма да я бъде!
21
1
 
7
 
! Отговори
До Икономист преди 5 години
Трябва да се редуцираме до един милиард и дано това да стане по мирен път, чрез самодисциплина. Иначе след 200-300 години ще се стигне до толкова твърди мерки, колкото сега не можем дори да си представим и на фона на които Освиенцим ще изглежда като детска приказка с щастлив край.Ако човек седне да пресметне, ще се убеди, че ако се въведе двудетният модел, след 3-4 поколения населението на света ще наброява един милиард и никой етнос или човек няма да остане без потомство, освен ако сам не иска
20
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
От средно 2,02 на семейство са станали точно 2,0... А доколкото си спомням, за нормално възпроизводство на поколенията, са нужни поне 2,1 деца средно. В противен случай, населението ще продължи да намалява, и накрая ще останат само старци. И цифрата 2,1 е изчислена на база очаквания за ниска смъртност, което обаче никой не може да предвеиди. По същия начин, както никой не може да предвиди, как ще се движи раждаемостта след 10 години.
19
1
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИН! преди 5 години
И аз се радвам на 2 дъщери , но докато не се променят нещата и онези *** не предприемат нещо, никой няма да се задържи в тази "държава" !Сини,червени,жълти,зелени... всички до един са еднакви пеераси! Не може ние да работим и да си плащаме като попове в името на подреден живот и мисъл забъдещето, а разни синеещи се да въртят гюбеци по цял ден и ламтят за права! Очевидно по този начин няма да стане, време е за по-строги мерки! СЪБУДЕТЕ СЕ !
18
4
 
17
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Еми аз на пук на коментарите пък ще кажа, че имам 3 и нито за секунда не съм съжелявал за това. На 26 вече имах 2 по късно се роди и трето. И тогава и сега не съм имал проблем с отглеждането.Има дрехи и за 5 и за 50 лева. Мляко, памперси също.Детската е 60 лева те повечето за цигари дават повече.Не съм спирал да работя, не съм мрънкал, че няма. Тогава нямах опит в сферата в която съм и сменях фирми през няколко месеца. Като ме нагонят отивам да слагам гипскартон докато си намеря следваща
17
12
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
И моята не искаше трето, ама като минах отгоре нямаше накъде да мърда. Така, че истината е, че мъжа трябва да е по-активен и да стреля в целта, а не да се разсейва и да хаби мат'рала!
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът никога не е бил в нежеланието на младите да имат деца. Проблемът е в това, какви са условията за тяхното отглеждане и бъдеще! Кой поръча това безполезно изследване? Защо няма въпрос КЪДЕ искат да отглеждат децата си?
15
5
 
10
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
14
6
 
11
 
! Отговори
Турско робство 2 преди 5 години
Борисов и Каракачанов (ВМРО) са наредили българското въздушно пространство да се охранява от турски самолети тоест вече сме в турско!Честито роби!